NOTÍCIES


25/07/2016

Més de 400 idees ciutadanes per a la construcció de la nova biblioteca

Recentment l’Ajuntament ha posat en marxa un concurs públic per al projecte arquitectònic de construcció de la nova biblioteca.

En una primera fase s’han presentat 57 projectes urbanístics, dels quals un jurat n’haurà de seleccionar 5 que hauran de fer un avantprojecte en un termini de 2 mesos. Un cop presentats aquests avantprojectes, el jurat es tornarà a reunir i farà públic el guanyador, que disposarà d’un termini de 6 mesos per fer la redacció del projecte bàsic i d’execució.

Entre la presentació de projectes urbanístics i la selecció dels cinc avantprojectes finalistes, s’ha fet una pluja d’idees centrada en l’imaginari ciutadà de la biblioteca, de com somnien o què no hi hauria de faltar a la biblioteca. Una pluja d’idees o el brainstroming és una tècnica de producció d’idees lliure i espontani entorn un tema central. L’objectiu principal és generar idees independentment de qualsevol altra cosa. Les idees més creatives sorgeixen quan es fa en grup i no es limiten les respostes. Normalment es parteix d’una pregunta, un tema o un concepte.

En el cas de la nova biblioteca s’ha demanat a la ciutadania que opini lliurament sense restriccions a partir de dues preguntes concretes:

Com t’imagines la nova biblioteca?

No cal que hi hagi…………..

Entre els dies 11 i 13 de juliol s’han fet quatre sessions presencials amb la ciutadania: una al Casal Mossèn Guiteras, dues a la Biblioteca Joan Triadú i una al Centre cívic del Montseny. La ciutadania també ha pogut fer aportacions online a través del web www.novabibliotecavic.cat. La participació ha estat molt diversa i n’han sortit més de 400 idees, que s’han organitzat per àmbits temàtics i que es resumeixen en el següent quadre:

Es tracta d’una actuació no vinculant que té per objectiu que els 5 arquitectes que han de desenvolupar l’avantprojecte disposin d’un llistat desordenat d’idees fetes per la ciutadania. Aquesta informació s’ha fet arribar als 5 arquitectes seleccionats per a que puguin disposar d’informació sobre el context social, cultural i l’imaginari de la ciutadà respecta a la nova biblioteca. Es deixa a les seves mans que incorporin o no les idees en el seu avantprojecte.

Més informació a http://participacio.vicentiats.cat i www.novabibliotecavic.cat

 

+ info: http://participacio.vicentitats.cat/wp-content/uploads/sites/28/2016/07/quadre-resum-400-idees.pdf


         23/10/2020

Amb veu pròpia

Amb veu pròpia. Accions poètiques, és el títol del cicle d’espectacles que tenen la poesia com a eix vertebrador i que es porta a terme durant el mes de novembre, a Vic, Tavèrnoles i Roda de Ter.

Amb veu pròpia s’organitza conjuntament amb l’Ajuntament de Vic,  l’Ajuntament de Tavèrnoles i la Fundació Miquel Martí i Pol, i està obert a tots els municipis que vulguin adherir-s’hi amb un espectacle poètic. L’objectiu és que la poesia arribi de forma interdisciplinària a tots els públics.

PROGRAMA

ACTE A VIC:

Dia: dimecres 4 i dijous 5 de novembre
Hora: a les 9 del vespre
Lloc: Institut del Teatre. Centre d’Osona, Vic

Guix de Vers. Bhelsaf. Amb veu pròpia. Accions poètiques.

Bhelsaf ha creat una peça teatral que recull la poesia llegida per fer néixer poesia escrita, parlada, construïda i ensenyada. Ho fa a través d’un món on els objectes respiren, on la lògica i la realitat es transformen. Bhelsaf és una companyia formada per Laura Capdevila Millet (interpretació visual a l’Institut del Teatre) i Mariona Pladelasala Ferrer (estudis literaris i caracterització).

Intèrprets: Laura Capdevila  i Mariona Pladelasala
Dramatúrgia: Mariona Pladelasala Ferrer
Producció i mirada externa: Túnels teatrals/Maria Codinachs

Acte amb inscripció prèvia obligatòria fins al dia abans a cultura@vic.cat / 671741097 Places limitades.

 

ACTE A TAVÈRNOLES:

Dia: dissabte 14 de novembre
Hora: a 2/4 de 9 del vespre
Lloc: Església de Sant Esteve, Tavèrnoles

Sofregit de versos. Lluís Soler diu Pilar Cabot. Amb veu pròpia. Accions poètiques. 

Lluís Soler ha creat un recital que recull versos de diversos poetes amanit amb una lectura de poemes de l’autora tavernolenca Pilar Cabot i Vila (Vic, 1940-2017).

Amb inscripció prèvia obligatòria fins al dia abans telefonant al 93 888 73 08. Places limitades.

 

ACTE A RODA DE TER:

Dia: dissabte 21 de novembre
Hora: a les 8 del vespre
Lloc: Teatre Eliseu, Roda de Ter

JU. Amb veu pròpia. Accions poètiques. 

JU (Judith Puigdomènec) ha creat un espectacle únic en el qual posa veu a poetes com ara Miquel Martí i Pol, Pere Vilanova, Víctor Sunyol, Jaume Coll i Mariné, Ovidi Montllor, entre d’altres, i ho fa acompanyada de la delicadesa de les notes d’un violí i de l’harmonia dels acords d’una guitarra. Les cançons de la JU obren la consciència del públic, a la vegada que mouen sensibilitats.
Violí: Coloma Bertran
Guitarra: Ricard Puigdomènech
Veu: Judith Puigdomènech

Acte amb inscripció prèvia obligatòria fins al dia abans a fundacio@miquelmartiipol.cat / 93 850 03 55. Places limitades.


         22/10/2020

Festival Tectònic. Festival de cinema per sacsejar el món

Del 22 d'octubre a l'1 de novembre

El Tectònic és la suma de vuit festivals de cinema social compromesos i amb un objectiu comú: potenciar el cinema com a eina de transformació social per posar-lo al servei de la sensibilització i el canvi.

PRESENTACIÓ
Som vuit festivals de cinema social de Catalunya que, davant la pandèmia viscuda arrel de la Covid-19 i l’afectació que ha suposat pel món cultural, van decidir unir-se i construir col·lectivament una proposta transformadora, el  Tectònic; a partir de la suma d’esforços, de capacitats i recursos, i fent una aposta clara per sumar i per no competir en temps difícils per a tothom. Alhora vol ser una proposta contundent capaç de fer-se un lloc enmig d’una agenda cultural molt atapeïda, en la que també s’ha volgut tenir en compte la incertesa a l’hora d’organitzar propostes presencials, així com uns pressupostos molt debilitats a causa de la mateixa pandèmia.

Els festivals que participen en aquesta iniciativa són:

Mostra de Cinema Salut, Drets i Acció
Festival Protesta
Terra Gollut Film Festival
Clam Festival
Festival de Cinema  i Drets Humans de Barcelona
Festival Inclús
Festival Panòptic
Mostra de Cinema Àrab i del Mediterrani de Catalunya

Tectònic proposa una programació col·lectiva de llargmetratges de cinema social i d’activitats paral·leles, dissenyades amb l’objectiu d’alimentar el debat i construir discurs crític. Es farà en línia, a prova de confinaments, perquè ningú té la certesa de què passarà aquesta tardor, i alhora esdevé un format que ens permet reforçar el concepte de xarxa territorial i comunitat, fent arribar les propostes del festival tan a pobles petits com a ciutats amb molta més oferta.

El festival tindrà lloc del 22 d’octubre a l’1 de novembre de 2020 i es podrà veure a través de la plataforma de cinema en línia a tot l’Estat, Filmin.

