NOTÍCIES


13/07/2018

Festa Major del barri Osona. 13, 14 i 15 de juliol

Aquest cap de setmana se celebren les festes del barri Osona. Les activitats començaan el divendres amb una caminada amb refrigeri i cinema a la fresca a la plaça petita.

L’endemà al matí es disputarà el torneig de petanca i hi haurà activitats familiars durant tot el dia. Al vespre serà el torn del sopar veïnal, amanitzat, enguany, amb monòlegs i ball amb Aroma Flamenco.

Les festes acabaran el diumenge al matí amb xocolata, inflables i festa de l’espuma.  

+ info: http://culturavic.cat/main.asp?opc=3&ctg=1000006


         13/07/2018

Lliurament de la medalla d'or a Lluís Solà. Dijous, 19 de juliol a les 20h

El proper 19 de juliol a les 8 del vespre s’entregarà la Medalla d’Or de la Ciutat al poeta, dramaturg, assagista, traductor i activista cultural vigatà Lluís Solà i Sala. Durant l'acte, diferents autors s'ocuparan de glossar la figura de Solà.

Aquest lliurament va ser aprovat unànimement per tots els grups municipals en la sessió plenària del 6 de juny de 2018. 

Per assistir a l'acte cal reservar prèviament trucant a protocol al 938862100 o escrivint a protocol@vic.cat. L'aforament és limitat.


         12/07/2018

L’Atlàntida presenta la nova temporada amb grans propostes musicals i alta intensitat escènica

En homenatge al poeta Lluís Solà i Sala, L’Atlàntida estrenarà Els caminis invisibles, una coproducció amb Teatres d’Osona i Teatre ESseLa. L’acte inaugural d’enguany presentarà la temporada escènica de tots els equipaments municipals de Vic: L’Atlàntida, ETC i L’Institut del Teatre

Avui, dimecres 11 de juliol, a les 11 del matí s’ha presentat en roda de premsa la programació de la novena temporada de L’Atlàntida (setembre 2018 - gener 2019) amb la participació de:

Susagna Roura, regidora de cultura de l’Ajuntament de Vic

Montse Catllà, directora general de la Fundació L’Atlàntida

Ramon Ferrer, programador de L’Atlàntida, Centre d’Arts Escèniques d’Osona

 
FILA O: Jordi Lafon, artista visual convidat i autor de la imatge que encapçala la programació de L’Atlàntida del proper semestre.

 
Amb la presentació de la nova temporada de música i arts escèniques, L’Atlàntida consolida i amplia un projecte cultural i educatiu de gran ambició artística amb l’objectiu de compartir-lo amb tota la ciutadania i de seguir sumant complicitats amb altres entitats culturals. Tal com recull el Pla d’Acció Cultural de Vic, durant els propers mesos L’Atlàntida exercirà funcions de coordinació de l’activitat escènica i musical de la ciutat. En aquesta línia d’acció s’emmarca la presentació de la temporada escènica que s’ha previst realitzar a L’Atlàntida el 29 de setembre com a acte inaugural.

 Una altra de les cites imprescindibles d’aquest semestre serà l’estrena d’Els Camins invisibles, una producció pròpia de L’Atlàntida a partir dels poemes en prosa de Lluís Solà i Sala.

Pel que fa al conjunt de programació destaca la presència d’artistes o entitats osonenques com Núria Graham, l’Orquestra de Cambra de Vic, Sau, l’Orfeó Vigatà, el Casino de Vic, o els Pastorets, entre d’altres. Respecte la programació teatral de gran format, gaudirem de grans èxits barcelonins com Èdip de Sòfocles, Un cop l’any, dirigida per Àngel Llàcer o Les noies de Mossbank Road, entre d’altres. També s’oferiran activitats complementàries de L’Atlàntida Educa amb conferències a l’entorn de textos teatrals, diàlegs amb els equips artístics després de les funcions o xerrades prèvies abans dels concerts. L’espectacle benèfic d’enguany serà a càrrec de Quim Masferrer i anirà en benefici de L’Hospital de la Santa Creu de Vic. I l’inici de la programació teatral serà a càrrec de Ventura, de Cristina Clemente, una proposta diferent que es realitzarà en un espai insòlit, la Casa Bojons i que encapçala el cicle de teatre multidisciplinari ESCENARIS. I la música clàssica seguirà exercint com a segell d’identitat a partir d’una programació d’àmbit internacional que enguany arriba a la vuitena edició dels Grans Concerts de Vic.

 
En aquesta ocasió, la imatge de L’Atlàntida serà encapçalada per una peça artística creada per l’artista visual Jordi Lafon proposat des de l’H. Associació per a les Arts Contemporànies. La peça ens presenta un clar caràcter escenogràfic on podem copsar una tranquil·la escena rural pertorbada per uns esbornacs produïts per projectils de fulles disparats per darrera de la peça.  Groc temptativa és el títol de l’obra artística que acompanyarà les publicacions del primer semestre de programació de L’Atlàntida.

 
Amb l’objectiu de facilitar l’accés a un nombre més gran de persones, se seguiran proposant diferents tipus d’abonaments: tastet de teatre, Grans concerts, abonament lliure i abonament jove. A més a més, tots els espectacles disposen d’un màxim de 10 entrades amb un preu especial de 10 € cada una. Aquestes entrades s’ubiquen a l’última fila i es poden adquirir a partir del 25 de juliol i fins a 48 hores abans de cada espectacle.

 
Des d’avui, 11 de juliol, els Padrins de L’Atlàntida poden adquirir les seves entrades i abonaments. A partir del 16 de juliol ho podran fer els Amics de L’Atlàntida i, a partir del 20 de juliol, la resta del públic.

 
Per descarregar-vos la revista amb la nova programació feu clic aquí.

+ info: https://latlantidavic.cat/programacio/


         12/07/2018

L’Ajuntament adquireix dues adoberies i aprova el projecte executiu de la #NovaBibliotecaVic.

S’aprova el conveni d’expropiació per avinença de les dues adoberies més properes al costat del Pont de Queralt que suposen un pas definitiu per la remodelació del barri de les Adoberies, declarat Bé d’Interès Nacional

El riu Méder ha d’esdevenir una cremallera que permeti cosir la ciutat de Vic, tal com va explicar la regidora d’Urbanisme, Fabiana Palmero, i en el ple d’ahir es va avançar perquè sigui així. Per una banda, amb l’adquisició de les dues adoberies amb més valor patrimonial que ha de promoure la reforma d’aquest barri, declarat Bé d’Interès Nacional, que es va aprovar per unanimitat; i per l’altra, amb l’aprovació inicial, també unànimement, del projecte executiu de la nova Biblioteca que s’ubicarà al solar que ocupava l’antiga caserna de la Guàrdia Civil, al passeig de la Generalitat.

 En el cas de la nova biblioteca, Fabiana Palmero va recordar que des del principi ha estat un projecte en què la ciutadania hi ha participat, reiterant l’aposta de l’equip de govern per la participació ciutadana. Palmero afegia que “tenim la voluntat que aquest equipament no sigui només una biblioteca, sinó que el concebem com un espai viu i d’intercanvi social i cultural”. A més, el seu emplaçament ajudarà a consolidar la idea del “riu com a element vertebrador i cosidor de la ciutat”.

 Per la regidora de Capgirem Vic, Sara Blázquez, “el projecte té molt bona pinta” i “ja era hora que es construís aquest equipament al Remei”, encara que va retreure que aquest tipus de projectes “serveixin per penjar-se medalles”. Blázquez va finalitzar la seva intervenció demanant pel procés participatiu que s’ha d’engegar a final d’any per escollir-ne el nom.

 El regidor de Plataforma Vigatana, Josep Anglada, va celebrar l’aprovació inicial del projecte executiu, qualificant-ho com “un gran dia per a la ciutat”. Anglada va demanar si l’increment final del pressupost per a la construcció de la nova biblioteca, que passarà dels 7.000.000 d’euros inicials als 7.800.000 euros, estaria finançat per l’Ajuntament o es buscarien altres fonts de finançament.

 
Per Arnau Martí, de Vic per a Tots, l’aprovació del projecte és “una bona notícia per a la ciutat, ja que la posa en valor en la seva totalitat”, tot i que va demanar a l’equip de govern que vetllessin “perquè el pressupost no es dispari i que se sigui curós amb la despesa”.

 En el torn de rèplica, la regidora d’Urbanisme, Fabiana Palmero, va afirmar que “les medalles ens les pengem tota la ciutadania perquè es tracta d’un treball conjunt”. Palmero va explicar que l’endarreriment del projecte s’ha degut a elements externs, com ara l’anul·lació del POUM, i que l’increment pressupostari estava causat per “l’increment de places de pàrquing, que s’han doblat, i el canvi en el material de les lames de la façana, un comentari realitzat pel jurat del concurs i que havia estat acceptat per l’estudi que ha realitzat del projecte”. Finalment, la regidora d’Urbanismeva exposar que s’estàtreballant per poder trobar finançament d’altres organismes públics.

 
  Pas clau per la remodelació del barri de les Adoberies
 
Un altre dels grans projectes de ciutat que es van tractar al ple va ser la reforma del barri de les Adoberies, un espai declarat Bé d’Interès Nacional. En aquest sentit, es va aprovar el conveni urbanístic d’expropiació per avinença de dues adoberies, els dos de major valor patrimonial i que se situen a tocar del Pont de Queralt. Així, l’Ajuntament les comprarà per un import d’uns 400.000 euros.

 Fabiana Palmero va aclarir que “amb aquesta expropiació d’acord amb la propietat volem començar la transformació de les Adoberies, que considerem que té un potencial immens. Per això adquirim les dues primeres, per valor simbòlic però sobretot perquè són les de major valor patrimonial”.

 Des d’ERC-Som Vic, Jaume Colomer, es va congratular que l’equip de govern hagi adquirit la propietat de dues de les adoberies, ja que “des de sempre hem exigit que l’Ajuntament entrés a formar part del barri com a propietat per poder incidir realment en aquesta transformació, i celebrem que l’equip de govern se sumi a la nostra visió de les coses. Les adoberies són imatge de Vic des de sempre”.

 El regidor de Capgirem Vic, Marc Barnolas, es va felicitar per l’aprovació d’aquesta iniciativa i va rememorar la llarga trajectòria del projecte: “Avui recollim els fruits d’una llavor plantada fa temps i volem fer un reconeixement a totes aquelles persones, especialment als Maulets i a la plataforma ‘Salvem les Adoberies’, que van aixecar la veu i es van mobilitzar per evitar que s’enderroquessin”. Barnolas va celebrar també que l’aprovació no vagi lligada a uns usos determinats que determini el futur projecte, sinó que hi hagi flexibilitat.

 El regidor de Plataforma Vigatana, Josep Anglada va congratular-se de la iniciativa, “una inversió arriscada, però que beneficiarà tota la ciutat”.

 Arnau Martí, de Vic per a Tots, també va mostrar-se satisfet per la posada sobre la taula del projecte “molt lluitat per la gent i que ha servit per salvar el barri”. “Aquesta adquisició ha de servir de tractor per impulsar altres projectes i esperem que la ciutadania pugui participar dels usos que es faran d’aquest espai”, va concloure.

 Palmero, va detallar que fa dos anys que estan negociant aquesta expropiació d’acord amb la propietat i va agrair a les persones propietàries dels edificis la discreció amb què havien portat el tema, “a fi d’evitar una guerra de preus amb altres compradors”, i que malgrat que van existir ofertes econòmiques superiors a les de l’Ajuntament, la propietat es va mantenir ferma en el seu compromís que esdevinguessin propietat municipal.

MOCIONS

 a/ Moció del Sindicat de Músics Activistes de Catalunya (SMAC!) que presenta Capgirem Vic per l’aplicació del reglament de bones pràctiques per la contractació d’artistes. Després de sotmetre’s a debat, i degut a l’interès dels diversos grups polítics representants al Ple, la moció es retira per poder-la treballar en la comissió de Cultura i ser presentada més endavant.

+ info: http://www.vic.cat/


         26/06/2018

El Festival Nits presenta 21 estrenes de cinema asiàtic dins el programa del seu 15è aniversari

La programació del Festival Nits de cinema oriental 2018 (17-22 de juliol) inclou 31 films produïts a la Xina, al Japó, Hong Kong, Tailàndia, Cambodja, Taiwan i a l’Índia. De les 21 pel·lícules que s’estrenaran a les pantalles de Vic, dues són estrena mundial, tretze internacional i sis estatal. Els Nitòmans podran gaudir també de 32 activitats paral·leles: concerts, exhibicions d’arts marcials, espectacles de dansa, tallers, exposicions i xerrades, entre l’1 i el 13 de juliol, amb el programa ‘Més Nits!, i durant els dies del certamen.

Així mateix, el festival segueix sumant complicitats dins el territori (amb més de 30 entitats implicades en la seva organització) i en el sector cinematogràfic del país, a través del suport a joves creadors.

De les superproduccions de qualitat al realisme màgic asiàtic.

Entre les superproduccions que es projectaran en l’edició del proper juliol, cal destacar Monster Hunt 2 (Raman Hui 2018), estrena estatal conjunta amb Movistar+ (el 19 de juliol), dins les Sessions Movistar+, i segona part del film amb el mateix nom que ja vam poder veure a Vic l’any 2016; la coproducció entre Hong Kong i la Xina The Golden Monk (Billy Chung i Wong Jing, 2017) on un monjo budista és la reencarnació del Nen Daurat; la tailandesa Bad Genius (Nattawut Poonpiriya, 2017) sobre adolescents que fan diners ensenyant a copiar als exàmens, i Baaghi 2 (Ahmed Khan, 2018), que trasllada a l’univers indi les pel·lícules One Man Army.

Des de la Xina arriben un seguit de thrillers contundents que conviden a la reflexió política i social, entre els quals cal destacar The Looming Storm (Dong Yue, 2018) i The Wrath of Silence (Xin Yukun, 2017). I des del Japó, irresistibles adaptacions del manga com ara Reon (Renpei Tsukamoto, 2018) i Tremble All You Want (Akiko Okhu, 2017), que ha estat Premi del Públic al Festival de Tòquio 2017.

Els documentals guanyen terreny

El Festival Nits, en col·laboració amb el Consell de Cooperació Local de Vic, augmenta aquest any la quantitat de films documentals programats i, davant l’èxit d’assistència de públic en passades edicions, passa a mostrar-los al Cinema Vigatà.
Els quatre documentals seleccionats en aquesta edició són: Ironhead (Alemanya/Xina. Tian Dong 2017); el film taiwanès A Foley Artist (Wang Wan-Jo, 2017). Top Knot Detective (Aaron McCann i Dominic Pearce, 2017), i el documental musical The Cambodian Space Project: Not Easy Rock’n’Roll (Marc Eberle, 2015), programat conjuntament amb el MMVV (Mercat de Música Viva de Vic). 
Així mateix, el públic de Vic serà el primer de veure un muntatge previ de The man from Katmandú (Pema Dhondup, 2018), una coproducció entre el Nepal i Espanya.

Sessions infantils més enllà de l’animació i amb convidats especials

 El Festival Nits torna a dedicar els matins del Cinema Vigatà a les sessions infantils (les Nits més Petites), aquest any amb films d’animació i d’imatge real. Cal destacar la màgica i tendra cinta d’animació japonesa Mai Mai Miracle (Sunao Katabuchi, 2009), dins les Sessions Movistar+, la pel·lícula índia Sniff!!! (Amole Gupte, 2017), protagonitzada per un nen amb poders olfactius sobrenaturals, i Heroes Unite (Eiji Kamikura, 2018), un tokusatsu ple de solidaritat i excel·lents coreografies marcials, que serà presentat a Vic pel seu equip artístic.

La programació del Festival Nits es completa amb la retrospectiva dedicada a Stephen Chow, el Tetsudon, una selecció de sis curts i amb la recuperació de la sessió de matinada sota el nom CAT III (tal com s’anomena als films per a adults a Hong Kong).
Noves complicitats al Territori

Vic Comerç s’uneix enguany al projecte creant un Chinatown (Nitstown) durant la celebració del certamen. A través de diferents propostes dels alumnes de l’Escola d’Art i Superior de Disseny de Vic (EASD), es farà una intervenció als carrers més propers a la Bassa dels Hermanos.

Vic Comerç també edita una targeta Festival Nits perquè persones convidades, acreditades i nitòmans tinguin avantatges en els establiments vigatans.

D’altra banda, El Festival Nits s’afegeix a la celebració del 30è aniversari del Mercat de Música Viva de Vic i inclou al seu programa dues activitats organitzades pel MMVV: la projecció del documental The Cambodian Space Project: Not Easy Rock’n’Roll i el concert de cloenda a la Bassa (dissabte 21 de juliol), amb el grup paquistanès Markus & Shahzad Santoo Khan.

La Fundació Antiga Caixa Manlleu se suma al Festival Nits com a patrocinador, per fer possibles les Nits més Petites. I Cervesa del Montseny, casa de cervesa artesanal instal·lada a la comarca, llança una edició especial com a a cervesa oficial del certamen: la Nitòmana.

El Festival Nits connecta amb la creació cinematogràfica

El Festival Nits de cinema oriental té l’objectiu d’incidir alhora en la vida cultural del seu entorn immediat i en el creixement del teixit audiovisual del país. En aquest sentit treballa en tres direccions:


- Connectar professionals catalans i asiàtics. El Festival desitja promoure el treball dels creadors i establir connexions entre professionals, sigui a Catalunya o a l’Àsia. Per exemple en les visites dels representants del Festival Nits al FilmArt (HKTDC Hong Kong International Film & TV Market) i en els convenis de col·laboració que manté amb el festival HISTORICA - International Film Festival de Kyoto i la productora GIGA (Heroes Unite).
- Donar suport a joves creadors amb interès per la cultura asiàtica. En la secció de curtmetratges, aquest any el Festival ha coproduït Meiying MG-01, d’Adrià Guxens, i ha programat The Stained Flag, de Dhanraj Barkote, jove director nepalès becat per l’ESCAC per estudiar cinema a Catalunya. El certamen també estrena aquest 2018 el concurs de curtmetratges VICSUDON.
- Col·laborar amb l’ESCAC - Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya. El director Adrià Guxens, com a estudiant de 4t curs de l’ESCAC, ha estat el responsable aquest any de dirigir l’espot del Festival Nits 2018.

 

+ info: http://cinemaoriental.com/


         18/06/2018

Festa Major de Vic 2018. Del 23 de juny al 8 de juliol

Tot està a punt perquè les Festes de Sant Miquel de Vic comencin el proper 23 de juny. La programació pensada per a totes les edats s’allargarà fins el proper 8 de juliol tal com va anunciar ahir a la tarda la regidora de Cultura, Susagna Roura. “La inclusió d’espais del barri del Remei per a la celebració d’actes de Festa Major, la inauguració d’una escultura del Nen a La Pista, un torneig de petanca consensuat entre els dos casals d’avis de la ciutat, la segona edició de La Platgeta i el retorn de l’Orquestra Maravella després de diversos anys de no actuar-hi”, són algunes de les principals novetats segons remarcava Roura.

Nou espai de la FM a El Remei
 
Aquest any, per primera vegada, el barri del Remei acollirà tres dels actes programats: un per a nens petits —Tututs!, el proper 2 de juliol a la plaça de la Noguera—, un per a joves —la festa Holi, també a la plaça de la Noguera, el 29 de juny—i un per a gent gran—el ball de Tornaboda, al carrer Bisbe Strauch, el 7 de juliol—. En el cas del ball de Tornaboda, l’elecció del grup musical ha anat a càrrec dels mateixos avis, aficionats al ball, especificava Roura.

 
 
L’escultura del Nen

 
El proper 25 de juny, l’alcaldessa de Vic, Anna Erra, inaugurarà l’escultura del Nen que s’ubicarà a La Pista. Així, es completarà la presència d’una escultura per a cadascun dels caps de llúpia emblemàtics de Vic: el Merma, la Vella i El Nen.

 El representant de la Comissió de la Festa Major, Roger Albert, posava en relleu el valor dels caps de llúpia vigatans, tant per antiguitat com per caràcter: “El trio de caps de llúpia de Vic conformen l’única comparsa de Catalunya que encara manté l’essència d’encapçalar la comitiva del seguici i obrir pas a cops de fuet o xurriaca, i amb la celebració de la Crida els darrers anys s’han fet encara més populars”.

 
Una festa popular i tradicional
 
La programació de les Festes de Sant Miquel no oblida tampoc els actes més tradicionals, com la Diada de Sant Miquel, el 5 de juliol, amb el seguici de la Festa Major i les danses tradicionals, com són el ball de l’Àliga, la Dansa Vigatana de l’Espígol i el ball de gegants, acompanyats dels Grallers i dels Sagals d’Osona.

Per segon any consecutiu, també se celebrarà l’Acte de la Comissió de Procuradors de Sant Miquel dels Sants, fundada l’any passat, i “que vetlla per la part més històrica de la Festa Major”, recordava Albert.

En aquesta ocasió, la Comissió de Procuradors de Sant Miquel dels Sants homenatjarà Miquela Costa i Manel Alier, dues persones que han jugat un paper rellevant en la història del seguici de la Festa Major i de la collida de l’espígol, i durant l’acte també es donarà a conèixer qui serà l’encarregat de portar el penó de Sant Miquel dels Sants durant el seguici.

Per altra banda, la regidora de Cultura, Susagna Roura, va revelar que l’autora del vers de l’espígol d’aquest 2018 ha estat Marta Salvans, “una gran rapsoda i treballadora de la regidoria de Cultura”.

 
Xevi Esclusa, autor del cartell
 
El dissenyador Xevi Esclusa ha estat qui ha realitzat el cartell de la Festa Major de Vic. En una situació atípica, la regidora de Cultura > va explicar que a diferència d’altres anys, aquest any s’havia hagut d’encarregar l’elaboració del cartell al finalista del concurs de l’any anterior, ja que la convocatòria es va declarar deserta. En aquest sentit, i de cara el proper any, es treballarà perquè l’Escola d’Art i Superior de Disseny de Vic fomenti la participació al seu alumnat.

 
L’autor del cartell assenyalava que havia volgut fugir de la línia dels darrers anys, marcada pels colors de les tres colles de la ciutat i els seus corresponents caps de llúpia: “Per això vaig pensar que seria bona idea incloure un altre personatge vigatà, l’Estudiant. L’elecció del groc de fons no és casual, tampoc: per mi significa ‘Llibertat Presos Polítics’.

 
La Festa Major Infantil
 
Prèvia a la presentació dels actes de la Festa Major, Carla Roqueta i Michael Enok, membres del Consistori Infantil de Vic, van presentar els actes de la Festa Major Infantil.

Carla Roqueta va repassar el programa d’actes i la tasca feta aquest any des del Consistori Infantil en matèria de sensibilització ambiental, mentre que Michael Enok va explicar que el Consistori Infantil havia estat el jurat del concurs de cartells per la Festa Major Infantil, i va revelar-ne el nom de la guanyadora: Laia Puntí.

Puntí va detallar que “com que he participat en muntatge de gegants i capgrossos, he volgut que sortissin al cartell, i els focs artificials també, perquè és una de les activitats que més m’agrada de la Festa Major”.

A la roda de premsa també van participar-hi els representants del seguici infantil de la Festa Major, Mar Albert, Emma Albert i Gerard Barniol.

 

Un juliol ple d’activitats
 
Susagna Roura, va afirmar que “aquest mes de juliol, Vic serà una festa”, ja que als actes de la Festa Major i de la Festa Major Infantil, s’hi sumen la celebració de l’ArtdePas, la Clàssica Jove, la 15a edició del Festival Nits de Cinema Oriental, les festes dels barris i les activitats organitzades per les entitats culturals de la ciutat.

 Consulta el programa de Festa Major de Vic  2018 aquí

Consulta el programa de la Festa Major Infantil de Vic 2018 aquí

Consulta el programa de la Festa Major Jove de Vic 2018 aquí

 

Programa de la Festa Major de Vic 2018


         12/06/2018

L’Espai Habitatges Montseny s’estrena en l’ArtdePas

Aquest cicle cultural, que se segueix expandint per la ciutat, inclou per primer cop disciplines artístiques com la dansa, la màgia, titelles o actuacions de caire més familiar per fomentar la cultura a peu de carrer

El Pot Petit va estrenar diumenge amb èxit el nou escenari de l’Espai Habitatges Montseny, al barri del Remei, en una actuació inclosa en el cicle cultural ArtDePas. D’aquesta manera, la programació de la setena edició de l’ArtdePas segueix ampliant la seva presència al sud de la ciutat, després que l’any passat s’hi inclogués l’escenari de la plaça de la Noguera.

 L’actuació d‘El Pot Petit ha estat la primera programada en l’Espai Habitatges Montseny en el marc de l’ArtdePas. La següent arribarà el 29 de juliol amb els Brodas Bros, que narraran la història del hip hop amb l’espectacle ‘Hipstory’.


Foment de la cultura a peu de carrer
 
Per primera vegada, l’ArtdePas inclou altres disciplines artístiques a part de la música, com ara dansa, màgia o titelles i pensades també per a públic familiar. El cicle cultural, del que es pot consultar la programació aquí, té lloc tots els diumenges d’estiu a les 7 de la tarda, als escenaris de la plaça del Carbó, de la plaça de la Noguera o de l’Espai Habitatges Montseny.

 ArtdePas és un projecte de l’Ajuntament de Vic que “fomenta viure la cultura a peu de carrer” i que s’emmarca en el programa d’arts escèniques i música amb una “clara voluntat d’oferir propostes artístiques d’estiu que puguin resultar atractives al conjunt de la ciutadania”, exposa la regidora de Cultura, Susagna Roura.

 La programació de l’ArtdePas 2018, compta amb la col·laboració de laJazz Cava i amb la participació d’agents culturals de la ciutat, veïns i veïnes del barri del Remei i dels Habitatges Montseny.

+ info: http://culturavic.cat/imatges/reg1005852_arxiu1_29-05-2018_14-30-09.pdf


         12/06/2018

3a edició del programa Més Nits! De l'1 al 15 de juliol

Arriba la tercera edició de la programació Més Nits!, una col·laboració entre els Centre Cívics de l'Ajuntament de Vic, la Universitat de Vic (Horitzó Àsia) i el Festival Nits de cinema oriental.

De l'1 al 15 de juliol, setmanes prèvies al festival, es portaran a terme divuit activitats de temàtica oriental, acollides pels centres cívics i altres espais de la ciutat, com la Universitat de Vic, el Museu de l'Art de la Pell, la Biblioteca Joan Triadú o el Seminari de Vic. Moltes d'elles a l'aire lliure.

Entre les propostes, n'hi ha per a tots els públics i gustos. Des de tallers de cuina i gastronomia, com el de cuina nepalesa o el tast de sake, fins a tallers artístics, com el de sumi-e, de pintura. També xerrades i conferències: 'