10/02/2020
La banda EMVIC reestrena dues obres del mestre Lluís Jordà en el marc dels actes de l’Any Jordà a Vic.
L'Escola de Música i Conservatori de Vic ha programat pel proper divendres 14 de febrer un concert de la Banda EMVIC en la que es reestrenaran dues obres del mestre Lluís Jordà. L’actuació serà a les 20h a la Sala Ramon Montanyà de l’Atlàntida de Vic
Aquest concert s’emmarca dins els actes de l’«Any Jordà a Vic». Coincidint amb el 150è aniversari del naixement del músic i director del Conservatori de Vic i l’Escola de Música Luis G. Jordà, l’Ajuntament de Vic, l’Ajuntament de Les Masies de Roda i la Fundació l’Atlàntida han programat diverses activitats per posar en relleu la figura de Jordà.
La reestrena d'aquestes dues peces és la tercera proposta de l'«Any Jordà a Vic», després que el passat mes d'octubre es portessin a terme a l’Atlàntida dues xerrades a càrrec del musicòleg i pianista Cristian Canton, autor del llibre «Vida i Obra de Luis G. Jordà»
Jordà, molt reconegut a Mèxic
Luis G. Jordà va néixer fa 150 anys a Les Masies de Roda i va viure a Vic. Va ser director del Conservatori de Vic, on va composar obres com la sarsuela ‘Els Bandolers’, una peça escrita en català.
Més tard Jordà va marxar a Mèxic, on hi va viure la resta de la seva vida i on va desenvolupar la major part de la seva carrera, produint una obra diversa, complexa i d’una gran riquesa i qualitat.
A dia d’avui aquest músic és una figura poc coneguda a casa nostra, però àmpliament reconeguda fora del nostre territori. A Mèxic la seva obra és objecte d’estudi per a alumnes de grau superior al Conservatori.
La música de Jordà es tocava en la baixada pel carrer de Sant Miquel dels Sants, durant el seguici popular, segons s’indica en el programa de la Festa Major de Vic de l’any 1890.
Concert de la banda EMVIC
Divendres 14 de febrer I 20h
Sala Ramon Montañà de l'Atlàntida Vic
+ info: https://latlantidavic.cat/en/concert-de-la-banda-emvic_61925
Tuiteja Segueix a @CulturaVic

10/02/2020
El programa «Llegim més..." se centra aquest any en els adolescents.
Llegim més… és un projecte compartit entre Biblioteques, Llibreries, el Centre de Normalització lingüística, Associació Espais Escrits i les Editorials de la ciutat de Vic, tots ells coordinats per la Biblioteca Joan Triadú amb l’objectiu de fomentar la lectura i convertir Vic en una ciutat on la lectura estigui present a diversos espais, es donin a conèixer els equipaments de Vic vinculats a la lectura i facilitar la col·laboració entre entitats públiques i privades d’aquest sector. L’any 2019 aquest programa és va dirigir a infants de 6 a 12 anys. Enguany s’ha decidit dedicar-lo als adolescents de la ciutat de Vic.
Activitats programades:
“LLEGIM MÉS: OPERACIÓ RESCAT” (Vic, 2020)
(El tresor de les 14 lletres : Gimcana pels espais de lectura de la ciutat) Activitat adreçada a nois i noies de 1r i 2n d’ESO (12 a 14 anys)
Del 21 al 29 de febrer de 2020
XERRADA: LECTURA I ADOLESCENTS, UN CONTRASENTIT?
Xerrada per a famílies i professorat a càrrec de Joan Portell, especialista en literatura infantil i juvenil.
Dijous, 27 de febrer de 2020 a les 19:00 h. a la Biblioteca Joan Triadú de Vic
+ info: https://bibliotecadevic.com/llegimmes-gimcana1r2neso/
Tuiteja Segueix a @CulturaVic

