Vic, Capital de la Cultura Catalana 2016
NOTÍCIES


14/07/2016

El barri Osona celebra aquest cap de setmana les seves festes.

L'Associació de Veïns i Veïnes del barri Osona ha tornat a organitzar un cap de setmana ple d'activitats per celebrar les festes del barri. Els actes començaran aquest divendres, 15 de juliol,  amb una caminada vespertina per la via verda.

Dissabte serà el dia central de les festes del barri Osona amb activitats per a tots els públics durant tot el dia. La jornada començarà a les 9:30h amb el torneig de petanca i l’activitat familiar “Munyim la vaca”. Durant tota la tarda hi haurà jocs per la mainada a la mateixa plaça. A partir  de les 21:00h se celebrarà el tradicional sopar veïnal i seguidament cafè concert i ball amb el grup Latin Swing.

Les festes del barri Osona acabaran el diumenge 17 de juliol amb una matinal amb xocolatda, exhibició i màsterclass de zumba i festa de l’escuma.

+ info: http://aavvbarriosona.vicentitats.cat/


         13/07/2016

30 grups i més d'un miler de participants en el 34è Festival Internacional de Música de Cantongròs a Vic

Per cinquè any consecutiu la ciutat de Vic acollirà el Festival Internacional de Música de Cantonigròs, amb 30 grups i més d’un miler de participants.

El Quartet Mèlt, guanyadors de la tercera edició del concurs Oh Happy Day de TV3, seran el encarregats de donar el tret de sortida al festival, amb un concert el dia 14 de juliol (19h). Les competicions se celebraran el divendres i el dissabte de 10 a 15h amb propostes procedents de països tan diversos com Brasil, Irlanda del Nord, Xina, Nepal o Montenegro. Diumenge a les 11h serà el torn de la competició de cors infantils. Totes les actuacions es portaran a terme al Teatre l’Àtlantida.

Aquest any el festival, amb un pressupost de 233.000 euros, està dedicat a un dels membres fundadors més rellevants, el mestre Àngel Colomer i del Romero, director artístic del festival des de la fundació, l'any 1983, fins a la seva mort, l'any 2001. Enguany també es commemora el 125è aniversari de la fundació de l'Orfeó Català, que va promoure i va dur a terme, amb el suport popular de l'època, la construcció del Palau de la Música Catalana, una de les obres cabdals del modernisme de Lluís Domènech i Montaner. Per aquest motiu la imatge que identifica el festival d'aquest any reprodueix un dels fragments que coronen l'edifici del Palau de la Música i que representa un cor amb els seus cantaires.

El jurat del Festival està format per 17 membres de diverses nacionalitats i de prestigiós reconeixement internacional com Lluís Vila, Christopher Horner, Marina Makarova, Andrea Angelini, Xavier Solà, Anna Romaní o Francesc Casadesús.

Al Festival hi col·laboren més de 400 voluntaris, alguns tot l'any i d'altres només durant la celebració del Festival. A més d'aquests voluntaris, s'han d'afegir també les 800 famílies dels diferents pobles que faciliten els allotjaments de forma desinteressada.

Les entrades pels 4 dies de concert ja es poden comprar a les taquilles del Teatre l'Atlàntida de Vic o bé, a través de la pàgina web www.latlantidavic.cat.

 

+ info: www.fimc.es/inici.htm


         07/07/2016

El mercat japonès serà el protagonista de les terceres jornades empresarials Horitzó Àsia

El mercat japonès serà el protagonista de les terceres jornades empresarials Horitzó Àsia, que tindran lloc els propers 13 i 14 de juliol en el marc de la Universitat d’Estiu de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya, coincidint amb la celebració del tretzè festival Nits de Cinema Oriental. Les jornades s’organitzen amb l’objectiu de donar a conèixer les possibilitats comercials del continent asiàtic, i cada any giren a l’entorn d’un país concret. En aquesta edició, se centren en Japó i es duran a terme dues taules rodones a més d’una exposició temporal i un taller de cal·ligrafia, que tindran lloc a Casa Convalescència de Vic.

La primera sessió, el 13 de juliol (de 10 a 12h), portarà per títol Artistes osonencs al Japó, i  se centrarà en l’experiència de dos artistes de la comarca que treballen al mercat japonès o que hi han vist exportada o editada la seva obra. Es tracta de la ninotaire Pilarín Bayés i del músic i membre del grup de J-Rock White Noise Quico Solà. Tots dos parlaran de la seva experiència en una taula que estarà moderada per Susagna Roura, segona tinent d’alcalde i regidora de Cultura i Museus de l’Ajuntament de Vic.

