03/09/2018
ACVic acull aquest setembre una exposició sobre la llibertat d'expressió i una altra en motiu del 30è Mercat de Música Viva.
ACVic acull aquest mes de setembre una exposició sobre la llibertat d’expressió i una altra en motiu del 30è aniversari del Mercat de Música Viva.
L’exposició sobre la llibertat d’expressió consta de 3 instal·lacions: Presos polítics a l’Espanya Contemporània, de Santiago Sierra; Des del Groc, de Marià Dinarès; i Mantra del record, de Quim Moya.
Totes les exposicions es podran veure fins el 16 de setembre, diumenges inclosos, en l’horari habitual del centre.
PRESOS POLÍTICS A L’ESPANYA CONTEMPORÀNIA / Santiago Sierra
La instal·lació Presos polítics a l’Espanya Contemporània consta de 24 fotografies en blanc i negre de rostres pixelats que fan referència a 74 presos polítics de col·lectius i posicions molt diversos. L’obra de Sierra, retirada de la fira ARCO 2018 va ser adquirida per l'empresari Tatxo Benet, qui la cedeix per a la seva itinerància. Prèviament s'ha exhibit al Museu Morera de Lleida i al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona.
Segons explica Santiago Sierra “El que proposem a través d’aquesta sèrie que vam anar publicant durant l’any passat és fer visible l’existència d’aquests presos polítics a l’Estat espanyol, malgrat el que se sosté institucionalment. No es focalitza cap ideologia en concret, ja que es tracta de demostrar que els presos polítics a l’Espanya contemporània inclouen un ampli ventall de posicions polítiques, especialment d’esquerres; però se segueix un criteri de selecció molt clar: persones empresonades per intentar fer públiques i efectives les seves idees sense recórrer a cap tipus de violència. Segurament no hi són tots els que hi ha, però a través d’aquesta selecció d’exemples molt clars volem deixar constància que existeixen i denunciar no només les lleis caduques i la seva aplicació esbiaixada, sinó sobretot l’alienació social que permet i justifica aquesta realitat i mira cap a una altra banda”.
DES DEL GROC / Marià Dinarès
És evident que el color porta una càrrega de significats i de simbologia, però també apel·la a les emocions i sensacions, i als records. Sobretot quan és saturat, la connotació simbòlica i la direcció comunicativa són més clares. Quan està matisat, quan conté els grisos, les barreges, les connexions i interaccions entre ells interpel·len a les emocions i els sentiments.
El llenguatge del color forma part de sistemes de comunicació i de significats que han anat arrelant o variant en el temps. I així, a vegades esdevé seducció o rebuig. I és clar que pot arribar a ser entès com una arma, així ho ha estat moltes vegades; el color s’ha codificat en molts llenguatges i senyals com en les banderes, que en defenses i atacs ha provocat reivindicacions i provocacions, però també camuflatges i salvaments. Els animals reaccionen de manera diferent amb determinats colors, nosaltres també. La utilització del color com a informació és utilitzat com a alerta, ja sigui per seducció, perill o atac. Però el color no va mai sol, sempre interacciona amb l’entorn, on acaba un color en comença un altre, i si el volem tapar o amagar el contrast l’evidenciarà encara més.
MANTRA DEL RECORD / Quim Moya
Mantra del record és un projecte on, des del dia 3 de novembre del 2017 i fins avui, Quim Moya dibuixa el retrat diari d'un dels polítics i líders socials catalans empresonats. L'obra neix amb l’objectiu de no oblidar i de compartir, des de la disciplina diària, la denuncia d'una injustícia.
També és converteix en un diari gràfic que, des del present, passa a ser inevitablement la narració històrica d'un conflicte i d'un procés que es va mantenint en el temps. Aquest projecte utilitza el dibuix com a mitjà expressió però també un compte específic d'Instagram com a mitjà expositiu (@mantradelrecord). Una xarxa social que valora la quotidianitat, el dia a dia i la proximitat del missatge, que es converteix en un calendari i arxiu visual.
