NOTÍCIES


26/10/2018

El Museu Episcopal mostra a través d'una exposició la vida d'Oliba

L'exposició es podrà veure del 27 d'octubre de 2018 al 10 de febrer de 2019

Oliba de Cerdanya (971-1046), comte, monjo, abat i des de 1018 bisbe d’Osona, és considerat un dels personatges més rellevants de la Catalunya medieval. Moltes de les iniciatives que el van fer famós, com la Pau i Treva de Déu, les emprengué en la seva qualitat de bisbe. Per comprendre la veritable importància d’Oliba cal posar-lo en el context dels grans eclesiàstics del seu temps d’arreu d’Europa, no només en termes espirituals, culturals i institucionals, sinó també pel que fa a les relacions internacionals i a la creació artística.
 
L’exposició Oliba episcopus, en el marc del projecte Episcopus del Bisbat de Vic, proposa una visió renovada d’Oliba, el seu context i els diferents aspectes de la seva trajectòria, des de l’origen comtal, passant per la condició de monjo i abat, la consagració episcopal i les tasques pròpies del bisbe, fins a la seva obra artística, cultural i política. La mostra reuneix els testimonis materials i documentals més importants de la vida d’Oliba i del seu entorn, junt amb altres de coetanis, procedents de diferents col∙leccions de Catalunya i d’Europa (Vic, Barcelona, Girona, Madrid, París, Hildesheim i Ciutat del Vaticà). Entre les obres exposades destaquen les dues bíblies de Ripoll i de Roda, promogudes per Oliba, que juntament amb els fragments d’una tercera bíblia, la de Fluvià, es reuneixen per primer cop en aquesta exposició. A través de recursos tecnològics també es podrà visitar la catedral romànica de Vic tal com era al segle XI.
 

+ info: https://www.museuepiscopalvic.com/ca/


         16/10/2018

El Protesta 6.0 se celebrarà a Vic del 19 al 28 d’octubre

La sisena edició del Protesta, festival internacional de cinema de crítica social, reflexionarà aquest any sobre com s’està transformant la societat i la seva capacitat crítica amb l’ús de les noves tecnologies, internet i les xarxes socials.

En aquesta edició, El Festival Protesta ha programat 15 llargmetratges, 9 dels quals es podran veure per primer cop a Catalunya i 40 curtmetratges – 12 de Selecció Oficial i 28 de la secció no competitiva -. Els organitzadors han volgut fer una aposta decidida per la paritat, amb més de la meitat dels llargmetratges projectats dirigits per dones.

Com és habitual, les més de 50 projeccions aniran acompanyades per una desena d’activitats paral·leles repartides per diferents espais de la ciutat. Exposicions, taules rodones, masterclass i concerts que giraran entorn de l’ús d’Internet, les xarxes social i les noves tecnologies i com aquestes estan transformant la societat i la seva capacitat crítica. 

El festival es consolida i creix gràcies a la col·laboració de diverses persones, entitats, col·lectius i Espais Protesta, així com al suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona, l'Ajuntament de Vic, la Institució Puig-Porret i l'associació Catalunya Film Festivals com a patrocinadors.

Podeu consultar la programació completa en el següent enllaç

 

+ info: https://www.festivalprotesta.cat/wp-content/uploads/2018/09/Programa-Protesta-6.0.pdf


         09/10/2018

Una exposició a Vic mostra el mapa de la República Catalana

L’exposició ‘La divisió territorial de Catalunya’, que es podrà veure fins el 28 d’octubre a l’Espai Romeu de la Biblioteca Joan Triadú, explora l’evolució dels límits administratius dels darrers 400 anys a Catalunya

Fins el proper 28 d’octubre l’Espai Romeu de la Biblioteca Joan Triadú de Vic acull l’exposició ‘La divisió territorial de Catalunya’ que il·lustra l’evolució dels límits administratius que s’han anat configurant els últims 400 anys a Catalunya.

Aquesta mostra és una successió de mapes entre el 1608 i el 2017. S’hi poden observar setze reproduccions cartogràfiques del Principat de Catalunya. Entre elles, el primer mapa imprès el 1608, l’últim mapa abans del Decret de Nova Planta o la reproducció de les vegueries el 1304. L’exposició també mostra l’estudi del conjunt de mapes de la segona República i un mapa de creació pròpia de Monteditorial, organitzadors de l’exposició, que plasma la República Catalana dividida per vegueries, els límits aprovats al Parlament de Catalunya el febrer de 2017.

 La regidora de Cultura, Susagna Roura, va remarcar que “la creació d’aquest mapa és una forma de fer país i plasmar les lleis sobre un mapa, una tasca gens fàcil”.

 Salvador Sala, de Monteditorial, va explicar que la iniciativa per crear el mapa de la República va néixer arran dels fins viscuts la tardor de l’any passat ja que “sabíem que aquest mapa no es faria des d’un organisme oficial”.

 La creació del mapa de la República va començar fa uns deu mesos, i arran del treball de documentació fet per la pròpia editorial, es van poder recopilar mapes antics de Catalunya d’un gran interès, que han conformat la base de l’exposició.