El format en línia permet reforçar el concepte de xarxa territorial i comunitat, i permet acostar les propostes del Tectònic tant a pobles petits com a ciutats amb molta més oferta. La procedència diversa dels festivals integrants de la iniciativa es veurà reflectida també en la diversitat de públics a qui es pot arribar apel·lant així a la descentralització i democratització de la cultura que sempre s’ha defensat.

 

+ info: www.festivaltectonic.cat


         22/10/2020


         06/10/2020

Premis 5è concurs Fotogràfic COAC-CC

El passat dilluns, 5 d'octubre a les 19 hores, coincidint amb el Dia Mundial de l'Arquitectura es van lliurar els premis del 5è Concurs Fotogràfic COACC-CC, a la sala d'actes de la seu de Vic de la Demarcació de les comarques Centrals del Col·legi d'Arquitectes. A l'acte va assitir la senyora Alba Camps, delegada territorial del govern a la Catalunya Central, qui va lliurar el Premi COAC-CC.

Els guanyadors de les tres categories són:

Premi Ciutat de Vic, per a Xavier Serrano
Premi Centre Històric de Manresa per a Marc Rifà
Premi COAC-CC per a Miquel Planells

El jurat ha estat format per Ferran Blancafort, arquitecte i fotògraf; Marc Ballús, arquitecte i fotògraf; i Manel Esclusa, fotògraf.

Aquesta ha estat la cinquena edició del concurs fotogràfic, i la primera edició a través d'Instgram. La finalitat del concurs és fomentar la visió de l'arquitectura, a través de la càmera i impulsar el reconeixement de l'arquitectura dins l'entorn dels nostres pobles i ciutats. Enguany, sota el lema "L'ombra en l'arquitectura", s'han presentat 185 obres.

En el decurs de l'acte es va inaugurar l'exposició de les obres seleccionades en aquesta edició, que es podran visitar fins el 31 d'octubre a la seu del Col·legi d'Arquitectes, situada a la plaça del Bisbe Oliba de Vic. Posteriorment l'exposició s'instal·larà, durant el mes de novembre, a la seu del COAC a Manresa.

 


         25/09/2020

El Cineclub Vic aquesta temporada es trasllada a L'Atlàntida

Aquesta temporada, de setembre del 2020 a juny del 2021, el Cineclub Vic tindrà la seva seu a L’Atlàntida, mentre durin les obres de l’ETC. Abans de la pandèmia, a causa de la remodelació que s’està fent a l’ETC, el Cineclub s’havia traslladat al cinema Vigatà, però debut a la crisi sanitària aquest equipament no torna a obrir. “Ens hem posat les piles per buscar un altre lloc i gràcies als esforços d’una part i de l’altra s’ha fet un conveni amb L’Atlàntida”, explica Susagna Roura, regidora de Cultura.

“Tothom hi ha posat bona voluntat per trobar els espais”, ha afegit durant la presentació de la nova temporada del Cineclub Vic. En les intervencions ha esta acompanyada per Montse Catllà, directora general de L’Atlàntida i Francesc Giménez, president del Cineclub Vic.

“Estem molt satisfets d’haver tancat l’acord amb Cineclub”,  ha dit Catllà abans de recordar que L’Atlàntida té més d’un centenar d’acords amb diferents entitats alguns d’ells a mig i llarg termini. Catllà ha detallat que es tracta, per a la temporada 2020-21, d’un “acord d’ús de la Sala Joaquim Maideu, a l’espera que es pugui tornar a l’Espai ETC”, tot i reconèixer que voldrien “anar més enllà d’aquest acord”. La voluntat, segons la directora general de L’Atlàntida és “que d’aquesta convivència en pugui sortir un projecte a més llarg termini de relació cultural”.

Catllà ha explicat que el pacte no es limita només a la cessió d’ús de l’espai de la Sala 2, ja que la difusió de la programació del Cineclub Vic també s’incorporarà al web de L’Atlàntida i als seus canals habituals. “És fer-nos nostra també l’activitat del cineclub i que per molts anys puguem donar-li continuïtat” ha conclòs.

Les mesures preventives derivades de la pandèmia “obligaran a un sistema de venda d’entrades diferent”. A partir d’ara, totes les entrades del Cineclub Vic s’hauran d’adquirir prèviament al web de L’Atlàntida i seran nominals i numerades per tal de garantir les distàncies de seguretat entre els grups estables que hi pugui haver entre els espectadors. “És una dinàmica diferent imposada per la pandèmia”, ha aclarit Catllà. Durant aquesta setmana s’informarà als socis de Cineclub Vic sobre el nou sistema d’adquisició d’entrades, ja que s’elimina el mètode d’abonament que utilitzaven fins ara.

En el seu torn d’intervenció, Giménez ha subratllat que “en tres setmanes hem sigut capaços de tancar l’acord”, fet que demostra que la societat valora molt positivament la funció del Cineclub Vic. El president d’aquesta entitat ha comentat que amb l’Atlàntida “ja hi havia bona relació, però a partir d’ara encara serà millor”, atès el vincle que manté el Cineclub Vic amb moltes entitats de la ciutat i les relacions que han creat de nou amb altres.

Pel que fa a la programació, el nou cicle comptarà amb nous títols i recuperarà també algunes sessions que van quedar interrompudes des de mitjan març arran de la pandèmia. Giménez ha destacat que la temporada s’encetarà el dimarts 29 amb la projecció de la pel·lícula Donkeyote i que les sessions el Cineclub Xic començaran el diumenge 4 d’octubre a les 5 de la tarda, de manera que “recuperen l’horari que ens sembla més interessant”. El president de Cineclub Vic també ha destacat que el 15 de desembre es projectarà Tener o no tener d’Aina Roca, en homenatge a aquesta antiga membre de la junta del Cineclub traspassada recentment. Totes les sessions del Cineclub i del Cineclub Xic es mantindran els dimarts a dos quarts de 10 del vespre i els diumenges a les 5 de la tarda respectivament.

Des del punt de vista tècnic, Giménez ha comentat que a L’Atlàntida el Cineclub Vic només disposarà del seu projector d’alta definició, “amb el qual garantim sessions de màxima qualitat”, aparell que quedarà instal·lat a la Sala 2. També ha exposat que el fet de traslladar-se a L’Atlàntida ha obligat a haver de revisar totes els còpies de pel·lícules que tenien.

Al torn de preguntes obertes als mitjans de comunicació, Roura ha anunciat sobre l’estat de les obres a l’ETC que aquesta setmana començaran els treballs de climatització i que, si no hi ha impediments de força major ,s’espera que “per Nadal” s’acabin. “Després es faran les obres referents a les instal·lacions de butaques, de llum i de so, entre altres petits detalls”, amb la qual cosa s’estima que l’ETC estarà del tot acabat el mes de juny, si no hi ha imprevistos. Així doncs, amb vista al setembre del 2021 s’hi podria obrir la nova temporada.

+ info: http://www.cineclubvic.com


         09/09/2020

L’exposició “Veure o mirar: retrats a presó” arriba al Museu de l’Art de la Pell

Mostra el treball fotogràfic fet pels interns que participen als tallers de fotografia del Centre Penitenciari de Lledoners i es podrà veure del 16 de setembre al 13 d’octubre

Del 16 de setembre al 13 d’octubre, el Museu de l’Art de la Pell de Vic acollirà l’exposició temporal Veure o mirar: retrats a presó. Es tracta d’una mostra del treball fotogràfic portat a terme pels interns que participen als tallers de fotografia del Centre Penitenciari Lledoners, a Sant Joan de Vilatorrada.