L’endemà, en la mateixa franja horària, la sessió Japó, una nova oportunitat per a les empreses catalanes abordarà la realitat d’aquest mercat emergent. La taula rodona comptarà amb les aportacions i l’experiència de Jordi Figueras, sales manager de l’empresa Cacao Sampaka de Vic, i d’Antoni Puntí, enginyer industrial, empresari i president de Pioner Electronics Iberica de 1986 a 2005. Moderats pel president del Círculo Empresarial Japón-España, Jorge Lasheras, reflexionaran sobre un mercat considerat dels més exigents però alhora més prestigiosos de l’Àsia.

+ info: http://www.horitzoasia.cat/


         07/07/2016

Vic inicia una pluja d’idees per a la construcció de la nova biblioteca de Vic

Consisteix en tres sessions obertes amb l’objectiu de recollir propostes ciutadanes que es traslladaran als cinc arquitectes seleccionats aquest mes de juliol per elaborar un avantprojecte finalista

Aquest mes de juliol es decidiran quines cinc idees arquitectòniques han quedat seleccionades de les cinquanta-set que s’han presentat. Les cinc propostes finalistes que en breu decidirà un jurat format per representants tècnics i polítics de l’Ajuntament, personal tècnic de la Diputació de Barcelona i membres del Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya (COAC), tindran un parell de mesos per definir l’avantprojecte. D’aquests cinc, el mateix jurat decidirà l’opció guanyadora i per tant qui realitzarà el projecte executiu definitiu. Paral·lelament a aquest pla de treball d’elaboració dels avantprojectes, l’Ajuntament de Vic inicia una pluja d’idees amb la finalitat de poder recollir opinions per poder-les plasmar dins el projecte executiu definitiu.

 Els dies 11, 12 i 13 de juliol es faran tres sessions obertes a la ciutadania. La setmana entrant es farà una primera pluja d’ideesdel que es vol, del que es somia i del que no hi hauria de faltar a la nova biblioteca de la ciutat. Totes les intervencions es gravaran en vídeo i se’n farà un informe per poder-los fer arribar als cinc arquitectes seleccionats perquè les puguin tenir en compte a l’hora de presentar la seva proposta d’avantprojecte.

 Destacar que es podrà seguir tota l’actualitat de com avança el projecte del nou equipament de la ciutat des de la pàgina web www.novabibliotecavic.cat

+ info: www.novabibliotecavic.cat


         04/07/2016

Vic acull una nova edició de Molta Merda, Mostra de Teatre Jove

Serà del 4 al 10 de juliol a l’Institut del Teatre – Centre de Vic amb 6 propostes

Vic acull  una nova edició Molta Merda!, la Mostra de Teatre Jove, organitzada per l’Ajuntament de Vic a partir de la regidoria del Vicjove i amb la col•laboració de l’Institut del Teatre - Centre de Vic i l’Escènic Vic. L’edició d’enguany es desenvolupa del 4 al 10 de juliol, coincidint amb la Festa Major, a l’Institut del Teatre del carrer Sant Miquel.

La programació abasta gèneres i espectacles molt diversos:

Avenue Q / Dilluns, 4 i dimarts, 5 de juliol / 22.00 h / Institut del Teatre / Entrada: 2 €/ Venda anticipada: Vicjove / Taller musical Escènic Vic

1984 / Dimecres, 6 de juliol / 22.00 h / Institut del Teatre / Entrada: 2 €/ Venda anticipada: Vicjove / Teatre. Curs d’entrenament actoral Escènic Vic

Potser no hi ha res... / Dijous, 7 de juliol / 22.00 h / Institut del Teatre / Entrada: 2 € / Venda anticipada: Vicjove / Teatre i Espurna – dansa contemporània. Batxillerat escènic EART VIC i Índigo Companyia de Dansa

180º / Divendres, 8 de juliol / 22.00 h / Institut del Teatre / Entrada: 2 € / Venda anticipada: Vicjove / Teatre tragicomèdia. Calleu! Teatre

In-Mòbils / Dissabte, 9 de juliol / 22.00 h / Institut del Teatre / Entrada: 2 € / Venda anticipada: Vicjove / Teatre humor. Companyia Paupèrrima

A porta tancada / Diumenge, 10 de juliol / 22.00 h / Institut del Teatre / Entrada: 2 € / Venda anticipada: Vicjove / Teatre drama. Companyia FifiComSom

Molta Merda manté, doncs, els seus objectius principals: d’una banda, mostrar el treball escènic de joves, tant en la part formativa, com la creativa o la lúdica i, d’una altra, conformar una oferta popular i molt assequible. En efecte, tots els espectacles tenen un preu simbòlic de 2 euros.

