NOTÍCIES


11/10/2019

La programació de ‘Vic. Cultura i Alzheimer’ encara l’últim trimestre de l'any

El projecte, promogut per l’Ajuntament de Vic, la UVic-UCC i el CCCB, inclou una sèrie d’activitats culturals i artístiques destinades a les persones malaltes i als seus cuidadors

El projecte ‘Vic. Cultura i Alzheimer’, una prova pilot que té l’objectiu de fomentar el benestar i la participació en la societat de les persones amb demència i Alzheimer a través de l’art i de la cultura, encara el darrer trimestre d’aquest any amb la programació de diverses activitats, com concerts, art o dansa, entre altres. 

L'art és un dret humà bàsic i té un impacte positiu en el benestar i la participació social de les persones amb demència, com mostra l'evidència científica. Tanmateix, Vic com a ciutat inclusiva, d'art i cultura ha treballat en aquest projecte pilot on persones amb demència i Alzheimer i les seves persones cuidadores puguin gaudir de diverses activitats relacionades amb l’art i la cultura a la nostra ciutat, detalla la regidora de Cultura, Susagna Roura: ”L’Alzheimer i la demència són malalties que toquen de prop a molta gent i el programa ha d’esdevenir una oferta cultural per ajudar a créixer a tothom, no només a persones malaltes i cuidadores”.

Per la seva banda, la Càtedra de Salut Mental de la UVic-UCC liderarà una recerca per evidenciar l'impactes del projecte en les persones i els cuidadors. Un projecte que dona continuïtat al projecte CCCB programa Alzheimer iniciat al CCCB l’octubre del 2010, sobre el qual la Càtedra de Salut mental va fer una avaluació que evidenciava el seu impacte positiu en l'àmbit de benestar i participació social.

Dins el programa ‘Art i cultura pel benestar i la participació social de persones amb demència a la ciutat de Vic’ també hi participen aquest trimestre l’Associació de Familiars i Malalts d’Alzheimer d’Osona (AFMADO), l’ACVIC o l’EMVIC, a més dels Centres Cívics de Vic, la UVic-UCC i La Farinera-Centre d’Arts Visuals.

‘Vic. Cultura i Alzheimer’ és un projecte promogut per l’Ajuntament de Vic, la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) i el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB).

Podeu consultar la informació a l'enllaç que trobareu a continuació

+ info: https://www.vic.cat/fitxers/20191010-programa-cultura-i-alzheimer.pdf


         09/10/2019

Jornades europees de patrimoni a Vic

Vic s'adhereix a les Jornades Europees del Patrimoni JEP 2019  el 12 i 13 d'octubre, amb activitats al Museu Episcopal, al Museu del l'Art de la Pell i a l'Oficina de Turisme. Les Jornades Europees de Patrimoni (JEP), son una iniciativa del Consell d’Europa i la Comissió Europea que se celebra ininterrompudament a Catalunya des del 1991 i que és considerada com l’activitat participativa més important d’Europa en relació al patrimoni cultural. 

Centenars de municipis i entitats de tot Catalunya se sumen a aquesta festa major del nostre patrimoni cultural,  programant activitats gratuïtes durant el segon cap de setmana d’octubre per apropar el seu patrimoni cultural a la ciutadania. A Vic s'organitzen les següents activitats. 


Dissabte 12 d'octubre. Visita guiada al centre històric emmarcada en els actes de les JEP 2019

Recorregut exterior pel centre històric amb entrada a la nau central de la catedral.
Aquest dissabte és gratuïta pel fet de formar part de les activitats de les Jornades Europees del Patrimoni 2019 i no hi ha entrada al MEV.
Places limitades. Inscripcions al 938862091
De 17 a 18:30h
Organitza: Oficina de Turisme de l'Ajuntament de Vic


Dissabte 12 d'octubre. Visita guiada "Visió romànica" I 11h I Museu Episcopal de Vic 

Una visita guiada que inclou un recorregut per la magnífica col·lecció d’art romànic del Museu Episcopal de Vic i pujar al campanar romànic més alt de Catalunya per veure, des d’aquest alt mirador de 46m, com la ciutat de Vic està inserida dins l’entorn natural de la Plana de Vic. Amb aquesta visita descobrirem que l’art romànic no era un art auster i simple, ja que malgrat les esglésies avui se’ns mostren amb les parets nues, el cert és que a l’època romànica els colors vius i brillants n’envaïen tots els racons. 