La mostra reuneix els treballs del darrer curs del Taller de Fotografia de Lledoners, dirigit per l’artista Maria Vernet. L’exposició està dividida en diferents sèries fotogràfiques que posen de manifest els sentiments, les esperances i els anhels d’uns interns obligats a viure un doble confinament. Entre les desenes de retrats que ompliran la sala gran del Museu de l’Art de la Pell s’hi podrà veure també les obres d’alguns dels presos polítics catalans privats de llibertat des de fa més de dos anys, com recorda la regidora de Cultura, Susagna Roura.

El Taller de Fotografia de Lledoners és una de les activitats artístiques opcionals que ofereix el centre penitenciari als seus interns. Acompanyats per una professional de la fotografia, els participants del taller aprenen diferents tècniques fotogràfiques a mesura que creen conjuntament una obra comuna. En aquesta edició del curs, totes les propostes han girat entorn del retrat. A partir d’aquí, els interns han treballat tècniques digitals, analògiques i lumíniques com ara la llarga exposició, el retoc digital o la cianotípia, un tipus de revelat al sol que es podrà veure aplicat sobre llençols del Centre Penitenciari. L’exposició Veure o mirar: retrats a presó vol mostrar el valor d’aquest aprenentatge i possibilitar el vincle cultural amb l’exterior, necessari en ambdues direccions.

El dia 16 de setembre a les 5 de la tarda, s’oferirà una xerrada inaugural al pati exterior de la Biblioteca Joan Triadú de Vic, amb Maria Vernet, l’artista que ha dirigit les activitats i amb la participació d’alguns interns que explicaran la seva experiència. La presentació anirà a càrrec de la regidora de Cultura, Susagna Roura. Aquesta activitat forma part de l’itinerari Art i llibertat de les Propostes de tardor dels Centres Cívics de Vic. Per assistir a l’acte cal inscripció prèvia al web https://centrescivics.vic.cat/

+ info: https://centrescivics.vic.cat/esdeveniments/art-sense-llibertat/


         31/07/2020

Programa dels Centres Cívics de Vic per la tardor 2020

Els Centres Cívics de Vic reobrim l’1 de setembre amb un programa cultural renovat que uneix TALLERS i PROPOSTES.

Es portaran a terme dos blocs d’activitats:

Setembre/octubre (que ja podeu consultar aquí). Les inscripcions per a les activitats s’obriran el 7 de setembre a les 16 h.
Novembre/desembre (el mes d’octubre s’anunciarà la programació i s’obriran les inscripcions).
A cada bloc bimensual i trobareu:

De dilluns a dimecres: TALLERS de 4-5 sessions.
Dijous: TALLERS monogràfics (sessió única).
Caps de setmana: PROPOSTES organitzades en petits itineraris temàtics.
Amb totes les mesures per garantir una #culturasegura. El protocol de prevenció el podreu consultar a l’apartat de ‘cessions d’espai‘.

El dia 31 d’agost podreu ampliar la informació de cadascuna de les activitats a ‘activitats i inscripcions‘.

Us esperem de forma presencial als Centres Cívics de Vic a partir de l’1 de setembre!

#CulturaSegura

+ info: https://centrescivics.vic.cat/


         31/07/2020

Aquest any no se celebraran les festes de Sant Albert

NOTA DE PREMSA DE LA COMISSIÓ DE FESTES DEL BARRI DEL CARRER DE GURB

“...VIGATANS, lo dia set

tot Vic anirà al matí

tant lo casat com lo fadrí

tant lo novell com lo noiet

tothom anirà molt llestet

a oïr els sermons

del gran sabi Dtr. Bujons

canonge, que de St. Albert

fer-ne un paragíric cert

que s’admirarà per ses dons...”

D'aquesta manera començava el primer document imprès que es té constància i que fa referència a la simbiosi de la festa popular amb la religiosa. És un document sense signar.

Com moltes altres festes al nostre país, el Carquinyoli té un origen religiós. L'inici de tot és l'establiment a Gurb de la comunitat Carmeliana al segle XV, desplaçant-se més tard al mateix carrer de Gurb. La festa popular va sorgir a mitjans del segle XIX quan Vic pateix un pesta que fa estralls. Va haver-hi una epidèmia que va afectar en menor mesura al nostre barri. Segons sembla, els veïns ho van atribuir a l'aigua beneïda per Sant Albert la quan es proveïen, i això els va preservar, costum que s’arrelà a totes les llars on tenien el seu càntir d'aigua beneïda a la parròquia a la vigília de la festivitat del sant, la qual cosa va ser generalitzada fins anys posteriors i ja entrat al segle XX.

Amb la creença que aquest remei va fer que gairebé no es produïssin morts al barri, li van atribuir aquesta gràcia a Sant Albert, i una vegada passada l’epidèmia es va voler significar amb la figura d’un ninot grotesc, estrafolari, desnerit i sec com un carquinyoli, que era passejat per barri el dia 7 d’agost enmig de la gresca de tothom. D'aquesta manera celebraven l’acabament de les penúries, al voltant del qual es reunien la gent del carrer per festejar l’avinentesa que havia salvaguardat el barri. Al final de la jornada, al mig d'una gran bullanga, era cremat per recrear la victòria sobre la plaga i cremant així amb ell la maleficència que s'havia abatut sobre la ciutat. Amb el temps aquest ninot va ser conegut com el carquinyoli. L’aparició d’aquest personatge en les nostres festes li podem establir un cert paral·lelisme històric en els carnavals d'arreu de Catalunya.

El Carquinyoli és un mite que més d'un segle i mig més tard torna als orígens. Poques essències de la vida canvien. El mite sempre busca ser una explicació del desconegut i, com a tal, és un element representatiu de la condició humana que es va modificant d'acord amb els diferents escenaris de cada època. El Carquinyoli passa de ser una figura menyspreada i cremada, simbolitzant-lo com la pesta, a ser-ne un ídol que ens acompanya en els millors i pitjors moments creant disbauxa quan ens visita.

D'una manera molt clara i senzilla comprovem que el món dona voltes i és un cercle tancat, una altra pandèmia torna a assolir la ciutat i el país. Aquest any tan complicat no serà menys i el Carquinyoli, fidel a la seva cita anual, ens visitarà per estar al nostre costat, mostrar-nos la seva solidaritat, comprovant que l’aigua beneïda no ha estat suficient per parar la pandèmia que tristament no s'ha oblidat del barri i que desitja donar comiat i homenatge el veí i amic del barri, Pere Palou, qui va sofrir cruelment les conseqüències de l'actual pandèmia.

Des de la comissió de festes hem cregut que no era pertinent celebrar les festes. Hem cregut que sense poder desplegar totes les energies que mereixen unes festes d'aquesta envergadura no calia portar-les a terme i, d'aquesta manera, poder tornar amb més força i en forma de venjança en les properes edicions, on el carquinyoli no faltarà tot recordant els temps difícils.

Al carrer de Gurb som fills de les classes populars on mai defallim en les lluites per trobar la justícia i el camí del triomf en forma de llibertat per tots els esdeveniments que els nostres han de sofrir. L’experiència del Carquinyoli d'haver vençut una pandèmia no l’espanta per una segona, per això ens acompanyarà com cada any. Com sempre al costat dels nostres.