ECHO / Exposició de Vicens Vacca
Inauguració, dissabte 1 de setembre a les 19 h
Exposició en el marc de la programació del 30è Mercat de Música Viva de Vic.
Assemblatge acústic en marc daurat que reprodueix cíclicament una pista síncrona doble de so, composta amb peces originals alterades de Bob Dylan, Chuck Berry, Elvis Presley, James Brown, Jimmy Hendrix, Little Richard, Stevie Wonder, The Beach Boys i The Who en presència d’un reproductor mut de cinta magnètica i un rellotge de polsera.
ECHO de “echarse al monte, de echarse al suelo, de echar por la borda” i, en anglès, d’eco com a retard acústic.
+ info: http://acvic.org/
Tuiteja Segueix a @CulturaVic

12/01/2023
Activitats d’hivern a l’espai de fabricació digital de Can Pau Raba
Aquest dilluns 9 de gener a les 17 h, s’han obert les inscipcions per a les accions d’hivern que es faran en el marc del PECT Osona Lab City a l’espai de fabricació digital del Centre Cívic Can Pau Raba de Vic.
El primer trimestre de l’any l’espai comptarà amb més eines i màquines per poder desenvolupar diversos tipus de projectes, formacions o prototips. A més de la impressora 3D de plàstic i resina, la termoformadora al buit i la fresadora CNC, incorporarem a l’espai una talladora de vinil, una planxa tèrmica per a estampació tèxtil, un escàner 3D o una talladora i gravadora làser, a més de diverses eines analògiques de taller.
Les activitats programades són les següents:
- Cicle de codi obert:
Aquest cicle vol crear comunitat al voltant de la programació, la robòtica, l’electrònica, la fabricació digital, l’experimentació en disseny… en definitiva, un espai obert a les idees i projectes de la comunitat maker d’Osona. Comptarà amb l’acompanyament de Pep Lluís Bano, ambaixador de Hacksters.io BCN i technical leader of OceanOfThings.
El cicle s’inicia amb una xerrada de presentació el dimecres 18 de gener al Lab Ausa de la Biblioteca Pilarin Bayés, ubicat a la planta -1 de l’equipament. Hi veurem com funcionen les comunitats open source de desenvolupament i creació en línia més grans del mon i podrem aportar idees i propostes per desenvolupar a l’espai de fabricació.
El cicle continua en format de taller obert per posar les nostres idees en comú i dur-les a terme en un entorn col·laboratiu i transversal. El Taller Obert Osona Makers serà a l’espai de fabricació digital de Can Pau Raba cada dimecres de 18 h a 20 h.
- Escàner i impressió 3D d’elements culturals:
El MEV és pioner en la incorporació de les tecnologies 3D com a recurs educatiu i per tal de facilitar l’accessibilitat de totes les persones visitants a la col·lecció del museu. De manera pràctica i didàctica, experimentarem amb la fotogrametria, una tècnica de captació d’imatge que consisteix en l’elaboració de models 3D a partir de fotografies.
Una bona ocasió per a fer un tast sobre impressió digital a partir d’una mostra patrimonial i reflexionar sobre les seves aplicacions en termes culturals, educatius i d’accessibilitat.
Taller de 4 sessions amb l’acompanyament d’Estudi Beta en la impressió 3D.
- Plàstic Zero:
Veurem com poden ajudar-nos la realitat virtual, la impressió 3D o la robòtica en la lluita contra la contaminació dels oceans causada pels plàstics.
Jornada monogràfica de caire familiar a càrrec de Smart Research.
Per a més informació i inscripcions podeu consultar el següent enllaç.
+ info: https://www.bibliotecapilarinbayes.cat/infomaker01/
Tuiteja Segueix a @CulturaVic

14/11/2022
Concert Santa Cecília
COR VEUS ALEGRES I ORFEÓ VIGATÀ
Diumenge 20 de novembre a les 18h al Paranimf de la UVic
En l’any del 120è aniversari, l’Orfeó Vigatà tindrà el privilegi de cantar el tradicional Concert de Santa Cecília en un marc de gran bellesa, l’antiga església de l’Hospital de la Santa Creu, recentment inaugurada com a Paranimf de la Universitat de Vic.