07/02/2020
Nord & Sud. Art medieval de Noruega i Catalunya 1100-1350
El Museu Episcopal acull, del 15 de febrer al 17 de maig del 2020, l'exposició temporal «Nord & Sud. Art medieval de Noruega i Catalunya 1100-1350». La mostra explica per què l'art medieval de Catalunya i Noruega és sorprenentment similar, tot i la distància.
Entre els segles xii i xiv, una mateixa Església s’estenia per tot Europa occidental. Les creences, la litúrgia i les imatges eren compartides: en termes d’art religiós, no hi havia fronteres definides entre els estats. Un viatger català a Noruega, o un de polonès a Portugal, podien seguir sense gaire dificultat la missa en qualsevol església d’aquests països llunyans.
Per què, doncs, la història de l’art sovint parla de les diferències entre l’art medieval francès, alemany o italià? En bona part, perquè el mobiliari litúrgic d’entre 1100 i 1350, que demostrava molt bé aquesta unitat essencial, gairebé ha desaparegut de les regions centrals europees. Només dues regions l’han conservat en abundància: Noruega i Catalunya.
En aquesta exposició es reuneixen per primer cop testimonis escollits de les arts de l’altar medieval procedents d’aquests dos extrems al nord i al sud del continent.
Activitats paral·leles a l'exposició "Nord & Sud"
VISITES COMENTADES:
Visita dels comissaris
A càrrec de Marc Sureda i Judit Verdaguer, comissaris de l’exposició.
Dijous 20 de febrer a les 17 h. Gratuït, s’aconsella reserva.
Visites guiades per a públic individual
Dissabtes a les 17 h i diumenges a les 13 h. Visita inclosa amb l’entrada a l’exposició, s’aconsella reserva.
Visites guiades per a grups
Prèvia concertació de dia i hora.
Visites familiars
“Nord i Sud. Un viatge a l’edat mitjana”
Dissabtes 29 de febrer, 28 de març, 18 d’abril i 9 de maig a les 10:30h
Preu: 4€ per participant, s’aconsella reserva.
CONFERÈNCIES:
Nord & Sud: reconstruir l'Europa medieval des de Noruega i Catalunya, a càrrec de Marc Sureda, comissari de l’exposició. Dijous 12 de març a les 18.30 h.
Els tresors de fusta. Els frontals medievals pintats de Noruega i Catalunya, a càrrec de Judit Verdaguer, comissària de l’exposició. Dijous 7 de maig a les 18.30 h.
Tuiteja Segueix a @CulturaVic

31/01/2020
Arrenca un nou cicle de Cineclub pels mesos de febrer a juny
Retrato de una mujer en llamas i La historia interminable inauguren el nou cicle de Cineclub Vic
Cineclub Vic inicia dimarts un nou cicle de cinema pels mesos de febrer a juny, el segon que acull el Cinema Vigatà. La programació comptarà amb 19 sessions de dimarts i 6 sessions de diumenge dins del Cineclub Xic. Tant una programació com l'altra combinen títols d'actualitat amb films clàssics. Les primeres pel·lícules seran Retrato de una mujer en llamas (dimarts 4 de febrer), un dels grans títols del cinema francès de l'últim any; i La historia interminable, (diumenge 9 de febrer), un film mític dels 80.
Les sessions de Cineclub, que es projecten els dimarts a les 21.30 al Cinema Vigatà, posen la mirada en el cinema de proximitat, amb dos títols catalans que comptaran amb la presència de les seves realitzadores: Ojos negros, codirigit per la vigatana Ivet Castelo, i Les Perseides, d'Alberto Dexeus i Ànnia Gabarró. La programació també comptarà amb alguns dels millors títols del cinema espanyol de la temporada i interessants films d'Europa, Àsia i els Estats Units. Seguint amb la voluntat de l'entitat de programar cinema clàssic, es projectaran títols com El crepúsculo de los dioses, Heat o El hombre que mató a Liberty Valance entre d'altres.
Passió pels ClàXics
Pel que fa al Cineclub Xic, les sessions quinzenals de cinema infantil i familiar que es projecten els diumenges a les 16 h, en aquest cicle potencia la nostàlgia, aprofitant la reestrena en còpies restaurades de clàssics (o ClàXics) com La història interminable o Els Goonies. També es recuperaran dos films una mica més propers en el temps, Susurros del corazón i Kirikú i la bruixa, i d’un film d’estrena absoluta, Les vides de la Marona. Enguany, Cineclub torna a col·laborar amb el Flic el festival d’experiències i creació literària de Vic, amb la tercera edició de Llegir Cinema, un recull de curts, elaborat per la pròpia entitat.
Podeu consultar tota la programació a l'apartat de Programació del web www.cineclubvic.com
Llibret de Cineclub Vic de febrer a juny de 2020
+ info: http://www.cineclubvic.com
Tuiteja Segueix a @CulturaVic