         28/07/2020

L’Ajuntament de Vic adquireix el fons fotogràfic del vigatà Xesco Jiménez, amb més de 500.000 imatges

Una modificació de crèdit permet comprar-lo per 40.000 euros i també destinar 100.000 euros en subvencions als centres educatius del municipi per combatre la bretxa digital

L’Ajuntament de Vic adquirirà el fons fotogràfic del vigatà Xesco Jiménez per un valor de 40.000 euros, tal com va aprovar ahir el ple per unanimitat. El fons, format per més de 12.000 negatius que representen més de 500.000 imatges, és un testimoni de 70 anys de la història de Vic en fotografies i cinema. El material fotogràfic, que està en perfecte estat, és un testimoni documental de la història de la ciutat de la segona meitat del segle XX i està classificat en diferents categories: mercats, espais i edificis, actes festius i socials, personatges històrics, actes esportius, obres i construccions, fenòmens meteorològics i curiositats. Aquest material es digitalitzarà per a la seva conservació i consulta, i també es tractarà el material més sensible.

Susagna Roura, regidora de Cultura, va exposar que “els tràmits per a l’adquisició del fons es van començar l’anterior mandat” i que l’interès ja ve de “més de tres anys enrere”, però ha calgut, entre altres, diversos informes de la Direcció General de Patrimoni Cultural per valorar econòmicament el fons. La importància històrica del fons, amb un abast cronològic que comprèn de l’any 1944 fins al 2007, queda avalada pels respectius informes de l’Arxiu Municipal de Vic i de l’Arxiu Comarcal d’Osona. A banda de les fotografies i de les filmacions, existeix un instrument de descripció del fons que consisteix en tres llibretes manuscrites elaborades pels mateixos autors que abracen els anys 1945-1986.

El regidor d’ERC, Roger Mas, va exposar la satisfacció que aquesta compra suposa per al grup d’ERC al “poder ser partícips de l’adquisició, pel seu valor documental però també per a la persona i la família, una família de fotògrafs”. “Ens sembla just que una vida dedicada a l’art passi a formar part del patrimoni col·lectiu”, va dir. Joan Coma, regidor de Capgirem Vic, va mostrar també la seva aprovació tot destacant: “Més enllà d’adquirir l’arxiu és molt important garantir-ne la conservació, que es pugui digitalitzar i fer-ho arribar al màxim de gent possible”.

+ info: https://www.vic.cat/news/l2019ajuntament-de-vic-adquireix-el-fons-fotografic-del-vigata-xesco-jimenez-amb-mes-de-500.000-imatges


         24/07/2020

“Més nits!” apropa la cultura oriental a Vic amb un 89% d’ocupació

Els tallers, xerrades, actuacions i concerts s’han portat a terme seguint totes les mesures d’higiene i prevenció.

Del 5 al 19 de juliol ha tingut lloc la 5a edició del Més Nits, el programa d’activitats de cultura oriental organitzat pels Centres Cívics de Vic i el Festival Nits de cinema oriental previ al Festival, que aquest any ha significat el retorn de l’activitat cultural als Centres Cívics després del tancament a causa de la pandèmia.

Totes les activitats programades, que han prioritzat els espais oberts, han requerit d’inscripció prèvia, l’ús obligatori de la mascaretes, higiene de mans i mesures de neteja i desinfecció, amb un col·laboració plena de les persones assistents.

La ciutadania de Vic ha demostrat que ha fet seva aquesta oferta cultural de la ciutat: aquesta edició presenta les xifres més destacades dels 5 anys de programa:

Un total de 450 persones han participat a les 16 activitats monogràfiques (en el recompte no incloem l’exposició ‘Les filles de Durga’, oberta al públic fins el dia 1 de setembre).
En 12 de les activitats s’han exhaurit les places disponibles amb la reserva en línia.
L’ocupació total ha estat del 89%.
S’ha programat una sessió extra dels tallers de ‘Dolços japonesos’ i ‘Tote bag’ per acollir part de les demandes d’inscripció que no s’ha pogut satisfer.

El tret de sortida Més Nits 2020 ha estat ‘Taitxí a la Plaça Major’ el dia de Sant Miquel dels Sants: un proposta nova per acompanyar la sortida del sol amb les moviments d’aquesta art marcial.

