NOTÍCIES


11/02/2021

#Ambveudedona

Divendres 12 de febrer, L'Atlàntida inicia #Ambveudedona, un nou itinerari de programació, que fins al 23 de març, presenta sis propostes escèniques de format presencial, dues estrenes a la Sala 4 - L'Atlàntida digital, una exposició sobre violència masclista, càpsules audiovisuals, articles de reflexió i altres recursos online. Un nou itinerari de programació amb perspectiva de gènere que té com a objectiu contribuir a generar processos de transformació social i incorporar veus silenciades, perifèriques o alternatives.

#Ambveudedona, vol esdevenir une spai de cultura conscient i combativa. Activisme i subversió amb una programació escènica i musical que s'expandeix. Una proposta tan necessària com incòmode, relats que colpeixen per a la superaciód 'un sistema hostil amb l'objectiu d'aconseguir una societat més lliure. Un espai de participació social que vol multiplicar les veus d'una lluita compartida.

Podeu consultar tota la programació al web www.latlantidavic.cat

 

+ info: https://latlantidavic.cat/ca/ambveudedona_99651


         21/01/2021

L'Ajuntament de Vic becarà amb 6.000e la creació artística en la desena edició de la "Beca Ciutat de Vic"

L'objectiu és fomentar i donar suport a la creació de nou talent, seguint el Pla d'Acció Cultural, per garantir el desenvolupament d'un projecte de qualitat.

La desena edició de la Beca Ciutat de Vic aposta per la creació cultural i fer créixer el talent, seguint les prioritats del Pla d'Acció Cultural. La convocatòria, que s'obrirà a finals del mes de gener, es dirigeix al sector creatiu de les arts escèniques, musicals, arts visuals i audiovisuals, cultura popular i tradicional i en el camp dels videojocs i la multimèdia.

Els tràmits per a la presentació de projectes s'hauran de realitzar a través de la seu electrònica de l'Ajuntament de Vic, on s'hi habilitarà un tràmit específic.


         21/12/2020

VICPUNTZERO L'Origen d'una història

Del 21 de desembre de 2020 al 10 de gener de 2021

Portes Obertes

El Vicpuntzero és un relat amb un únic fil conductor que gira entorn del patrimoni històric, cultural i artístic que resta situat al punt més alt del centre històric de Vic.

A partir del 21 de desembre fins al 10 de gener de 2021 hi ha Portes Obertes per visitar la reconceptualització del conjunt arquitectònic de la Capella Fonda, la nau central de l’Església de la Pietat amb el seu campanar i la Capella dels Sants Màrtirs. Juntament amb el Temple Romà, l’espai que ocupa tot el conjunt s’ha identificat pels historiadors i els arqueòlegs com l’epicentre fundacional de la ciutat que compta amb més de 2.000 anys d’història.

La visita finalitza amb el vídeo mapping “Vic, un viatge pel temps i l’art”. Un espectacle visual d’última tecnologia que fa un repàs de la història de Vic.

Seguint les mesures de seguretat i prevenció del Covid-19, es fan grups reduïts, raó per la qual, cal inscriure’s a www.victurisme.cat

 

Per més informació:
Oficina de Turisme de Vic
Tel. 93 886 2091

+ info: https://www.victurisme.cat/ca/portada/esdeveniments/zona-0


         17/12/2020

Amb veu pròpia

GUIX DE VERS. Bhelsaf. Amb Veu Pròpia. Accions poètiques 2020
Dijous 17 de desembre de 2020 a les 20:30h

Amb Veu Pròpia, Accions poètiques 2020, és el cicle d’espectacles que tenen la poesia com a eix vertebrador.

Amb Veu Pròpia s’organitza conjuntament amb l’Ajuntament de Vic, l’Ajuntament de Tavèrnoles i la Fundació Martí i Pol, i està obert a tots els municipis que vulguin adherir-s’hi amb un espectacle poètic. L’objectiu és que la poesia arribi de forma interdisciplinària a tots els públics.

Guix de Vers. Bhelsaf
Bhelsaf ha creat una peça teatral que recull la poesia llegida per fer néixer poesia escrita, parlada, construïda i ensenyada. Ho fa a través d’un món on els objectes respiren, on la lògica i la realitat es transformen. Bhelsaf és una companya formada per Laura Capdevila Millet (interpretació visual a l’Institut del Teatre), i Mariona Pladelasala Ferrer (estudis literaris i caracterització).