 “Gràcies als mapes es pot veure què passava en cada moment de la història. De la mateixa manera, també s’observa que hi ha molts períodes de la història, com ara durant el franquisme, sense que apareguin nous mapes de Catalunya”, afegia Sala.

 Un altre dels elements destacats de l’exposició és que molts mapes no han estat creats per autors catalans o espanyols, sinó europeus. Tal com apuntava Salvador Sala, això respon a l’interès que generava Catalunya i a la necessitat del coneixement del territori, ja que els mapes “són una mostra de poder”.

 Per la seva banda, Jordi Castillo, també de Monteditorial, va ser l’encarregat de conduir els assistents durant la visita guiada a l’exposició.

 
 El mapa de la República Catalana 

El mapa de la República Catalana ha estat creat a través de la delimitació territorial de les vegueries, incloent les cocapitals de cadascuna d’elles. També s’han inclòs pictogrames i s’han destacat elements com ara la xarxa de parcs naturals, espais naturals i platges destacades, o bé patrimoni arquitectònic i cultura popular rellevant, entre d’altres.


         09/10/2018

Jornades Europees de Patrimoni. 12, 13 i 14 d'octubre

Les Jornades Europees de Patrimoni (JEP) se celebren a Europa durant un cap de setmana entre setembre i octubre. L'edició 2018 a Catalunya se celebrarà els dies 12, 13 i 14 d'octubre. 

Les JEP són la festa del patrimoni i molts dels municipis i entitats d’arreu de Catalunya organitzen activitats gratuïtes per a tots els públics: visites guiades, representacions teatrals, concerts, exposicions...

A Vic, el Museu Episcopal, el Museu de l’Art de la Pell i l’Oficina de Turisme han organitzat diverses activitats.


Museu Episcopal de Vic

Una visita guiada exclusiva que inclou un recorregut per la magnífica col·lecció d’art romànic del Museu Episcopal de Vic i pujar al campanar romànic més alt de Catalunya per contemplar, des d’aquest alt mirador de 46m, tota la Plana de Vic. Amb aquesta visita descobrirem que l’art romànic no era un art auster i simple, ja que malgrat les esglésies avui se’ns mostren amb les parets nues, el cert és que a l’època romànica els colors vius i brillants n’envaïen tots els racons
Divendres 12 d’octubre a les 11h, dissabte 13 d’octubre a les 17h i diumenge 14 d’octubre a les 11h . Activitat gratuïta, s'aconsella reserva al tel. 93 886 93 60 o reserves@museuepiscopalvic.com.

Oficina de Turisme

Visita guiada al centre històric amb entrades breus a la nau central de la catedral i principals col·leccions del MEV 
Sortida de l'Oficina de Turisme a les 17h. Activitat gratuïta amb reserva prèvia 📞93 8862091

Museu de l’Art de la Pell
Visita guiada a la col·lecció
Dissabte 13 d'octubre, a les 11h.
Visitarem la col·lecció d’arts decoratives que reuneix objectes d’una gran riquesa artística elaborats amb pell. Coneixerem l’origen de la col·lecció, les característiques de les seves peces i les tècniques decoratives que s’hi apliquen.

+ info: http://www.victurisme.cat


         03/10/2018

El Fòrum de Debats inaugura la temporada 2018-19 amb la conferència "Cinquanta anys en el laberint de l'Orient Mitjà"

El Fòrum de Debats inaugura la temporada 2018-19 amb la programació de la conferència "Cinquanta anys en el laberint de l'Orient Mitjà" que anirà a càrrec de Tomàs Alcoverro, excorresponsal de "La Vanguardia" a Beirut i escriptor. La conferència tindrà lloc el proper divendres, 5 d'octubre, a l'Auditori de la Fundació Antiga Caixa Manlleu, Rambla Hospital, 11, de Vic. Començarà a les 8 del vespre i, com sempre, anirà seguida de col·loqui.

En aquesta conferència es repassarà la història del darrer mig segle de l'Orient Mitjà i s'analitzaran les causes i interessos que l'han dut a la situació actual de conflictes permanents, alguns, com el que afligeix Síria, d'una crueltat extrema. També s'exposarà el sentit de les anomenades "primaveres àrabs", el protagonisme que hi han tingut, i hi tenen, les grans potències mundials i "regionals", el paper de les religions... I tot això exposat per Tomàs Alcoverro, que des del 1967, en què va publicar els primers reportatges sobre la Guerra dels Sis Dies, i fins ara, ha seguit directament els conflictes de la zona, gairebé sempre com a corresponsal del diari "La Vanguardia".

Tomàs Alcoverro , corresponsal a Beirut del diari "La Vanguardia" fins l'any passat, va ser el primer periodista de l'Estat espanyol, per exemple, que va informar amb independència i honestedat del que veritablement succeía a Síria des del començament d'una guerra fomentada per grups terroristes amb el suport de Qatar, les monarquies àrabs i països d'Occident. I ho va poder fer pel profund coneixement que té d'aquella realitat, acumulat durant dàcades, que l'han convertit en un referent per a referir-nos a aquella zona i en un mestre per als periodistes d'arreu del món que volen saber el rerefons dels conflictes d'una de les regions més "explosives" del planeta. Alcoverro ha estat testimoni de tots els grans conflictes de l'Orient Mitjà, des de la Guerra dels Sis Dies del 1967, la d'octubre del 1973 entre Israel i els països àrabs, la intervenció turca a Xipre el 1974, la llarga guerra civil libanesa de 1975 a 1990, la revolució islàmica d'Iran el 1979, la guerra entre Iran i Iraq, les intifades palestines, les invasions nordamericanes d'Iraq, les anomenades "primaveres àrabs". Va ser dels pocs corresponsals estrangers que va resistir a l'oest de Beirut durant el temps del terror i els segrestaments. Ha publicat més de nou mil cròniques, gairebé totes sobre l'Orient Mitjà, ha obtingut moltíssims guardons i reconeixements, és autor d'assaigs,i contes, traductor i col·labora en televisions i emissores de ràdio. Els seus últims llibres són "Porqué Damasco?" (2017) i "La noria de Beirut" (2018), ciutat on continua vivint i des d'on escriu cròniques apassionades i de gran interès. Sempre ha volgut destacar l'estil literari i personal de la crònica i el caràcter d'escriptor d'un corresponsal, tema que va desenvolupar, com a convidat a la Universitat d'Standford, en un cicle de conferències sobre "Literatura i periodisme" el 2014.  

+ info: http://forumdedebats.vicentitats.cat/agenda/


         28/09/2018

Atlàntida, ETC i Institut del Teatre presentaran la nova temporada escènica de la ciutat en un acte conjunt

El proper dissabte 29 de setembre l’Atlàntida acollirà l’acte inaugural Amunt els telons! que donarà a conèixer la nova temporada escènica d’aquest primer semestre a Vic. Per primera vegada i sota el lideratge de la regidoria de cultura de l’Ajuntament de Vic, els equipaments municipals de la ciutat oferiran conjuntament la presentació de les seves programacions. Aquesta presentació compartida vol seguir reforçant els llaços de cooperació entre els diferents equipaments i contribuir en la creació d’un projecte cultural de ciutat.
 
Conduït per Jacob Valltramunt i sota la direcció artística de Marc Comas, l’acte comptarà amb intervencions escèniques i musicals; el final desvetllarà alguna sorpresa i es convidarà al públic assistent a compartir-ho.
 
L’accés a l’acte inaugural és gratuït per a Padrins i Amics de L’Atlàntida, socis del Cineclub Vic, públic habitual de l’ETC i públic de l’Institut del Teatre, prèvia reserva de les entrades.

+ info: https://latlantidavic.cat/noticies/2018/latlantida-letc-cineclub-vic-linstitut-teatre-presentaran-nova-temporada-escenica-ciutat-acte-conjunt/


         28/09/2018

Una exposició al Museu de l'Art de la Pell mostra com era ‘Osona, 50 milions d’anys enrere’

Les visites guiades dels diumenges de desembre oferirant un itinerari de geologia urbana i visita a l'exposició "Osona, 50 milions d'anys enrere". Serà els diumenges 2, 9, 16, 23 i 30 de desembre a les 12 del migdia 

La mostra, que es podrà visitar  fins el 6 de gener de 2019, ofereix un recorregut d’immersió en els ecosistemes marins de l’Eocè i les seves costes del sector oriental de l’antiga Conca de l’Ebre, on es troba Osona actualment

 

El Museu de l’Art de la Pell de Vic (MAP) ha acollit aquest matí la presentació de l’exposició paleontològica ‘Osona 50 milions d’anys enrere’, que s’hi podrà veure fins el 6 de gener, i on s’hi mostra una selecció acurada dels millors fòssils de la col·lecció de l’enginyer geòleg Francesc Farrés. La presentació ha comptat amb la presència de la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Vic, Susagna Roura; el vicerector de Recerca i Transferència de Coneixement de la UVic-UCC, Jordi Villà; el vicepresident 1r del Consell Comarcal d’Osona, Joan Carles Rodríguez; l’enginyer geòleg i propietari de la col·lecció de fòssils, Francesc Farrés, i el director del Museu de l’Art de la Pell, Josep M. Riba.

 
‘Osona, 50 milions d’anys enrere’ té com a objectius donar a conèixer a la comunitat educativa i públic en general l'important patrimoni paleontològic d'Osona, posant en valor la informació paleobiològica que proporciona el registre fòssil, a més de conscienciar i sensibilitzar la comunitat educativa i el públic en general pel respecte i l’estima del patrimoni paleontològic a partir del seu coneixement, així com implicar el públic, els agents culturals i la societat en general en la necessitat de protegir aquests béns patrimonials.

La regidora de Cultura de l’Ajuntament de Vic, Susagna Roura, ha agraït la implicació de tots els ajuntaments i entitats que s’han volgut adherir “en aquesta exposició singular i gens habitual de caràcter paleontològic de la nostra terra, d’Osona, i que recull almenys una peça de cada municipi”.

 Tal com ha explicat el vicerector de Recerca i Transferència de Coneixement de la UVic-UCC, Jordi Villà,  la rellevància científica de l'exposició ve avalada pel Dr. Jordi Martinell, catedràtic de paleontologia de la Universitat de Barcelona (UB), i ha estat comissionada conjuntament pel paleontòleg i investigador de la Universitat de Barcelona, Jordi Vilà; la professora i investigadora de la UVic-UCC, Judit Molera, i el director del Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis (CERM) i també investigador de la UVic-UCC, Marc Ordeix.

 Villà ha subratllat que ‘Osona, 50 milions d’anys enrere’ és una tasca col·lectiva de tota la comarca, i també “un exemple del treball de la UVic-UCC amb i pel territori, a fi d’acostar el coneixement científic a la societat”.

 El vicepresident 1r del Consell Comarcal d’Osona, Joan Carles Rodríguez, ha explicat que des del Consell Comarcal també es va treballar per trobar el finançament per l’exposició i “un espai digne” a la comarca on poder-la exhibir. “És una col·lecció excepcional, fruit d’un treball de camp molt intens i que ha estat possible gràcies a un teixit de complicitats. Estic convençut que a tothom li agradarà veure-la”, ha remarcat Rodríguez.

 Per la seva banda, l’enginyer geòleg i propietari de la col·lecció de fòssils, Francesc Farrés, ha detallat que l’exposició es divideix en tres parts: els fòssils corporals vertebrats, els fòssils corporals invertebrats i els icnofòssils, que són restes, pistes o petjades deixades per organismes vius i que s’han fossilitzat. “El volum de l’exposició és una desena part de la col·lecció, tot i que m’agrada pensar que és un patrimoni més que una col·lecció”, ha reflexionat. Farrés ha revelat que alguns dels exemplars que es poden veure a l’exposició i van representar un descobriment científic mundial porten noms amb clares reminiscències osonenques, com és el cas de la tortuga Osonachelus decorata.

 El director del Museu de l’Art de la Pell, Josep M. Riba, ha celebrat que l’exposició pugui veure’s al MAP, ja que “és fidel a l’eix de l’art que marca totes les exposicions temporals que acollim i, per tant, a la línia del museu”.

L’exposició s’inaugurarà aquest dissabte, 29 de setembre, a dos quarts de 6 de la tarda amb representants de les diferents administracions i institucions implicades.

 Àmplia exposició amb diversitat d’espècies animals i vegetals
 
‘Osona, 50 milions d’anys enrere’ mostra una selecció dels millors fòssils i pistes de la comarca que ha anat trobant i col·leccionant, al llarg de més de 60 anys, l’enginyer geòleg Francesc Farrés.

 L’exposició permet entendre per què les roques de la comarca -les margues de Vic- tenen aquest color i aspecte tant característic i fer un recorregut d'immersió en els ecosistemes marins de l’Eocè, quan el mar cobria la comarca actual d'Osona i es va anar enretirant fins a quedar terra ferma. En aquesta exposició es combina la visió científica amb exemplars de fòssils molt ben preservats –holotips- i espècies úniques mai mostrades abans. 

 Una de les peces exposades més rellevant és un exemplar restaurat i muntat, gairebé complet, de la tortuga marina (Osonachelus decorata). De fet, la col·lecció conté el registre més complet i amb major diversitat de tortugues marines de l'Eocè del sud d'Europa.

 La col·lecció també disposa de diverses vèrtebres, costelles senceres i altres restes òssies de sirenis, nombrosos exemplars de dents de diferents gèneres de taurons, desenes d’exemplars de peixos parents de les sardines o de les perques actuals, entre d’altres.

 La mostra també permet observar lloses de platja fòssil amb marques d’onatge (ripples) que contenen empremtes d'ocells, rastres de crancs, rastres d'antecessors del porc, creodonts ja extingits, ungulats, així com marques de gotes de pluja i senyals d’escapament de gas.

Exposició fruit d’un teixit de complicitats
 
L’exposició ha estat organitzada per la UVic-UCC i la UB amb la col·laboració del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i Serveis Territorials de la Catalunya Central, la Diputació de Barcelona, la Fundació Girbau, la Fundació Puig Porret, Patronat d’Estudis Osonencs, la Llotja de Vic, Corredoria d’Assegurances Vilà, el Consell Comarcal d'Osona i els ajuntaments de Vic, Calldetenes, Folgueroles, Gurb, Manlleu, Masies de Roda, Rupit i Pruit, Sant Bartomeu del Grau, Sant Boi de Lluçanès, Sant Julià de Vilatorta, Sant Quirze de Besora, Santa Eulàlia de Riuprimer, Taradell, Tona i Torelló.

 
Cal agrair també la cessió d’exemplars de fòssils de rellevància del Museu de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont o del Museu Geològic del Seminari de Barcelona i la col·laboració de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya.

+ info: http://museuartpellvic.cat


         24/09/2018

Art i cultura pel benestar i la participació social de persones amb demència a Vic

L’Ajuntament de Vic, la UVic-UCC i el CCCB engeguen un projecte que inclou una sèrie d’activitats culturals i artístiques destinades a les persones malaltes i als seus cuidadors

La ciutat de Vic acollirà una prova pilot amb l’objectiu de fomentar el benestar i la participació en la societat de les persones amb demència i Alzheimer a través de l’art i de la cultura.  Un projecte promogut per l’Ajuntament de Vic, la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) i el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) i que han presentat aquest migdia la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Vic, Susagna Roura; el vicerector de Recerca i transferència de coneixement de la UVic-UCC, Jordi Villà; el codirector de la Càtedra de Salut Mental i coordinador del grup de recerca en Salut Mental i Innovació Social de la UVic-UCC, Salvador Simó; i la responsable del CCCB programa Alzheimer, Teresa Pérez.

L'art és un dret humà bàsic i té un impacte positiu en el benestar i la participació social de les persones amb demència, com mostra l'evidència científica. Tanmateix, “Vic com a ciutat inclusiva, d'art i cultura” ha treballat en aquest projecte pilot on persones amb demència i Alzheimer i les seves persones cuidadores puguin gaudir de diverses activitats relacionades amb l’art i la cultura a la nostra ciutat, ha detallat Susagna Roura. ”L’Alzheimer i la demència són malalties que toquen de prop a molta gent i el programa ha d’esdevenir una oferta cultural per ajudar a créixer a tothom, no només a persones malaltes i cuidadores”,  ha conclòs Roura.

Al programa ‘Art i cultura pel benestar i la participació social de persones amb demència a la ciutat de Vic’ també hi participen el Museu Episcopal de Vic, el Centre d’Arts Contemporànies de Vic (ACVic), el Museu de l'Art de la Pell (MAP); les orquestres de l'ESMUC i l'Orquestra Inclusiva de la UVic-UCC; el Cineclub; així com els artistes Ju, Marta Roma, Susanna Pérez i Victor González.

Per la seva banda, la Càtedra de Salut Mental de la UVic-UCC liderarà una recerca per evidenciar l'impactes del projecte en les persones i els cuidadors. Un projecte que dóna continuïtat al projecte CCCB programa Alzheimer iniciat al CCCB l’octubre del 2010, sobre el que la Càtedra de Salut mental va fer una avaluació que evidenciava el seu impacte positiu en l'àmbit de benestar i participació social.

 

En aquest sentit, la responsable del programa Alzheimer del CCCB, Teresa Pérez, ha reivindicat que “des del món de la cultura tenim moltes coses a dir respecte la qualitat de vida de la gent, un repte social molt important ara i en els propers anys”. Pérez ha agraït també les complicitats teixides amb l’Ajuntament de Vic i la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya per poder portar a terme aquest projecte.

 

El vicerector de Recerca i transferència de coneixement de la UVic-UCC, Jordi Villà, ha explicat que “el projecte entronca amb la forma d’orientar la recerca des de la UVic-UCC. Es tracta d’una recerca de qualitat, diferent i amb vocació de servei a la comunitat. Els bons resultats recollits fins ara es deuen a una recerca col·laborativa i interdisciplinar”.

El codirector de la Càtedra de Salut Mental i coordinador del grup de recerca en Salut Mental i Innovació Social de la UVic-UCC, Salvador Simó, ha subratllat que“no hi ha cap impediment perquè una persona amb demència pugui gaudir de la cultura” i ha enumerat els beneficis demostrats per la recerca en els malalts amb demència, com ara l’augment del benestar i la participació social, un major interès i atenció, o bé el trencament de l’aïllament social de la persona malalta. “Aquests beneficis també es fan extensius als propis cuidadors i al personal dels centres culturals on tenen lloc les activitats”, ha afegit Simó.

L’església de la Pietat acull des del passat mes de juliol i fins a final del mes d’octubre l’exposició de l’artista Manolo Gómez: ‘La Mari, el camí de les pedres’, i que ha estat produïda per L’Albergueria, Centre de Difusió Cultural del Bisbat de Vic. Aquesta és una de les activitats incloses en la programació del projecte, que s’estendrà fins l’any que ve, i que ja han visitat 6.000 persones.  

Actualment, la Càtedra de Salut Mental de la UVic-UCC lidera recerques al Museu Thyssen de Madrid, l'Auditori Nacional de Catalunya, i ha assessorat la Fundación Serralbes de Portugal i la Winnipeg Art Gallery de Canadà.


         17/09/2018

Bona participació i èxit de públic a un Mercat de Música Viva que tanca la seva 30a edició amb optimisme

680 professionals s’han inscrit a l’àrea de negoci del MMVV, on s’han celebrat més de 1.000 reunions ràpides.

Marc Parrot, Joan Miquel Oliver, Clara Peya, Kiki Morente, El Kanka, Toti Soler & Gemma Humet, Perotá Chingó, Alba Carmona, Niño de Elche, Guillem Roma i Chicuelo han estat els concerts amb més bona acollida per part de públic i crítica. Juliane Heinemann ha guanyat el Premi Puig-Porret 2018 del MMVV amb ‘L’Últim camí de Walter Benjamin’ a les portes del 80è aniversari del seu suïcidi a Portbou fugint dels nazis. Els Pets han escollit Vic per donar a conèixer ‘Som’, el nou disc que girarà a partir de 2019. L’Acadèmia Catalana de la Música ha presentat a Vic els seus nous guardons anuals, els Premis Alícia. Les xifres definitives es publicaran a la Memòria Anual que elabora la Universitat Oberta de Catalunya i que es farà pública a principis de 2019

 El Mercat de Música Viva de Vic, una de les sis fires estratègiques de la Generalitat de Catalunya, tanca la 30a edició amb 680 professionals acreditats que han assistit a les activitats celebrades del 12 al 14 de setembre a l’Atlàntida. Al llarg dels tres dies s’han celebrat un miler de reunions ràpides a l’àrea de negoci. 100 periodistes de diferents mitjans han cobert informativament el tret de sortida de la tardor musical a Catalunya.

 

El Mercat ha estat el lloc triat per la presentació de projectes de la temporada que arrenca com els nous guardons musicals de l’Acadèmia Catalana de la Música o el nou disc i gira d’Els Pets. Un conjunt de 700 músics han passat pels 13 escenaris d’un Mercat on Marc Parrot, Joan Miquel Oliver, Clara Peya, Kiki Morente, El Kanka, Perotá Chingó, Alba Carmona, Niño de Elche, Guillem Roma i Chicuelo han estat els concerts amb millor acollida per part de públic i professionals. Entre les propostes internacionals, han sorprès els artistes que han arribat a Vic gràcies a la col·laboració amb socis d’arreu com Leeheemoon & Prelude –amb KAMS-Korea Arts Management Service–, Ko Ko Mo –Eurosonic– i Onda Vaga. El festival Focus Wales han portat al Mercat els grups The Gentle Good, Jack Found i Peggy Sue al Casino. Els festivals portuguesos Ou Tonalidades i MIL Lisboa també han estat a la 30a edició del Mercat.

‘L’Últim camí de Walter Benjamin’, dirigit, composat i arranjat per Juliane Heinemann s’ha endut el Premi Puig-Porret 2018 lliurat avui al vespre abans del concert inaugural del 30è Mercat de Música Viva de Vic. L’espectacle musical-visual recrea els esdeveniments de l’últim dia en la vida del filòsof judeoalemany Walter Benjamin i la seva travessia clandestina dels Pirineus fugint de la persecució nazi. 


         06/09/2018

30a edició del Mercat de Música Viva de Vic. Del 12 al 16 de setembre

La 30a edició del Mercat de Música Viva de Vic arrenca el proper dimecres 12 de setembre amb un espectacle inaugural amb la presència d’artistes vinculats a la història del festival com Miquel Gil, Núria Graham, David Carabén, Kiki Morente, Chicuelo, Andrea Motis, Lluís Gavaldà, Kepa Junkera, Marinah, Alba Carmona, Mercedes Peón i Quimi Portet. Estaran acompanyats per Jaume Manresa al piano en una vetllada conduïda per Natza Farré, que n’és guionista juntament amb Oriol de Balanzó.

El concert de presentació del tercer treball dels Nyandú, “Fernando Rogelio Estévez”, a Plaça Major també recordarà de manera especial els 30 anys de recorregut del mercat amb la presència de convidats com Duble Buble, Est Oest o Oques Grasses, entre d’altres. Serà dissabte 15 de setembre en una nit osonenca que obrirà Paula Valls i que tancaran Obeses.

Una programació oberta i diversa
Les valencianes Pupil·les porten el seu rap electrònic feminista i reivindicatiu dimecres 12 de setembre a la Carpa Negra del MMVV, on faran sonar tant els seu material més recent i els temes més significatius dels seus dos primers àlbums, dins de la gira V Tour.
Nubla estrena al Mercat el disc de versions Multiplexpo divendres 14 de setembre a la Carpa Negra. El dia abans, Ele, la nova sorpresa del soul estatal durà a l’Auditori Atlàntida el seu poderós directe i els temes del seu nou disc What Night Hides. L’última incorporació femenina al cartell del MMVV és la de la cantant osonenca Ju. Judit Puigdomènec serà l’encarregada d’obrir la nit de divendres 14 de setembre a la Plaça Major. Hi durà el seu nou disc en format banda: una proposta musical que fusiona el pop i el reggae.
La programació dedicada a la música d’arrel guanya espai amb les incorporacions dels gallecs Caxade i els bascos Korrontzi. Caxade tocaran dijous 13 al matí pels professionals acreditats, que podran descobrir la proposta d’Alonso Caxade, que insufla aires indie-pop a la música tradicional gallega. L’endemà, Korrontzi duran a la Carpa Negra la seva fusió de sons tradicionals del folk basc amb instrumentacions contemporànies, sempre amb la trikitixa com a base.

Niño de Elche torna a Vic després del seu pas pel Mercat l’any 2015 amb Voces del extremo amb el seu nou treball Antología del cante flamenco heterodoxo. Serà dijous 13 de setembre al Teatre Atlàntida. L’endemà al migdia Kepa Junkera, acompanyat del grup vocal Cantares de Évora, presentarà Ath-Thurda, el projecte creat durant la seva residència artística a la ciutat portuguesa que experimenta amb una barreja de músiques del món. Aquest país també estarà present a través de Benjamim que porta a Vic l’àlbum 1986, on col·labora amb el britànic Barnaby Keen. Serà dijous 14 de setembre a la Carpa Vermella.

Guillem Roma durà al Teatre Atlàntida L’altra vida de les cançons, un nou disc i espectacle on proposa arribar a les cançons seguint recorreguts diferents, amb influències de la música llatinoamericana, el bolero o els sons mediterranis, explorant-ne els límits. Serà divendres 14 de setembre i ho farà acompanyat de convidats sorpresa.

Més estrenes destacades
Aquestes noves incorporacions se sumen a més d’una setantena d’artistes programats amb un criteri volgudament divers, obert de mires, pensat tant per al programador públic com per al privat i, per damunt de tot, independent i desacomplexat. És també una programació on hi conviuen les dues ànimes del MMVV, la de mercat i la de festival: amb estrenes, preestrenes, concerts que conviden a la descoberta i d’altres amb vocació popular, com els de Plaça Major i Sucre.

Estrenaran i preestrenaran material al MMVV Joan Miquel Oliver, Clara Peya, Ivette Nadal, Chicuelo, Alba Carmona, Xavi Lloses, Joan Colomo, Guillamino, Joana Gomila, Nyandú, Toti Soler i Gemma Humet, Eva Fernández, Alma Afrobeat, Falciots Ninja, Barbott, Marcel Lázara & Júlia Arrey, The Penguins Reggae per xics, Marc Parrot, Mercedes Peón, Miquel Vilella, Orpheus XXI, Mavica, Salfvman, Sr. Canario, el projecte de Calidos featuring Nølah, Panellet, The Pinker Tones & Quartet Brossa i Xebi SF.

Clara Peya durà a Vic Estómac, el seu vuitè treball on, a cavall del jazz, del pop i l’electrònica, busca desconstruir la idea de l’amor romàntic tal i com l’entenem. Alba Carmona, ex-vocalista de Las Migas, farà el seu debut en solitari a Vic i torna Eva Fernández amb Yo pregunto, una selecció de poemes de Pizarnik, Storni, Costafreda i Cortázar musicats i composats per la cantant. La poesia també està present al primer disc conjunt de Toti Soler i Gemma Humet Fins la fi del temps, on posen veu a Papasseit, Ovidi Montllor, Maria Mercè Marçal, Vinyoli, Vian & Vence, Brel, Léo Ferré i Brassens, entre d’altres.

El guitarrista Chicuelo farà al MMVV la preestrena d’Uña y carne, que veurà la llum el mes de novembre. També s’escoltaran al MMVV en primícia les noves cançons de Joan Colomo amb banda i el nou disc de Joan Miquel Oliver després d’Atlantis. Xebi SF i la seva banda estrenaran a la Jazz Cava De los delfines sólo nos cuentan maravillas.

Després de la seva etapa a Txarango, Marcel Lázara torna amb Marcel Lázara & Júlia Arrey amb un quadern de viatge format per conjunt de cançons senzilles. També fruit d’un viatge neix Perotá Chingó, el duet argentí que torna a Europa per tocar al MMVV el seu nou disc, una travessia musical denominada Aguas.


El Mercat més singular
Des de 1989 a Vic s’han donat cita projectes especials com els que enguany presentaran Marc Parrot – amb Refugi, un espectacle íntim i personal amb la direcció escènica de Los Galindos, que trenca les barreres de l’escenari–, Calidos feat. Nølah –que porta el concepte de blockchain a la música– o Orpheus XXI –el conjunt format per músics immigrants i refugiats procedents de diversos punts de la Mediterrània.
El Quartet Brossa i The Pinker Tones estrenaran al Teatre Atlàntida l’espectacle Leon, premi Puig-Porret 2017. A les portes de 2019, any que marca el centenari de la patent del theremin, s’estrenarà a Vic aquest tribut a Leon Theremin, pare de l’instrument homònim i un dels precursors de l’electrònica. El quartet de corda interaccionarà de forma profunda amb la música electrònica amb cançons pròpies, sota la producció de The Pinker Tones.
Enguany el MMVV duplica la programació destinada a públic familiar amb concerts de matí i tarda: Basket Beat, Black Music pels Més Menuts, Reggae per Xics i Xiula conformen l’oferta de dissabte 15 de setembre.

Plaça Major i Sucre
Els escenaris més multitudinaris del MMVV concentraran l’oferta en clau de festival. Serà allà on arrencarà la gira de comiat de Dr. Calypso, escoltarem l’estrena del nou disc de Nyandú, propostes liderades per dones com la de Paula Valls, Roba Estesa o DJ Txako, i on resoldrem la incògnita sobre el concert de Valtonyc al Sucre. Els Amics de les Arts, Obeses, Els Catarres, Ebri Knight i Smoking Souls completen la programació més popular del 30è Mercat de Música Viva de Vic.

L’actuació del raper mallorquí Valtonyc, programala per divendres 14 de setembre al Sucre, queda suspesa per la situació viu en aquests moments el cantant. Obrirà la nit el folk reivindicatiu de Roba Estesa i els Smoking Souls tancaran la jornada a aquest escenari. Els Amics de les Arts desplegaran divendres 14 de setembre els hits d’Un gran poder a l’escenari de Plaça, en una nit oberta per Judit Puigdomènech “JU”, i donaran pas als veterans Dr. Calypso, que obren al MMVV la seva gira de comiat dels escenaris després de 30 anys d’activitat.

L’endemà, a Plaça, obrirà foc Paula Valls amb l’acabat d’estrenar I am, una combinació de música negra i folk americà. Nyandú torna a aquest escenari amb nou disc, després del seu debut l’any 2015, en una nit on Obeses faran un nou concert dins de la gira de Fills de les estrelles. DJ Txako, la primera DJ femenina de l'escena mestissa del Japó, serà l’encarregada d’obrir el Sucre. Li seguiran Els Catarres amb els nous temes de Tots els meus principis i Ebri Knight, amb els temes del directe i contundent darrer disc Guerrilla.

Vic, ciutat musical
Vic s’ha posicionat com a ciutat musical i un dels punts neuràlgics de la creació i d’artistes i d’empreses de la indústria musical a Catalunya. És aquí on s’apleguen les dues ànimes del MMVV: la de mercat impulsor del negoci i la de festival que fa ciutat, públic i comunitat. El paper que han tingut els seus ciutadans i teixit associatiu en l’èxit del MMVV en aquests 30 anys s’ha volgut reivindicar amb un conjunt de concerts previs a la celebració del Mercat a la ciutat de Vic. Aquesta sèrie de concerts es va obrir el març passat amb Nyandú al Mercat del Ram, seguit de The Zephyr Bones a la Universitat de Vic, Marc Parrot acústic al Casino i l’actuació de Flamingo Tours a la programació de música moderna del So de les Cases, el mes de juny. El mes de juliol Matthew McDaid va tocar al Seminari de Vic en un dels concerts del Pati de l’Ós i el MMVV també va programar el concert de cloenda del Festival Nits de Cinema Oriental de Vic del 21 de juliol, amb l’actuació de l’artista pakistanès Markus & Shahzad Santoo Khan. Marcel Lázara & Júlia Arrey van tocar dins de la programació de la Jazz Cava de la mà del MMVV, a la Plaça del Carbó, diumenge 5 d’agost.
Del 3 al 16 de setembre el Centre d’Arts Contemporànies de Vic (ACVIC) acollirà la instal·lació sonora a càrrec de l’artista Vicens Vacca. El Seminari de Vic inaugurarà el dia 6 l’exposició fotogràfica “Quedem a Plaça!”, que aplega onze fotos de diferents edicions del Mercat de Música Viva que volen mostrar el suport del públic al MMVV a partir d’un punt de trobada emblemàtic: la Plaça Major de Vic. A principis de mes i abans que comenci el MMVV es projectarà al CineClub el documental Ciudadano FG: Baila o muere (millor documental nacional del Festival In-Edit 2017), amb una taula rodona posterior .

MMVV, fira estratègica de la Generalitat de Catalunya
El Departament de Cultura ha dut a terme durant els darrers cinc anys una intensa tasca d’harmonització i coordinació dels principals mercats de les arts escèniques i de la música a Catalunya, conscient del seu paper estratègic com a espais de trobada i d’intercanvi, com a plataformes idònies per presentar noves propostes i fomentar els contactes professionals. Aquests mercats són fonamentals per a la dinamització de les diferents disciplines artístiques, ja que afavoreixen la contractació i impulsen la creació de públics. A La Mostra d’Igualada (12 al 15 d’abril), Trapezi de Reus (10 al 13 de maig), FiraTàrrega (6-9 setembre), Mercat de Música Viva de Vic (12-16 setembre) i Fira Mediterrània de Manresa (4-7 octubre) es va afegir l’any 2015 el Sismògraf d’Olot (19-22 d’abril) per completar el mapa dels mercats estratègics de les arts escèniques i de la música a Catalunya.
El Mercat de Música Viva de Vic és el principal mercat de música a Catalunya i pol de contractació de la música en directe, amb un impacte econòmic de 3,6 milions d’euros, segons dades definitives de l’estudi anual corresponent a 2016 realitzat per la Universitat Oberta de Catalunya (UOC). La previsió per l’edició de 2017 s’espera que sigui superior a aquesta xifra rècord després que el MMVV hagi aconseguit reunir entitats amb una capacitat de compra de 48.490.826€, xifra notablement superior als 43.285.233€ de 2016. Això ja s’ha traslladat a la contractació generada només durant els dies de mercat, que és de quasi 3M€ (2.930.607 €). Especialment rellevant és la millora de la capacitat de compra de les entitats públiques, de 23.527.500,00 € en total el 2017 (17.758.558,56 € en l’anterior edició).

En un moment creatiu important a Catalunya on neixen nous projectes musicals i empresarials el Mercat continua contribuint a fer d’altaveu d’aquestes propostes, donar espai a l’establiment d’acords i col·laboracions, acollir projectes emergents i seguir dinamitzant la indústria musical del país després d’uns anys especialment difícils.

El pressupost per a la 30a edició del MMVV és de 826.900,00 €

+ info: http://www.mmvv.cat/


         
S'estan mostrant 10 notícies (201-210) de 691
12345678910111213141516171819202122232425262728293031323334353637383940414243444546474849505152535455565758596061626364656667686970Ajuntament de Vic
C. Ciutat 1, 08500 Vic
Tel. 93 886 21 00
Fax. 93 886 29 21
atenciociutadana@vic.cat
Horari d'atenció al públic de 9:00h a 14:30h.