Amb el concert d’aquest any, Un món de cançons, el públic assistent ens podrà acompanyar en el nostre particular viatge musical per països dels cinc continents i descobrir noves cultures, diferents sensibilitats i maneres de transmetre una mateixa emoció.
També podrà escoltar el cor Veus Alegres de Sant Hilari de Sacalm, que amb un bonic repertori s’unirà a la celebració de la patrona de la música.
Les entrades es poden adquirir telemàticament a www.orfeovigata.cat/comprar-entrades o presencialment mitja hora abans del concert
+ info: http://orfeovigata.cat/comprar-entrades/
Tuiteja Segueix a @CulturaVic

04/11/2022
La Prèvia del Medieval;Proposta d’activitats per acostar el patrimoni Medieval de Vic a la ciutadania.
Neix “La Prèvia del Medieval”
, una proposta d’activitats
per acostar el patrimoni Medieval de Vic a la ciutadania
De l’1 al 4 de desembre tindrà lloc “La Prèvia”, més d’una vintena d’activitats programades
als espais culturals de la ciutat, adreçades al públic local i comarcal de totes les edats,
que permetran viure el Vic medieval amb tots els sentits.
“La Prèvia” és fruit d’un conveni de col·laboració entre l’Ajuntament de Vic, a través del seu
Organisme Autònom de Fires i Mercats i el MEV, Museu d’Art Medieval, per desenvolupar
conjuntament aquesta nova proposta.
Aquest any, uns dies abans del Mercat Medieval, Vic celebrarà la primera edició de La
Prèvia del Medieval, una proposta que té per objectiu reforçar el vincle entre la ciutadania i
la identitat medieval de la ciutat, fent valdre la història i el patrimoni cultural medieval a
través d’un programa d’activitats pensades per al públic local i comarcal de la mà dels
principals agents i entitats de la localitat vigatana.
“Vic compta amb un patrimoni Medieval de gran valor i singularitat molt desconegut per als
vilatans de la ciutat i comarca. Amb aquesta nova iniciativa volem acostar-nos i donar a
conèixer la història de la nostra ciutat”, apunta Titi Roca, regidor de Fires i Mercats de
l’ajuntament de Vic.
La Prèvia del Medieval se celebrarà de l’1 al 4 de desembre, és a dir, el cap de setmana
anterior al Mercat Medieval que, enguany, serà del 8 a l’11 de desembre. La programació
de La Prèvia inclou una vintena d’activitats culturals com: visites guiades i teatralitzades,
tallers de pintura i cal·ligrafia, intervencions artístiques, monòlegs d’humor, espectacles
teatrals i cicles de conferències, que s’organitzaran en espais emblemàtics i referents de la
ciutat com la Plaça Major, la Casa Pratdesaba, el Vicpuntzero, el MEV, Museu d’Art
Medieval, l’Albergueria, La Farinera, o la Jazz Cava.
Comunicació i Protocol / Tel. 93 881 59 08 / comunicacio@vic.cat www.vic.cat
Durant el mes de novembre es donaran a conèixer les diferents activitats a través de les
xarxes socials i serà a finals de novembre, a la roda de premsa del Mercat Medieval, quan
es es presentarà formalment la programació detallada d’activitats, de caràcter gratuït i, en
alguns casos, amb inscripció prèvia.
Aquesta nova iniciativa neix de l’acord col·laboratiu entre l’Organisme Autònom de Fires i
Mercats de l’Ajuntament de Vic i MEV, Museu d’Art Medieval, i compta amb el suport
d’agents i entitats de la població: Vicpuntzero, Forumvicus, Universitat de Vic - Universitat
Central de Catalunya, Escola d’Hostaleria d’Osona, Associació d’Empresaris d’Hostaleria i
Turisme del Moianès i Osona, Creacció (XPT Osona i Fetaosona), La Clota i el Refugi, La
Farinera (centre d’arts visuals de Vic), Centre d’Investigadors Arqueològics d’Osona
(CIAO), ACVic, Jazz Cava, Associació de Vic Informadors, Patronat d’Estudis Osonencs,
Teatre Essela i Biblioteca Pilarin Bayés, a més de les àrees de Turisme, Educació,
Patrimoni i Centre Cívics i Cultura de l’Ajuntament de Vic
Tuiteja Segueix a @CulturaVic

07/10/2022
EL CENTRE CÍVIC JOAN TRIADÚ ACULL L’EXPOSICIÓ ‘BOMBERS 40 ANYS
El claustre del Centre Cívic Joan Triadú s’estrena com a espai expositiu amb l’exposició ‘Bombers 40 anys’, una mostra itinerant que commemora els 40 anys del cos de Bombers de la Generalitat.
La instal·lació explica el naixement i evolució de la Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments (DGPEIS). Al llarg del recorregut s’hi poden veure maniquins amb equipaments dels grups operatius del cos, vitrines amb documentació i audiovisuals.
La comissió organitzadora està formada per 14 membres de la Direcció General que dediquen el seu temps lliure a la recuperació, conservació i divulgació del material històric dels Bombers de la Generalitat.
Dades ‘Bombers 40 anys’ al CCVIC Joan Triadú:
- Inauguració: dilluns 10 d’octubre a les 18 h.
- Horaris de visita: de dilluns a divendres feiners, de 16 h a 20 h.
- Dates d’exposició: del 10 d’octubre al 4 de gener.
- Entrada lliure i gratuïta.
Més informació a govern.cat.
Tuiteja Segueix a @CulturaVic

29/09/2022
L’alimentació serà l’eix central de la nova temporada de l’Ateneu de Vic
El dietista i nutricionista Julio Basulto, els cuiners Maria Nicolau i Pep Salsetes, i el director del documental dels germans Roca, Alberto Utrera, principals protagonistes de l’inici de la temporada de l’Ateneu de Vic.
L’Ateneu de Vic dedicarà el primer trimestre del curs a parlar de l’alimentació, un dels grans reptes de present i de futur de la societat d’avui per les implicacions que té en el medi ambient, la salut i l’economia. Aquest matí, el vicepresident del Casino de Vic, Jordi Comas; la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Vic, Bet Piella, i el gerent de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), Marc Mussons, han presentat les activitats que, majoritàriament relacionades amb aquest eix temàtic, tindran lloc des d’ara i fins al desembre.
Una de les activitats més destacades serà la taula rodona “Què haurien de menjar els nostres fills?”, a càrrec del dietista i nutricionista Julio Basulto, professor associat del grau en Nutrició Humana i Dietètica de la UVic-UCC i autor, entre altres llibres, de l’èxit de vendes Come mierda. Acompanyat per la doctora en Psicologia i diplomada en Nutrició Humana i Dietètica Cristina Vaqué i de la infermera pediàtrica Concepció Font, els tres experts parlaran de per què cada any moren dos milions de persones per culpa de les malalties cardiovasculars provocades per la mala alimentació i per què la població infantil amb sobrepès s’ha triplicat en els darrers quinze anys. L’acte tindrà lloc el dia 13 d’octubre, a les 18.30 h, a la Biblioteca Pilarín Bayés.
Una altra proposta és la xerrada tastet que portaran a terme la cuinera del Ferrer de Tall, Maria Nicolau, i el cuiner, pagès, escriptor i guardià de llavors Pep Salsetes, acompanyats del gastrònom Pep Palau. Aquesta sessió, prevista per al dia 26 d’octubre, a les 19.00 h, a la Sala Modernista del Casino, convidarà a reflexionar sobre la importància de tornar a cuinar a casa, a més de valorar la cuina tradicional arrelada al territori com a vector de transformació social. L’acte comptarà amb la col·laboració d’Osona Cuina.
Un altre dels plats forts serà la projecció del documental dels germans Roca Sembrando el futuro i la conversa posterior amb el seu director, Alberto Utrera. El documental posa el focus en l’amenaça que suposa la pèrdua de biodiversitat dels cultius a través d’un recorregut que comença amb el testimoni de la mare dels germans Roca i acaba fent un viatge per tot el món. L’acte tindrà lloc el 23 de novembre, a les 19 h, a la Biblioteca Pilarín Bayés.
Acabaran de completar el cicle sobre alimentació la xerrada sobre “Nous aliments, noves fonts de proteïna: necessitat o moda?”, que tindrà lloc el 14 de desembre, a les 19 h, a la Biblioteca Pilarín Bayés, i “Salut i medi ambient: el cas dels antibiòtics”, el dia 9 de novembre a les 19h al Casino.
Més enllà d’aquest eix central, l’Ateneu acollirà també altres activitats, com la presentació del llibre El vicecònsol, de Xavier Serra, o l’activitat que s’inscriu dins els actes de la Nit Europea de la Recerca, “Fem un got de ciència!”, que a través de quatre microxerrades a càrrec de diferents investigadors vol acostar la ciència i el coneixement a la ciutadania.
Promoure la creativitat intel·lectual i divulgar el coneixement
L’Ateneu va néixer l’any 2015, sota l’impuls de l’Ajuntament de Vic, el Casino de Vic i la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya amb l’objectiu de promoure l’activitat intel·lectual mitjançant la proposta de diàlegs oberts, transversals i constructius; de fomentar la creativitat intel·lectual, artística i participativa; i de contribuir a la cohesió social de la ciutat de Vic i de la comarca d’Osona. A més, facilita la col·laboració de la UVic-UCC de la transferència del coneixement cap a la ciutadania.
Durant la presentació, Jordi Comas, en nom del Casino de Vic, ha manifestat la voluntat de l’Ateneu de ser un espai de reflexió i coneixement, i per aquest motiu des del curs passat “vam decidir que la programació no fos un calaix de sastre, sinó que girés entorn d’un tema de gran interès, que permetés aprofundir-hi i vincular-hi els diferents agents del territori”. Per la seva banda, Marc Mussons ha assegurat que la implicació de la Universitat “no és un fet casual, ja que té entre els seus pilars estratègics, la recerca i la transferència de coneixement, i l’Ateneu és un altaveu de la divulgació científica en el territori, que permet explicar i acostar la ciència a la ciutadania”. Finalment, Bet Piella ha destacat el fet que l’alimentació sigui l’eix central de la programació d’enguany, “ja que, com a comarca, ens és urgent pensar i repensar quins aliments tindrem en el futur, no només per la salut de les persones sinó per l’interès econòmic de la comarca.” Piella ha posat a disposició de l’Ateneu de Vic els dos nous espais on es programaran activitats de l’Ateneu, com són la Biblioteca Pilarín Bayés i el nou centre cívic Joan Triadú. De fet, algunes de les activitats ja programades tindran lloc a la nova biblioteca de Vic.
+ info: https://ateneudevic.cat
Tuiteja Segueix a @CulturaVic

27/09/2022
Programa d'activitats de Cultura i Alzheimer del segon semestre de 2022
Del 16 de setembre al 21 de desembre es duràn a terme le smés de 10 activitats incloses en el programa Cultura i Alzheimer impulsat per diverses entitats de la ciutat.
Aquest projecte té la finalitat de millorar el benestar i la participació social de les persones grans, en especial amb demències, els seus familiars i cuidadors.
Totes les activitats són gratuïtes.
Programa d'activitats segon semestre 2022
Tuiteja Segueix a @CulturaVic

28/07/2022
FESTES DE SANT ALBERT 2022
Del 24 de juliol al 8 d'agost se cel·lebren les tradicionals festes de Sant Albert amb l'arribada del Carquinyoli com a element principal del programa, que serà el divendres 29 de juliol. Enguany se celebrarà la segona edició del Karquinyoli Festival on hi participen més de 10 bandes en dues categories diferenciades.
Podeu consultar la programació més avall.
+ info: https://drive.google.com/file/d/1OKVpPBMpKBsl80OPOWCaHw1XJJHQAp_T/view
Tuiteja Segueix a @CulturaVic