Intèrprets: Laura Capdevila i Mariona Pladelasala
Dramatúrgia: Mariona Pladelasala Ferrer
Producció i mirada externa: Túnels teatrals / Maria Codinachs

 

Reserva prèvia a cultura@vic.cat 
L’entrada tindrà validesa una vegada confirmada la reserva


         22/10/2020

Festival Tectònic. Festival de cinema per sacsejar el món

Del 22 d'octubre a l'1 de novembre

El Tectònic és la suma de vuit festivals de cinema social compromesos i amb un objectiu comú: potenciar el cinema com a eina de transformació social per posar-lo al servei de la sensibilització i el canvi.

PRESENTACIÓ
Som vuit festivals de cinema social de Catalunya que, davant la pandèmia viscuda arrel de la Covid-19 i l’afectació que ha suposat pel món cultural, van decidir unir-se i construir col·lectivament una proposta transformadora, el  Tectònic; a partir de la suma d’esforços, de capacitats i recursos, i fent una aposta clara per sumar i per no competir en temps difícils per a tothom. Alhora vol ser una proposta contundent capaç de fer-se un lloc enmig d’una agenda cultural molt atapeïda, en la que també s’ha volgut tenir en compte la incertesa a l’hora d’organitzar propostes presencials, així com uns pressupostos molt debilitats a causa de la mateixa pandèmia.

Els festivals que participen en aquesta iniciativa són:

Mostra de Cinema Salut, Drets i Acció
Festival Protesta
Terra Gollut Film Festival
Clam Festival
Festival de Cinema  i Drets Humans de Barcelona
Festival Inclús
Festival Panòptic
Mostra de Cinema Àrab i del Mediterrani de Catalunya

Tectònic proposa una programació col·lectiva de llargmetratges de cinema social i d’activitats paral·leles, dissenyades amb l’objectiu d’alimentar el debat i construir discurs crític. Es farà en línia, a prova de confinaments, perquè ningú té la certesa de què passarà aquesta tardor, i alhora esdevé un format que ens permet reforçar el concepte de xarxa territorial i comunitat, fent arribar les propostes del festival tan a pobles petits com a ciutats amb molta més oferta.

El festival tindrà lloc del 22 d’octubre a l’1 de novembre de 2020 i es podrà veure a través de la plataforma de cinema en línia a tot l’Estat, Filmin.

El format en línia permet reforçar el concepte de xarxa territorial i comunitat, i permet acostar les propostes del Tectònic tant a pobles petits com a ciutats amb molta més oferta. La procedència diversa dels festivals integrants de la iniciativa es veurà reflectida també en la diversitat de públics a qui es pot arribar apel·lant així a la descentralització i democratització de la cultura que sempre s’ha defensat.

 

+ info: www.festivaltectonic.cat


         06/10/2020

Premis 5è concurs Fotogràfic COAC-CC

El passat dilluns, 5 d'octubre a les 19 hores, coincidint amb el Dia Mundial de l'Arquitectura es van lliurar els premis del 5è Concurs Fotogràfic COACC-CC, a la sala d'actes de la seu de Vic de la Demarcació de les comarques Centrals del Col·legi d'Arquitectes. A l'acte va assitir la senyora Alba Camps, delegada territorial del govern a la Catalunya Central, qui va lliurar el Premi COAC-CC.

Els guanyadors de les tres categories són:

Premi Ciutat de Vic, per a Xavier Serrano
Premi Centre Històric de Manresa per a Marc Rifà
Premi COAC-CC per a Miquel Planells

El jurat ha estat format per Ferran Blancafort, arquitecte i fotògraf; Marc Ballús, arquitecte i fotògraf; i Manel Esclusa, fotògraf.

Aquesta ha estat la cinquena edició del concurs fotogràfic, i la primera edició a través d'Instgram. La finalitat del concurs és fomentar la visió de l'arquitectura, a través de la càmera i impulsar el reconeixement de l'arquitectura dins l'entorn dels nostres pobles i ciutats. Enguany, sota el lema "L'ombra en l'arquitectura", s'han presentat 185 obres.

En el decurs de l'acte es va inaugurar l'exposició de les obres seleccionades en aquesta edició, que es podran visitar fins el 31 d'octubre a la seu del Col·legi d'Arquitectes, situada a la plaça del Bisbe Oliba de Vic. Posteriorment l'exposició s'instal·larà, durant el mes de novembre, a la seu del COAC a Manresa.