Les activitats de gastronomia han estat les primeres d’esgotar les places un cop obert el període d’inscripció: ’Experiència wasabi’, amb els productors del Montseny Yamaaoi Wasabi i el xef del restaurant La Cerve i el Drau de Viladrau, i  ‘Dolços japonesos’ amb el xef Dani Maldonado, qui ha demostrat com es preparen els populars mochis, entre d’altres plats.

El públic familiar ha pogut gaudir de tres activitats pensades especialment pel gaudi de la mainada: els tallers ‘Màscares coreanes’ al CCVIC Santa Anna i ‘Teatre d’ombres’ al Museu de l’Art de la Pell,  i la sessió de ‘Karate infantil’ a la Plaça d’Osona.

La dansa també hi ha estat present. D’una banda, amb el taller per aprendre els primers passos i les coreografies bàsiques del ritme persa ‘Bandari’ al CCVIC La Guixa. De l’altra, amb l’actuació del conjunt barceloní ‘Bollywood Sitare’ al Pati de l’Os, en una col·laboració amb el Seminari de Vic que fa fer ballar tothom amb la música de les produccions de Mumbai.

El CCVIC Serra-de-senferm ha fet també el ple per la sessió ‘Meditació i budisme’, una introducció a la mil·lenària pràctica meditativa en la tradició tibetana guiada pel Centre de meditació Tushita del Montseny.

Les xerrades de divulgació cultural s’han concentrat al CCVIC Can Pau Raba: Oriol Estrada va apassionar als seguidors del manga i l’anime amb ‘30 anys de Bola de Drac’, una crònica de l’amor per l’obra de Toriyama a Catalunya. Per la seva banda, Ramon Sallés va descobrir el ‘Gekiga: la vessant dramàtica del manga’ al públic vigatà, un gènere que va néixer a la dècada dels 50 del segle XX al Japó. En darrer terme, ‘Un viatge per Mongòlia’ ha tancat el Més Nits: els viatgers Yanina Diaz i Jordi Enjuanes han compartit el relat i les imatges de la seva descoberta del país dels nòmades i les grans estepes.


Com és habitual, l’artesania també té un espai al Més Nits. Els Mestres Artesans Ceramistes Carles Vives i Roser Nadal han conduït el taller ‘Ceràmica Raku’ de demostració de les tècniques de cocció de la ceràmica japonesa que ha permès al públic viure de primera mà l’espectacular procés de vitrificació de les peces a foc viu. Al CCVIC plaça d’Osona ha tingut lloc ‘Tote bag’ un taller d’estampació manual de bosses amb motius japonesos. Totes dues activitats han permès a les persones participants emportar-se a casa les seves pròpies creacions.

Recordem que encara es pot visitar, al Museu de l’Art de la Pell, l’exposició ‘Les filles de Durga’, inclosa al programa. Es tracta del treball de la fotoperiodista Eva Parey, testimoni de la vida de diverses dones als barris de barraques de Mumbai. L’activitat està organitzada per l’Àrea de Cooperació de l’Ajuntament de Vic i la Diputació de Barcelona. Està oberta el públic durant el Festival Nits de cinema oriental i fins el dia 1 de setembre.

PROGRAMA MÉS NITS
Organitzen: Ajuntament de Vic, Festival Nits de cinema oriental i Horitzó Àsia.
Col·laboren: Diputació de Barcelona, Seminari de Vic i Museu de l’Art de la Pell.
Centres Cívics de Vic, del 5 al 19 de juliol.

+ info: https://centrescivics.vic.cat/


         
S'estan mostrant 10 notícies (1-10) de 641
1234567891011121314151617181920212223242526272829303132333435363738394041424344454647484950515253545556575859606162636465Ajuntament de Vic
C. Ciutat 1, 08500 Vic
Tel. 93 886 21 00
Fax. 93 886 29 21
atenciociutadana@vic.cat
Horari d'atenció al públic de 9:00h a 14:30h.