Activitat gratuïta, amb reserva prèvia 93 886 93 60 o reserves@museuepiscopalvic.com
Més informació a : https://www.museuepiscopalvic.com/ca/actualitat/activitats/jornades-europees-del-patrimoni


Dissabte 12 d'octubre. Els animals d'en Quel I 11:30h I Museu de l'Art de la Pell


Activitat familiar amb nens/es de 4 a 8 anys. 4€ per participant.
En Quel, el nostre gegant, ha perdut tots els animals de la seva granja. Acompanyats d’un educador, ens convertirem en autèntics exploradors per descobrir, a través de pistes i endevinalles, en quins objectes del museu s’han amagat.

 


Diumenge 13 d'octubre.  Activitat familiar "Mira, toca, olora i escolta l’art en família" I 10:30h I Museu Episcopal de Vic

Activitat familiar "Mira, toca, olora i escolta l’art en família". Heu imaginat mai que una peça de museu es pugui mirar però també escoltar o olorar?  El MEV vol que pares i fills gaudiu de l’art jugant amb tots els sentits.

Activitat gratuïta, amb reserva prèvia 93 886 93 60 o reserves@museuepiscopalvic.com
Més informació a : https://www.museuepiscopalvic.com/ca/actualitat/activitats/jornades-europees-del-patrimoni


Diumenge 13 d'octubre I Visita guiada a la col·lecció I 11:30h I Museu de l'Art de Pell

Activitat gratuïta amb l'entrada del museu
Recorregut comentat que ens permetrà conèixer la col·lecció permanent aplegada per Andreu Colomer i Munmany. La col·lecció ofereix un recorregut per la història de les arts decoratives i sumptuàries europees, amb incursions a altres cultures, com la xinesa o africanes, a partir del treball artístic de la pell.

+ info: http://patrimoni.gencat.cat/ca/jep2019


         07/10/2019

Al MEV s'hi pot veure fins el 5 de gener l'obra de Bill Viola «Visitation»

BILL VIOLA.

Visitation, 2008
Exposició temporal al Museu Episcopal de Vic
4 d'octubre de 2019 - 5 de gener de 2020

El Museu Episcopal de Vic acull temporalment una obra de Bill Viola, un dels artistes més destacats i amb més renom del panorama artístic internacional. L’obra forma part de l’exposició «Bill Viola. Miralls de l'invisible» que es podrà veure aquesta tardor a La Pedrera de Barcelona i que ofereix un ampli recorregut per la trajectòria de l'artista.
 
Bill Viola (Nova York, 1951) és un dels artistes més destacats i amb més renom del panorama internacional. Considerat un dels pioners del videoart, utilitza sofisticades tecnologies audiovisuals per explorar i expressar una preocupació constant per la naturalesa de l’ésser humà i la transitorietat de la vida. Centrat en qüestions universals com el naixement, la mort, el dolor, la redempció o el pas del temps, el seu treball obre camí als sentits per vehicular sentiments i generar estats d'ànim. En les seves creacions sense paraules la imatge se sent, s'escolta, remou i desvetlla profundes emocions.
 