 


         25/09/2020

El Cineclub Vic aquesta temporada es trasllada a L'Atlàntida

Aquesta temporada, de setembre del 2020 a juny del 2021, el Cineclub Vic tindrà la seva seu a L’Atlàntida, mentre durin les obres de l’ETC. Abans de la pandèmia, a causa de la remodelació que s’està fent a l’ETC, el Cineclub s’havia traslladat al cinema Vigatà, però debut a la crisi sanitària aquest equipament no torna a obrir. “Ens hem posat les piles per buscar un altre lloc i gràcies als esforços d’una part i de l’altra s’ha fet un conveni amb L’Atlàntida”, explica Susagna Roura, regidora de Cultura.

“Tothom hi ha posat bona voluntat per trobar els espais”, ha afegit durant la presentació de la nova temporada del Cineclub Vic. En les intervencions ha esta acompanyada per Montse Catllà, directora general de L’Atlàntida i Francesc Giménez, president del Cineclub Vic.

“Estem molt satisfets d’haver tancat l’acord amb Cineclub”,  ha dit Catllà abans de recordar que L’Atlàntida té més d’un centenar d’acords amb diferents entitats alguns d’ells a mig i llarg termini. Catllà ha detallat que es tracta, per a la temporada 2020-21, d’un “acord d’ús de la Sala Joaquim Maideu, a l’espera que es pugui tornar a l’Espai ETC”, tot i reconèixer que voldrien “anar més enllà d’aquest acord”. La voluntat, segons la directora general de L’Atlàntida és “que d’aquesta convivència en pugui sortir un projecte a més llarg termini de relació cultural”.

Catllà ha explicat que el pacte no es limita només a la cessió d’ús de l’espai de la Sala 2, ja que la difusió de la programació del Cineclub Vic també s’incorporarà al web de L’Atlàntida i als seus canals habituals. “És fer-nos nostra també l’activitat del cineclub i que per molts anys puguem donar-li continuïtat” ha conclòs.

Les mesures preventives derivades de la pandèmia “obligaran a un sistema de venda d’entrades diferent”. A partir d’ara, totes les entrades del Cineclub Vic s’hauran d’adquirir prèviament al web de L’Atlàntida i seran nominals i numerades per tal de garantir les distàncies de seguretat entre els grups estables que hi pugui haver entre els espectadors. “És una dinàmica diferent imposada per la pandèmia”, ha aclarit Catllà. Durant aquesta setmana s’informarà als socis de Cineclub Vic sobre el nou sistema d’adquisició d’entrades, ja que s’elimina el mètode d’abonament que utilitzaven fins ara.

En el seu torn d’intervenció, Giménez ha subratllat que “en tres setmanes hem sigut capaços de tancar l’acord”, fet que demostra que la societat valora molt positivament la funció del Cineclub Vic. El president d’aquesta entitat ha comentat que amb l’Atlàntida “ja hi havia bona relació, però a partir d’ara encara serà millor”, atès el vincle que manté el Cineclub Vic amb moltes entitats de la ciutat i les relacions que han creat de nou amb altres.

Pel que fa a la programació, el nou cicle comptarà amb nous títols i recuperarà també algunes sessions que van quedar interrompudes des de mitjan març arran de la pandèmia. Giménez ha destacat que la temporada s’encetarà el dimarts 29 amb la projecció de la pel·lícula Donkeyote i que les sessions el Cineclub Xic començaran el diumenge 4 d’octubre a les 5 de la tarda, de manera que “recuperen l’horari que ens sembla més interessant”. El president de Cineclub Vic també ha destacat que el 15 de desembre es projectarà Tener o no tener d’Aina Roca, en homenatge a aquesta antiga membre de la junta del Cineclub traspassada recentment. Totes les sessions del Cineclub i del Cineclub Xic es mantindran els dimarts a dos quarts de 10 del vespre i els diumenges a les 5 de la tarda respectivament.

Des del punt de vista tècnic, Giménez ha comentat que a L’Atlàntida el Cineclub Vic només disposarà del seu projector d’alta definició, “amb el qual garantim sessions de màxima qualitat”, aparell que quedarà instal·lat a la Sala 2. També ha exposat que el fet de traslladar-se a L’Atlàntida ha obligat a haver de revisar totes els còpies de pel·lícules que tenien.