31/01/2020
L’Atlàntida inicia un nou semestre marcat per la celebració del 10è aniversari.
Del 23 al 26 d'abril s'oferiran activitats per a tots els públic sot el lema "Deu anys en quatre dies"
Durant aquests deu anys, L’Atlàntida ha acollit més de mig milió d’espectadors i ha portat a terme més de mil espectacles o activitats. La celebració d’aquest aniversari serà una oportunitat perquè més persones de Vic i de la comarca descobreixin aquest emblemàtic equipament cultural. Dins del marc de celebració del desè aniversari, del 23 al 26 d’abril s’oferiran un munt d’activitats d’accés gratuït sota el lema: Deu anys en quatre dies.
Els quatre pilars conceptuals i ideològics de la celebració del desè aniversari serán la qualitat i diversitat artística, la participació social, el valor arquitectònic i urbanístic de l’equipament i la catalanitat, expressada en primer terme a través de la figura de Jacint Verdaguer. L’any 2020, a més, coincideix amb el 175è aniversari del naixement del poeta català. Aquests quatre pilars que sostenen la programació del desè aniversari s’imbueixen de l’esperit de Sant Jordi amb totes les seves implicacions, també les d’un clima de catarsi primaveral.
El divendres 24 es portarà a terme un acte institucional sota el títol I per molts més! que finalitzarà amb una intervenció a l’edifici de dansa vertical. Paral·lelament al vestíbul de la Sala 2, l’arquitecte de L’Atlàntida Lluís Llinàs inaugurarà una exposició sobre arquitectures de L’Atlàntida. El dissabte 25 s’oferiran deu hores d’activitats i espectacles per a tots els públics i el diumenge 26 s’interpretarà l’Oda a Verdaguer de Josep Brotons, estrenada el 2002 a l’antiga Atlàntida fruit de l’encàrrec que l’Ajuntament de Vic va fer a aquest compositor per celebrar el centenari de la mort del poeta.
En aquesta ocasió l’Oda a Verdaguer serà interpretada per la Jove Orquestra Nacional de Catalunya, Cors del Conservatori de Vic, Cor IEA de l’Oriol Martorell, Coral Càrmina, Coral Canigó i l’Orfeó Vigatà i la direcció de Salvador Brotons.
D’entre les propostes artístiques que conformaran les deu hores d’espectacles i activitats del dissabte 25 d’abril, destaca, la proposta de dansa participativa Molar, de Quim Bigas, la instal·lació d’Art Croche als jardins de L’Atlàntida per als més petits, la instal·lació i teatres d’objectes de Micro Shakespeare i l’espectacle de so binaural 3 D Yo siempre sueño que sí de Nico Roig.
Com a cloenda de la jornada, a les deu de la nit el grup de música d’arrel tradicional Germà Negre oferirà un concert festiu a la Sala 2 de L’Atlàntida amb la participació d’entitats de cultura popular de Vic.
Un altre aspecte destacat de la celebració del desè aniversari és que l’Escola de Música i Conservatori de Vic, en diàleg amb L’Atlàntida, oferirà un programa d’activitats propi vinculat a la figura de Verdaguer amb la interpretació de dues cantates verdaguerianes addicionals: El poeta del bosc de Josep Baucells i Canigó de Francesc Bitlloch.
A partir del gener de 2020, el dia 10 de cada mes es presentaran noves activitats o accions vinculades a l’aniversari de L’Atlàntida i s’instal·laran diverses escultures de l’aniversari de L’Atlàntida a diferents punts de la ciutat.
Quant a la nova programació (febrer- juliol 2020) destaca la qualitat i pluralitat de gèneres i estils. Propostes de gran format, èxits teatrals, grans textos literaris, propostes de caire més íntim o de quilòmetre zero; música moderna, música clàssica, projectes participatius i estrenes...
Una de les novetats d’aquest semestre és la inauguració d’un nou espai de tallers artístics durant algunes representacions teatrals o musicals. Amb aquest servei, les famílies amb nens petits que vulguin assistir a la programació per a adults de L’Atlàntida no caldrà que busquin avis, amics o cangurs perquè es quedin amb la quitxalla durant els espectacles. A partir d’aquest semestre, en alguns espectacles adreçats a adults també s’oferiran tallers artístics per als més petits.
A l’entorn de tota la programació es seguirà comptant amb una àmplia oferta d’activitats complementàries d’accés gratuït L’Atlàntida Educa: conferències a l’entorn de textos teatrals, xerrades abans dels concerts, diàlegs amb els equips artístics després de les funcions i trobades amb els actors de projectes escènics participatius, entre d’altres.
+ info: https://latlantidavic.cat/ca
Tuiteja Segueix a @CulturaVic