Al MEV s'hi pot veure l'obra de Bill Viola «Visitation» en diàleg amb obres romàniques i gòtiques que ens parlen de tot allò que també ens revela Viola. Un diàleg fascinant entre la sensibilitat de l’artista i unes obres que disten més de set i vuit segles en el temps. Ens ho va fer veure el propi Viola quan, l’any 2009, va visitar el museu pensant ja en aquest projecte, i es va mostrar absolutament seduït per aquelles obres de marcat sentit religiós.
 
Simultàniament a la presentació d’aquesta mostra a La Pedrera, i amb el propòsit d’augmentar la irradiació de l’exposició arreu del territori amb la creació d’una xarxa de centres col·laboradors, es presenten alguns dels treballs en altres institucions culturals, tant a la ciutat de Barcelona —al Palau de la Música Catalana  i el Gran Teatre del Liceu— com en altres punts del país: Bòlit, Centre d’Art Contemporani. Girona, el Museu de Montserrat  i el Museu Episcopal de Vic. A més a més, també es pot visitar PLANTA. Fundació Sorigué, a Balaguer, on s’exposa permanentment una obra de Bill Viola

Fotografia: © Bill Viola Studio

+ info: https://www.museuepiscopalvic.com/ca/actualitat/exposicions/bill-viola-visitation


         04/10/2019

El barri de la Calla celebra les seves festes del 4 al 20 d’octubre.

La inauguració de l’exposició «Artistes del barri de la Calla» a ACVIC Centre d’Arts Contemporànies, donarà avui el tret de sortida als actes de la Festa Major del barri de la Calla. La ja tradicional arribada del Tiet de la Calla pel riu Mèder serà el divendres 11 d’octubre a partir de les 9 del vespre. 

L’Associació del veïnat de la Calla ha organitzat un any més una programació amplia i variada per celebrar les festes del barri. Campionats de petanca, botifarra i bitlles catalanes; dinars populars, sardinades, xocolatades i vermuts; bicicletades, caminades i cercaviles; activitats famliars, teatre, dansa, màgia, música i molt més és el que t’espera aquest mes d’octubre al barri de la Calla. 

Consulta tota la programació a l’enllaç que trobaràs a continuació. 

 

+ info: https://issuu.com/avlacalla/docs/llibret19


         03/10/2019

Tret de sortida de l’Any Jordà a Vic

Enguany se celebra el 150è aniversari del naixement del músic i director del Conservatori de Vic i l’Escola de Música Luis G. Jordà, i per posar en relleu la seva figura es programaran diverses activitats els propers mesos  

Una xerrada de l’Aula d’Extensió Universitària de la Gent Gran d’Osona va donar ahir el tret de sortida al que serà l’Any Jordà a Vic, que servirà per donar a conèixer la figura i obra del músic Luis G. Jordà, que va ser també un dels impulsors i directors de l’Escola de Música i Conservatori de Vic.

Per aquest motiu, l’Ajuntament de Vic està treballant conjuntament amb l’Ajuntament de Les Masies de Roda i la Fundació l’Atlàntdia per reconèixer el músic Jordà a través de diverses activitats que s’aniran detallant els propers mesos.

L’autor del llibre ‘Vida i Obra de Luis G. Jordà’, Cristian Canton, va pronunciar la conferència que va versar sobre la trajectòria vital i professional de Jordà.  

La regidora d’Educació, Elisabet Franquesa, va presentar la xerrada, i va subratllar que Vic és una ciutat que aposta per la cultura i l’educació, una ciutat a la mesura humana que disposa d’un ventall educatiu que cobreix totes les etapes educatives, des de les escoles bressols fins a la formació universitària. En aquest sentit, Franquesa va posar en valor l’Aula d’Extensió Universitària de la Gent Gran d’Osona com a gran exemple per “culturitzar-se cada dimecres fomentant el llegat educatiu”.

Jordà, molt reconegut a Mèxic

Luis G. Jordà va néixer fa 150 anys a Les Masies de Roda i va viure a Vic. Va ser director del Conservatori de Vic, on va composar obres com la sarsuela ‘Els Bandolers’, una peça escrita en català.