Destacar que pel que fa a la imatge gràfica, s’ha estrenat la borsa de dissenyadors joves creada per Vicjove, i el disseny d’aquesta edició l’ha realitzat Alba Font. Amb l’objectiu de promocionar els joves de la ciutat, el Vicjove de l’Ajuntament de Vic disposa d’un registre de dissenyadors de la ciutat, on encarrega les imatges dels diferents projectes.

+ info: http://www.vicjove.cat/ja-tenim-aqui-el-molta-merda/#prettyPhoto/1/


         04/07/2016

El Museu Episcopal de Vic celebra 125 anys.

El proper 9 de juliol tindrà lloc una jornada festiva plena d'activitats

El Museu Episcopal de Vic celebra aquest any el seu 125è aniversari. El 7 de juliol de 1891, el bisbe Josep Morgades va inaugurar el Museu Arqueològic Artístic Episcopal de Vic, resultat dels esforços realitzat per un grup d’intel·lectuals i clergues de Vic de la Renaixença per recuperar el patrimoni artístic català.

 Des dels seus inicis, la missió del Museu sempre ha estat conservar, exhibir, investigar i difondre el patrimoni que conserva. Ho demostren les tretze exposicions temporals que ha acollit des de la seva reobertura, la col·laboració en projectes de recerca amb universitats i institucions científiques, l’organització de jornades dedicades a aspectes científics, educatius i de difusió cultural, la integració en col·lectius com la Xarxa de Museus d'Art de Catalunya o la Xarxa de Museus d'Art Medieval d'Europa o la seva variada oferta d'activitats per a tots els públics.

 A més d’estrenar nou web, el MEV vol celebrar el seu 125è aniversari amb una jornada festiva de portes obertes plena de sorpreses i activitats per a tots els públics el proper 9 de juliol. Des de les 11:30h fins les 19h i haurà demostracions de combats medievals, el ball de l’Àliga i l’aligueta, activitats familiars, música medieval, Secrets del museu... No t’ho perdis!

+ info: http://www.museuepiscopalvic.com/


         01/07/2016

El mes de juliol de VICCC està dedicat a la Festa Popular

La programació d’aquest mes estival s’inicia amb la inauguració de dues exposicions i una visita guiada sobre la cultura popular

‘Mirada jove de la cultura popular’ Exposició fotogràfica

L’exposició que es podrà veure al Mur durant el mes de juliol és diferent, en aquesta ocasió es tracta d'un Mur col·laboratiu entre dos joves: la Marta Matas i en Marc Escarrabill. No es coneixen entre ells però tenen una cosa en comú i és que tots dos fan fotografies de la cultura popular.

La Marta Matas té 22 anys i sempre he viscut a Aiguafreda. Amb les seves fotos vol mostrar que en una colla castellera no només s’hi va a fer castells; s’aprenen a compartir els èxits, a ajudar-se, a escoltar i a donar consells, s’aprèn que quan hi són tots, a part de ser invencibles esdevenen una gran família.

Marc Escarrabill va néixer a Roda de Ter. Amb les imatges vol mostrar com un fet cultural, com els gegants, que implica a petits i grans, pot arribar a ser una activitat familiar més i de pas. Es vol reconèixer la tasca d’aquelles persones que voluntàriament ajuden a fer perviure les tradicions a la nostra ciutat.

Inauguració: Divendres 1 de juliol a les 19h al VicJove

‘Gegants i +...’. De David Sunyer’ Exposició pictòrica

GEGANTS I +... és una sèrie d'una desena de quadres fets per l'artista plàstic vigatà, David Sunyer on treballant amb l'aquarel·la i la tinta xina, podrem veure diferents elements de la cultura popular vigatana, com per exemple, els gegants de la ciutat, la família Llúpia, els gegants pubills o els gegants del barri de Santa Anna. Molts d'aquests dibuixos han servit per confeccionar els records que s'entreguen a les colles que han participat a les diferents trobades de gegants realitzades a la ciutat.

El mateix artista, reserva un espai on tothom qui ho desitgi, podrà dibuixar i pintar els gegants i la cultura a la seva manera; ell diu que “la cultura la fem entre tots”.

Inauguració: Dissabte 2 de juliol a les 12h. Al Centre Cívic Santa Anna

‘La cultura popular a Vic’. Visita guiada gratuïta

Inscripcions: Oficina de Turisme de Vic del 27 de juny al 2 de juliol

Durant la Baixa edat mitjana, en les festes cortesanes de diferents països de l'Europa occidental es començà a adoptar el costum d'incorporar ninots antropomorfs fets de fusta i cartró de grans proporcions dissenyats per amagar un home al seu interior que, els feia dansar al so d'una melodia. Més endavant, es van incorporar a la processó del Corpus Christi per fer-los més rellevants. Els gegants tenen un caràcter fantàstic i personifiquen l'home col·lectiu, és el protector del poble o ciutat contra els seus enemics i el defensor de les seves tradicions i llibertats. La tradició apareix documentada ja el 1424 a Barcelona. En el cas de Vic, trobem gegants documentats des de fa més de cinc-cents anys. El recorregut que es proposa en aquesta visita guiada permetrà conèixer aquesta tradició tan arrelada al país i a la ciutat de Vic

Visita guiada: Dissabte 2 de juliol a les 18h. Sortida a l’Oficina de turisme

+ info: http://www.viccc2016.cat/juliol


         29/06/2016

Festival Nits de cinema oriental de Vic. Hikari, càmera... i acció!

El Festival Nits de cinema oriental de Vic celebrarà del 12 al 17 de juliol la seva tretzena edició. Una edició que brillarà amb llum pròpia gràcies a en Hikari, el yokai fanalet que aquest any s’ha convertit en la imatge del certamen i que s’encarregarà d’il·luminar-lo.

La seva màgica llum projectarà prop de 40 pel·lícules repartides en les seccions oficial a competició, infantil, retrospectiva, sessions especials i sessions temàtiques com la Nit de Terror o la Nit Golfa. Fidel als seus orígens, el certamen torna a buscar l’equilibri zen per combinar els títols més espectaculars i comercials del continent asiàtic amb les propostes més d’autor, radicals i innovadores. Enguany, el Festival Nits exhibirà també 7 curtmetratges que es projectaran fora de concurs i complementaran algunes de les sessions.

Per primera vegada, no tots aquests films seran de producció asiàtica. S’inicia la Ruta Marco Polo, una nova marca transversal que vol obrir les pantalles del certamen a produccions occidentals que ofereixen una mirada sobre l’Àsia.

I una altra novetat, els films de la secció oficial no només competiran pel Premi Gat de la Sort del Públic. El certamen introdueix dos nous guardons: el Premi del Jurat, compost pel director coreà Kyu-jun CHO, el cineasta japonès Reji Hoshino i la periodista Desirée de Fez, i el Premi de la Crítica.

La llum d’en Hikari tindrà cura també de les activitats paral·leles que es celebraran a l’Escenari Obert de la Bassa dels Hermanos, la Biblioteca Joan Triadú, la Casa Convalescència i la Jazz Cava i escalfarà els deliciosos plats asiàtics que es serviran als sopars de la Bassa. La vessant més lúdica del certamen arriba carregada de sabors i espècies, tallers per a petits i grans, concerts, espectacles de dansa i exhibicions d’arts marcials.

I sobretot, en Hikari guiarà als espectadors i visitants perquè no es perdin cap de les propostes del Festival Nits de cinema oriental de Vic.

+ info: http://cinemaoriental.com/


         16/06/2016

Tot a punt per la Festa Major de Vic

El seguici infantil, l’exposició Festioles, el pilar caminat dels Sagals d’Osona, la cursa nocturna de les 5 portes, algunes de les activitats d’enguany

Ahir a la tarda va tenir lloc la presentació pública de la Festa Major de Vic que enguany donarà el tret de sortida el proper 25 de juny i s’allargarà fins el 10 de juliol. Activitats com el seguici infanti, els 125 anys del Museu Episcopal de Vic, l’exposició Festioles, el pilar caminat i la cursa nocturna de les 5 portes, són algunes de les més de 80 propostes d’enguany per a tots els públics.

 L’edició d’enguany continua la línia de treball dels darrers anys i ha estat organitzada i programada per la Comissió de Festa Major. Ahir, la roda de premsa va comptar amb la intervenció de nens i nenes amb la finalitat de destacar una de les novetats d’enguany: el seguici infantil que tindrà lloc el diumenge, dia 26 de juny a les 6 de la tarda i que recorrerà la baixada pel carrer Sant Miquel dels Sants. Aquesta iniciativa consisteix en posar de relleu les diferents figures tradicionals que es poden veure el tradicional dia 5 de juliol, però amb dimensions petites i amb la particularitat que els portadors són els nens i nenes de la ciutat. Tot seguit, la presentació va comptar amb la intervenció de la regidora de Cultura i Museus, Susagna Roura que va explicar altres novetats d’aquest any com és el fet que s’avança l’horari del seguici del dia 5 de juliol i l’hora prevista de la baixada en comitiva pel carrer Sant Miquel serà a ¼ d’11 del matí des de la Casa Consistorial; i en conseqüència l’ofici i les danses tradicionals de la plaça Catedral de posteriori també. Una altra de les novetats de la programació d’enguany és la Cursa Nocturna de les 5 portes que organitza l’Institut Municipal d’Esports de l’Ajuntament de Vic amb la col·laboració de l’Unió Excursionista de Vic, el Club Natació Vic-ETB i el Club Atlètic Vic i on el punt de trobada serà el dijous, dia 7 de juliol a les 10 del vespre a la plaça Major de Vic. D’altra banda, Roura va explicar que aquest any el 48è Rally Osona, organitzat per l’Escuderia Osona, després d’anys tornarà a sortir des de la plaça Major de Vic (1 de juliol a les 8 del vespre). D’altra banda, la programació d’enguany incorpora la celebració dels  125 anys del Museu Episcopal de Vic i que tindrà lloc el dissabte, dia 9 de juliol a 2/4 de 12 del migdia.

 D’altra banda, i destacant aquella part més tradicional i popular el representant de la comissió de Festa Major, Roger Albert va remarcar “que volem que cada any la Festa Major de Vic sigui cada cop més participativa i que tots els vigatans i vigatanes es converteixin en els veritables protagonistes”. Entrant en la programació, Albert va destacar que aquest any i coincidint amb Vic, Capital de Cultura Catalana al Museu de l’Art de la Pell acollirà una exposició de tot el bestiari festiu de la ciutat, sota el nom “Festioles” i que s’inaugurà al Museu de l’Art de la Pell el dissabte, dia 9 de juliol a 2/4 de 7 de la tarda. El representant de la comissió de festes va explicar la singularitat del Pilar Caminat dels Sagals d’Osona que es farà el dissabte, dia 2 de juliol a les 8 del vespre i que recorrerà de la plaça Catedral fins arribar a la plaça Major, passant pel carrer de l’Escola amb gran desnivell i va anunciar que el seguici del dia 5 de juliol comptarà després de 23 anys de no fer-se amb els caps de llúpia originals.

Albert González, autor del cartell d’aquest any 2016

 Ahir es va anunciar el cartell guanyador d’aquest any de la Festa Major de Vic que és obra de la vigatà, Albert González. L’autor del cartell va afirmar que amb la seva proposta artística va posar accent als tres colors representatius de la ciutat (verd, negre i vermell) i “que amb la implicació ciutadana es deixa petjada”, la creu de Sant Miquel i les il·lustracions 

Programa Festa Major 2016


         16/06/2016

Els Centres Cívics i el Festival Nits de cinema oriental programen el cicle d'activitats Més Nits!

Àsia visita Vic cada any durant uns dies en motiu del Festival Nits de cinema oriental, però enguany aquesta estada s’allargarà més de l’habitual gràcies a Més Nits!, una nova col·laboració amb els Centres Cívics de Vic. Del 27 de juny al 10 de juliol la cultura asiàtica, i en especial la japonesa com a país protagonista del certamen aquest 2016, omplirà els Centres Cívics de la ciutat amb tallers, exposicions, activitats a l’aire lliure, familiars, concursos, xerrades, projeccions…

Les inscripcions en línia a les activitats de cuina (makis, yakisoba, dorayakis i mochis, onigirazu, te verd i te matcha amb vainilla, tori araage amb te i sake mediterrani amb xocolates selectes) i al taller de japonès s'obren el dimecres 15 de juny a partir de les 16:00h. 

Consulta totes les activitats programades en el següent enllaç

+ info: http://www.vic.cat/ccvic/mesnits


         
S'estan mostrant 10 notícies (201-210) de 459
12345678910111213141516171819202122232425262728293031323334353637383940414243444546Ajuntament de Vic
C. Ciutat 1, 08500 Vic
Tel. 93 886 21 00
Fax. 93 886 29 21
atenciociutadana@vic.cat
Horari d'atenció al públic de 9:00h a 14:30h.