Al torn de preguntes obertes als mitjans de comunicació, Roura ha anunciat sobre l’estat de les obres a l’ETC que aquesta setmana començaran els treballs de climatització i que, si no hi ha impediments de força major ,s’espera que “per Nadal” s’acabin. “Després es faran les obres referents a les instal·lacions de butaques, de llum i de so, entre altres petits detalls”, amb la qual cosa s’estima que l’ETC estarà del tot acabat el mes de juny, si no hi ha imprevistos. Així doncs, amb vista al setembre del 2021 s’hi podria obrir la nova temporada.

+ info: http://www.cineclubvic.com


         09/09/2020

L’exposició “Veure o mirar: retrats a presó” arriba al Museu de l’Art de la Pell

Mostra el treball fotogràfic fet pels interns que participen als tallers de fotografia del Centre Penitenciari de Lledoners i es podrà veure del 16 de setembre al 13 d’octubre

Del 16 de setembre al 13 d’octubre, el Museu de l’Art de la Pell de Vic acollirà l’exposició temporal Veure o mirar: retrats a presó. Es tracta d’una mostra del treball fotogràfic portat a terme pels interns que participen als tallers de fotografia del Centre Penitenciari Lledoners, a Sant Joan de Vilatorrada.

La mostra reuneix els treballs del darrer curs del Taller de Fotografia de Lledoners, dirigit per l’artista Maria Vernet. L’exposició està dividida en diferents sèries fotogràfiques que posen de manifest els sentiments, les esperances i els anhels d’uns interns obligats a viure un doble confinament. Entre les desenes de retrats que ompliran la sala gran del Museu de l’Art de la Pell s’hi podrà veure també les obres d’alguns dels presos polítics catalans privats de llibertat des de fa més de dos anys, com recorda la regidora de Cultura, Susagna Roura.

El Taller de Fotografia de Lledoners és una de les activitats artístiques opcionals que ofereix el centre penitenciari als seus interns. Acompanyats per una professional de la fotografia, els participants del taller aprenen diferents tècniques fotogràfiques a mesura que creen conjuntament una obra comuna. En aquesta edició del curs, totes les propostes han girat entorn del retrat. A partir d’aquí, els interns han treballat tècniques digitals, analògiques i lumíniques com ara la llarga exposició, el retoc digital o la cianotípia, un tipus de revelat al sol que es podrà veure aplicat sobre llençols del Centre Penitenciari. L’exposició Veure o mirar: retrats a presó vol mostrar el valor d’aquest aprenentatge i possibilitar el vincle cultural amb l’exterior, necessari en ambdues direccions.

El dia 16 de setembre a les 5 de la tarda, s’oferirà una xerrada inaugural al pati exterior de la Biblioteca Joan Triadú de Vic, amb Maria Vernet, l’artista que ha dirigit les activitats i amb la participació d’alguns interns que explicaran la seva experiència. La presentació anirà a càrrec de la regidora de Cultura, Susagna Roura. Aquesta activitat forma part de l’itinerari Art i llibertat de les Propostes de tardor dels Centres Cívics de Vic. Per assistir a l’acte cal inscripció prèvia al web https://centrescivics.vic.cat/

+ info: https://centrescivics.vic.cat/esdeveniments/art-sense-llibertat/


         31/07/2020

Programa dels Centres Cívics de Vic per la tardor 2020

Els Centres Cívics de Vic reobrim l’1 de setembre amb un programa cultural renovat que uneix TALLERS i PROPOSTES.

Es portaran a terme dos blocs d’activitats:

Setembre/octubre (que ja podeu consultar aquí). Les inscripcions per a les activitats s’obriran el 7 de setembre a les 16 h.
Novembre/desembre (el mes d’octubre s’anunciarà la programació i s’obriran les inscripcions).
A cada bloc bimensual i trobareu:

De dilluns a dimecres: TALLERS de 4-5 sessions.
Dijous: TALLERS monogràfics (sessió única).
Caps de setmana: PROPOSTES organitzades en petits itineraris temàtics.
Amb totes les mesures per garantir una #culturasegura. El protocol de prevenció el podreu consultar a l’apartat de ‘cessions d’espai‘.

El dia 31 d’agost podreu ampliar la informació de cadascuna de les activitats a ‘activitats i inscripcions‘.

Us esperem de forma presencial als Centres Cívics de Vic a partir de l’1 de setembre!