Més tard Jordà va marxar a Mèxic, on hi va viure la resta de la seva vida i on va desenvolupar la major part de la seva carrera, produint una obra diversa, complexa i d’una gran riquesa i qualitat.

A dia d’avui aquest músic és una figura poc coneguda a casa nostra, però àmpliament reconeguda fora del nostre territori. A Mèxic la seva obra és objecte d’estudi per a alumnes de grau superior al Conservatori.

La música de Jordà es tocava en la baixada pel carrer de Sant Miquel dels Sants, durant el seguici popular, segons s’indica en el programa de la Festa Major de Vic de l’any 1890.


         01/10/2019

El Fòrum de Debats es trasllada aquesta temporada a l'Auditori del Sucre

Per motius aliens a l'entitat, les conferències del Fòrum de Debats no es portaran a terme a l'Auditori de l'Antiga Fundació Caixa Manlleu, on s'havien portat a terme els darrers anys, i es traslladen a l'Auditori Marià Vila d’Abadal de l'edifici del Sucre.

El  Fòrum de Debats comença la temporada 2019-2020 el divendres 4 d’octubre a les 8 del vespre amb la conferència que porta per títol “La monja vigatana bilocada de Franco: mite, política, religió, física quàntica”, a càrrec de Llogari Pujol, teòleg i psicoanalista, i Jacint Casadevall, especialista en Física Quàntica. Recordeu que aquest curs canviem d’ubicació. L’acte tindrà lloc al Sucre, a l’Auditori Marià Vila d’Abadal, de Vic, carrer de l'Historiador Ramon d'Abadal i de Vinyals, 5.
 
Els ponents passaran revista i analitzaran el cas poc conegut de l’anomenada monja bilocada de Vic (bi + locare: ‘estar en dos llocs’). Segons els seus biògrafs, Ramona Llimargas (1892-1940), d’origen humil, de petita havia tingut diversos èxtasis, coneixia fets del futur i especialment tenia el do de la bilocació. Aquesta facultat li hauria permès d'aparèixer davant el generalísimo Franco, a qui aconsellava i a qui també feia arribar informació sobre moviments de l'exèrcit republicà durant la Guerra Civil. És coneguda la “religiositat” i la inclinació de Franco pels “poders ocults”. La relació amb la monja sembla que fou tan estreta que col·laboradors militars i civils del dictador haurien arribat a creure que es tractava de la reencarnació de Santa Teresa de Jesús. Amb quina finalitat el caudillo, “por la gracia de Dios”, hauria fet ostentació d’aquesta suposada relació amb la providència divina a través d’una monja? La conferència intenta de treure’n l’entrellat.
 
Llogari Pujol Boix. Teòleg i psicoanalista. Perfecciona la seva formació a Estrasburg, on estudia psicologia (especialitat en psicoanàlisi freudiana-lacaniana) i teologia (especialitat en exegesi bíblica). Es doctora amb la tesi Les fonts egípcies del Nou Testament. Ha publicat diversos estudis: pròleg i epíleg de Jesús, 3000 años antes de Cristo: un Faraón llamado Jesús (1988),  traduït també al català el 2013; Érase una vez... Jesús, elegipcio (2015); Contes egipcis per a l’eternitat: el nàufrag i Sinuhe l’Egipci (2016); edició i estudi de literatura comparada a Contra Flac (2018), de Filó d’Alexandria (2018), sobre la no existència històrica de sant Pau, publicat també en castellà el 2019.
 
Jacint Casadevall Puig. Llicenciat en Ciències Empresarials, ha cursat estudis de Management of Out a Madrid. Ha desenvolupat càrrecs de direcció en el sector de la banca; durant dues legislatures ha exercit de regidor a l’Ajuntament de Taradell (2011-2019). Els darrers vint anys els ha dedicat a la física quàntica, especialment al model estàndard de la física de partícules, estudi que li ha permès de mantenir una estreta relació amb Antoni Lloret, Joan Arnau i Juan Ignacio Cirac, que han estat investigadors al CERN, Organització Europea per a la Recerca Nuclear.
 