22/01/2020
10 PROPOSTES d'hivern als Centres Cívics
Un total de 10 activitats culturals formen el programa Propostes d’hivern 2020 amb continguts variats: poesia, xerrades, dansa, música, familiars i masterclass.
El tret de sortida el donarà la rapsoda Anna Maluquer, amb la conferència-recital ‘El meu Verdaguer‘. Serà divendres 24 de gener a les 18:30h al CCVIC de Santa Anna. El dimecres 29 de gener serà el torn del conegut economista i activista Arcadi Oliveres, que parlarà de ‘L’economia al servei de les persones‘.
El mes de febrer té com a propostes ‘Stop-motion familiar‘, per a mainada i adults, i l’espectacle participatiu ‘Delícies claqueteres‘, amb el ritme i el ball de Núria Cela i Cristina Llevat.
El gran gruix d’activitats es concentra al març, amb 6 propostes. El primer cap de setmana del mes es presenta ‘Fèmines en vers‘, amb Marta Salvans i Raquel Santanera, i l’espectacle de dansa contemporània ‘El lloc‘, a càrrec de la Companyia de Dansa Zamdart. Durant el mes de març també es podrà participar en un assaig amb el cor de l’Orfeó Vigatà: ‘Canta amb l’Orfeó‘ i gaudir de la segona de les xerrades programades, a càrrec de la comunicadora Yve Ramírez, qui donarà les claus per ‘Una vida sostenible‘. El trimestre d’hivern tancarà amb un ‘Tastet de circ‘ amb La Fàbrica de Somnis i la masterclass ‘La cuina de Can Jubany‘, amb el cap de cuina del premiat restaurant, Francesc Arumí.
+ info: https://centrescivics.vic.cat/
Tuiteja Segueix a @CulturaVic

10/01/2020
Obert el període de presentació de propostes artístiques pel MMVV 2020
El Mercat de Música Viva de Vic prepara ja la seva 31a edició que se celebrarà del 16 al 19 de setembre.
La programació s’estructura a partir de dues línies: la programació MV, pensada pels professionals i amb l’objectiu de promoure la contractació, i la programació del Festival, pensada pel públic i amb un esperit més lúdic i festiu. Els concerts de la programació MV tenen lloc de dimecres a divendres i es concentren als escenaris de l’Atlàntida i la Jazz Cava, mentre que els del Festival s’ubiquen a la Plaça Major i El Sucre.
Com actuar al MMVV 2020?
- El període per presentar propostes per a la 32a edició del MMVV finalitza el 31 de març de 2020.
- La direcció artística escull al voltant de 60 propostes basant-se en els següents criteris de selecció:
Es prioritza que es tracti d’una estrena d’espectacle o disc nou
Es valora la identitat pròpia, el risc artístic i la trajectòria de l’artista/banda.
Es valora la solidesa de l’empresa de management.
Es valora el potencial de venda, viabilitat econòmica i tècnica.
Es valora l’explicació dels objectius del projecte i la importància del seu pas pel MMVV per assolir aquests o una part d’aquests objectius.
- Es poden presentar propostes de tots els estils i gèneres musicals, a excepció de la música clàssica.
- La direcció artística decideix quin format (si MV o Festival) és el més òptim per cada proposta.
Per presentar la vostra proposta cal que ompliu i envieu el següent formulari.
+ info: http://www.mmvv.cat/ca/propostes&posatext=1
Tuiteja Segueix a @CulturaVic

07/01/2020
Nou servei d’autopréstec a la Biblioteca Joan Triadú
La Biblioteca Joan Triadú ha incorporat dos aparells d’autopréstec per oferir un nou servei, ràpid i eficaç, als seus usuaris.
Des del passat mes de setembre, la Biblioteca va començar el procés d’adaptació dels documents a una nova tecnologia, RFID (Radio Frequency Identification), que ha culminat amb la instal·lació de dos aparells d’autopréstec i el mobiliari adaptat pel seu ús.
A través de la pantalla tàctil, els usuaris que així ho vulguin poden fer, de manera autònoma, les gestions de:
Préstec
Retorn
Renovacions
Consultar el compte de l’usuari
El sistema dóna l’opció d’imprimir un rebut amb el resum de les gestions realitzades.
Per fer ús del sistema d’autopréstec és imprescindible portar el carnet de la biblioteca o tenir-lo descarregat al mòbil (a través de l’app Biblioteques XBM disponible per a Android i Apple).
La incorporació d’aquest nou servei s’ha pogut realitzar gràcies al Programa Complementari de reforma i millora d’Equipaments Locals.
Després d’unes setmanes de proves, ara el servei ja es troba en ple rendiment.
+ info: https://bibliotecadevic.com/
Tuiteja Segueix a @CulturaVic

07/01/2020
Dues de les adoberies ja són de l’Ajuntament
S’establirà un procés participatiu per definir els usos de les adoberies perquè el barri es converteixi en un nou pol d’atracció i la ciutat giri cap al riu Mèder, un nou eix vertebrador i cohesionador
Les dues adoberies més properes al pont romànic ja són de l’Ajuntament. Això és un fet després que l’alcaldessa de Vic, Anna Erra, acompanyada de la regidora d’Urbanisme Fabiana Palmero, hagi signat l’acta de mutu acord amb les propietàries de les dues principals adoberies al costat del Mèder.
La signatura arriba després de l’aprovació definitiva del nou Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM), en què, com detalla Fabiana Palmero, s’ha permès poder obrir els usos de la zona perquè es puguin utilitzar com a equipaments per provocar la regeneració del barri de les Adoberies.
La renovació de dues de les principals adoberies d’aquesta zona de la ciutat ja està prevista en el pressupost aprovat el passat mes de desembre, amb 400.000 euros pel seu condicionament, i s’emmarca dins de l’eix de Ciutat del coneixement i amb progrés econòmic, un dels cinc eixos en què s’estructura el Pla d’Actuació Municipal que es presentarà properament.
Palmero recorda que s’establirà un procés participatiu per definir els usos d’aquests nous espais.
Per la seva banda, Anna Erra remarca que es continua treballant perquè el riu Mèder es converteixi en “un pol d’atracció i un eix vertebrador i cohesionador que faci girar Vic cap al riu”. Una revitalització que serà possible amb la nova Biblioteca Pilarín Bayés o el nou campus de Salut de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) al Prat d’en Galliners, entre d’altres.
+ info: https://www.vic.cat/news/dues-de-les-adoberies-ja-son-de-l2019ajuntament
Tuiteja Segueix a @CulturaVic

23/12/2019
Horaris dels equipaments culturals durant aquest Nadal
Biblioteca Joan Triadú
Durant les vacances de Nadal, la Biblioteca Joan Triadú de Vic tancarà els dies festius (25 i 26 de desembre i 1 i 6 de gener) i la vigília de Nadal (24 de desembre) i d’Any nou (31 de desembre).
La resta de dies la Biblioteca estarà oberta amb l’horari habitual.
CCVIC
Del 23 de desembre al 1 de gener els CCVIC només obriran per activitats programades. Podeu consultar totes les acitivitats de Nadal als CCVIC en el següent enllaç.
L’Atlàntida
L’Atlàntida ofereix una programació especial aquests dies de festes amb tres sessions de Pastorets, el Concert de Nadal amb la Canigó, i el Concert de Cap d’Any amb l’Orquesta Simfònica del Vallés.
MEV
El Museu romandrà tancat els dies 25 i 26 de desembre i 1 i 6 de gener;. La resta de dies ofereix una programació especial amb visites guiades i activitats famliars.
MAP
Des del Museu, han programat diverses activitats i tallers per aquests dies de Nadal. Els dies 24 i 31 de desembre el museu obre de 10h a 13h i els dies 25 i 26 de desembre i 1 i 6 de gener de 2020 romandrà tancat.
Tuiteja Segueix a @CulturaVic