#CulturaSegura

+ info: https://centrescivics.vic.cat/


         31/07/2020

Aquest any no se celebraran les festes de Sant Albert

NOTA DE PREMSA DE LA COMISSIÓ DE FESTES DEL BARRI DEL CARRER DE GURB

“...VIGATANS, lo dia set

tot Vic anirà al matí

tant lo casat com lo fadrí

tant lo novell com lo noiet

tothom anirà molt llestet

a oïr els sermons

del gran sabi Dtr. Bujons

canonge, que de St. Albert

fer-ne un paragíric cert

que s’admirarà per ses dons...”

D'aquesta manera començava el primer document imprès que es té constància i que fa referència a la simbiosi de la festa popular amb la religiosa. És un document sense signar.

Com moltes altres festes al nostre país, el Carquinyoli té un origen religiós. L'inici de tot és l'establiment a Gurb de la comunitat Carmeliana al segle XV, desplaçant-se més tard al mateix carrer de Gurb. La festa popular va sorgir a mitjans del segle XIX quan Vic pateix un pesta que fa estralls. Va haver-hi una epidèmia que va afectar en menor mesura al nostre barri. Segons sembla, els veïns ho van atribuir a l'aigua beneïda per Sant Albert la quan es proveïen, i això els va preservar, costum que s’arrelà a totes les llars on tenien el seu càntir d'aigua beneïda a la parròquia a la vigília de la festivitat del sant, la qual cosa va ser generalitzada fins anys posteriors i ja entrat al segle XX.

Amb la creença que aquest remei va fer que gairebé no es produïssin morts al barri, li van atribuir aquesta gràcia a Sant Albert, i una vegada passada l’epidèmia es va voler significar amb la figura d’un ninot grotesc, estrafolari, desnerit i sec com un carquinyoli, que era passejat per barri el dia 7 d’agost enmig de la gresca de tothom. D'aquesta manera celebraven l’acabament de les penúries, al voltant del qual es reunien la gent del carrer per festejar l’avinentesa que havia salvaguardat el barri. Al final de la jornada, al mig d'una gran bullanga, era cremat per recrear la victòria sobre la plaga i cremant així amb ell la maleficència que s'havia abatut sobre la ciutat. Amb el temps aquest ninot va ser conegut com el carquinyoli. L’aparició d’aquest personatge en les nostres festes li podem establir un cert paral·lelisme històric en els carnavals d'arreu de Catalunya.

El Carquinyoli és un mite que més d'un segle i mig més tard torna als orígens. Poques essències de la vida canvien. El mite sempre busca ser una explicació del desconegut i, com a tal, és un element representatiu de la condició humana que es va modificant d'acord amb els diferents escenaris de cada època. El Carquinyoli passa de ser una figura menyspreada i cremada, simbolitzant-lo com la pesta, a ser-ne un ídol que ens acompanya en els millors i pitjors moments creant disbauxa quan ens visita.

D'una manera molt clara i senzilla comprovem que el món dona voltes i és un cercle tancat, una altra pandèmia torna a assolir la ciutat i el país. Aquest any tan complicat no serà menys i el Carquinyoli, fidel a la seva cita anual, ens visitarà per estar al nostre costat, mostrar-nos la seva solidaritat, comprovant que l’aigua beneïda no ha estat suficient per parar la pandèmia que tristament no s'ha oblidat del barri i que desitja donar comiat i homenatge el veí i amic del barri, Pere Palou, qui va sofrir cruelment les conseqüències de l'actual pandèmia.

Des de la comissió de festes hem cregut que no era pertinent celebrar les festes. Hem cregut que sense poder desplegar totes les energies que mereixen unes festes d'aquesta envergadura no calia portar-les a terme i, d'aquesta manera, poder tornar amb més força i en forma de venjança en les properes edicions, on el carquinyoli no faltarà tot recordant els temps difícils.

Al carrer de Gurb som fills de les classes populars on mai defallim en les lluites per trobar la justícia i el camí del triomf en forma de llibertat per tots els esdeveniments que els nostres han de sofrir. L’experiència del Carquinyoli d'haver vençut una pandèmia no l’espanta per una segona, per això ens acompanyarà com cada any. Com sempre al costat dels nostres.


         
S'estan mostrant 10 notícies (11-20) de 654
123456789101112131415161718192021222324252627282930313233343536373839404142434445464748495051525354555657585960616263646566Ajuntament de Vic
C. Ciutat 1, 08500 Vic
Tel. 93 886 21 00
Fax. 93 886 29 21
atenciociutadana@vic.cat
Horari d'atenció al públic de 9:00h a 14:30h.