 

+ info: http://www.forumdedebats.cat/


         27/09/2019

El programa de propostes dels CCVIC s'estrena amb dues activitats a Can Pau Raba

'La construcció artesanal del viure en comú' i 'Brossa breakout, joc d'enigmes literari'

PONÈNCIA D'ELISABET TEJERO EN EL MARC DE LA TROBADA COMUNITÀRIA DE VIC
A càrrec d'Elisabet Tejero, sociòloga
CCVIC Can Pau Raba (C. Raval Cortines, 24)
Dijous 3 d'octubre |  18:30h
Proposta gratuïta
Entrada lliure fins completar aforament.

Una aproximació a la mediació comunitària com un procés vivencial en el qual prenen forma altres maneres de relacionar-nos, des del jo al nosaltres, per trobar aquells punts d'unió però sense perdre el valor de les diferències ( + amplieu).

En el marc de la Trobada Comunitària organitzada pel Projecte Comunitari Intercultural de Vic ( + amplieu).

Elisabet Tejero

Sociòloga i professora a la Universitat de Barcelona, especialitzada en desenvolupament comunitari, urbanisme i exclusió social.

'Durant la meva infantesa i adolescència, els relats escoltats a la ràdio de persones anònimes que explicaven les seves grans i petites històries em van convidar a qüestionar-me qui som i com vivim. De jove començo a interessar-me per l’urbanisme i la ciutat com escenari a on transcorren multitud d’històries dels éssers humans que l’habiten.'


BROSSA BREAKOUT, EL SECRET DE L'ARTISTA
A càrrec de Teresa Saborit, de VullEscriure.cat
CCVIC Can Pau Raba (C. Raval Cortines, 24)
Divendres 4 d'octubre | 18:00h
Proposta gratuïta
Cal inscripció prèvia (disponible a partir del 23 de setembre a les 16h)

Brossa breakoutNomés teniu una hora. Una hora per resoldre tots els enigmes. Una hora per obrir la misteriosa maleta que heu trobat per casualitat a les golfes d'un casalot abandonat, a punt de ser enderrocat. Una maleta plena de cadenats, amb el nom de «Joan Brossa» escrit en un lateral, envoltada per un munt de petites caixetes, plenes de pistes, que semblen contenir el secret per obrir els misteriosos cadenats. 

L'edat mínima recomanada per a participar en l'activitat és de 14 anys.

Teresa Saborit

Escriptora, narradora oral, assessora literària i especialista en gamificació de projectes literaris. Fundadora i dinamitzadora de VullEscriure.cat, web pel foment de la creació literària en català oberta a tots aquells a qui apassiona jugar amb les paraules.

+ info: www.vic.cat/ccvic


         24/09/2019

El MAP acull fins aquest dijous l'exposició "La mamba verda al paradís", de Josep Ricart

El Museu de l'Art de la Pell acull del 14 de setembre al 31 de octubre de 2019 l'exposició "La mamba verda al paradís", de l'escultor vigatà Josep Ricart. Darrera d’aquest títol s’agrupen escultures pertanyents a quatre exposicions que s’han presentat  aquests darrers quatre anys a diferents indrets: a Bilbao, a Roma, a Vinaròs i la darrera, a París.

Pel que fa al gruix més important d’escultures que formen part de la mostra present, pertanyen a l’exposició de París, titulada “Esbós d’un serpent”, sobre el poema homònim de Paul Valéry. L'artista ha près com a títol del conjunt “La mamba verda al Paradís”, que es el títol que en Miquel Desclot va donar al text amb què presentava el catàleg de la proposta parisenca, i que es refereix a una serp tan bella com perillosa.

Visites comentades a l'exposició temporal
Dijous 3 d'octubre a les 18h i dissabte 26 d'octubre a les 17:30h

El mateix Josep Ricart oferirà dues visites guiades a l'exposició, les quals aproximaran el visitant a l'univers interior i trajectòria artística de l'autor.

+ info: http://www.museuartpellvic.cat/events/event/la-mamba-verda-al-paradis/


         13/09/2019

El Cinema Vigatà serà la nova casa de Cineclub Vic mentre durin les obres a l’espai ETC

Ahir es va presentar al vestíbul del Cinema Vigatà la nova programació de Cineclub Vic per aquesta nova temporada, que començarà aquest proper dimarts, 17 de setembre, amb laprojecció de la pel·lícula “El hilo invisible”, de  Paul Thomas Anderson

La principal novetat del nou cicle és el canvi d’ubicació. Degut a les obres d’accessibilitat que s’estan portan a terme a l’Espai ETC, les projeccions de dimarts i diumenge es faran al Cinema Vigatà. El Casino de Vic acollirà també dues sessions de Filmoxarxa així com les trobades de Microvisor,  petites tertúlies on cada ponent analitza un contingut cinemetogràfic i comparteix amb el públic aquells moments i sensacions que li han fet sentir els 24 fotogrames per segon.

Les sessions de Cineclub Vic es mantindran en el seu horari habitual, els dimarts a les 21:30h. Les sessions de Cineclub Xic, en canvi, es faran a les 16h, també al Cinema Vigatà. 

Podeu consultar la programació completa en l’enllaç que trobareu a continuació .

 

+ info: http://www.cineclubvic.com/programacio.php


         02/09/2019

El barri de la Serra de Senferm de Vic celebra la Festa Major

Un programa variat d’activitats marquen el programa de la Festa Major de la Serra de Sanferm que començarà el divendres 6 de setembre amb la lectura del pregó i culmina el diumenge 8 de setembre amb la popular arrossada i una representació teatral. 

L’Associació de Veïns del barri de la Serra de Sanferm ja ho té tot a punt per gaudir de la Festa Major del seu barri. El tret de sortida tindrà lloc divendres 6 de setembre a les 21h amb el pregó de Festa Major, una mostra de foc a càrrec de les Fúries d’Ausa i a les 22h la caminada nocturna. 
Dissabte 7 de setembre, a les 12h, serà el moment de fer gaudir els més petits amb la festa d’escuma. A la tarda, a partir de les 16h està previst un campionat de petanca i tarda de jocs diversos a càrrec de Gargamel Joguines. A les 19h es durà a terme un partit de punxats, casades contra solteres, tots els homes que vulguin participar, de dona s’hauran de disfressar. A partir de les 20.30h hi haurà el ball de festa Major amb el grup Sol de Nit, s’oferirà servei de bar amb entrepans de botifarra. 

Pel què fa diumenge, es farà una missa, xocolatada i pedalada popular. Per acabar les festes, a les 14h, es celebrarà la tradicional arrossada, la Quina de festa Major i a les 18.30h una representació teatral amb l’obra Un senyor damunt d’un ruc a càrrec de la companyia Caputxins Xins Xins. 

*Els punts de venda de tiquets per a l’arrossada seran a la Perruqueria Elisabet i al Centre Cívic de la Serra de Sanferm, tots dos en l’horari habitual. La data límit és el 5 de setembre. Preu menú infantil: 7 euros  i  Preu menú adult: 12h 

Programa Festa Major


         
S'estan mostrant 10 notícies (131-140) de 692
12345678910111213141516171819202122232425262728293031323334353637383940414243444546474849505152535455565758596061626364656667686970Ajuntament de Vic
C. Ciutat 1, 08500 Vic
Tel. 93 886 21 00
Fax. 93 886 29 21
atenciociutadana@vic.cat
Horari d'atenció al públic de 9:00h a 14:30h.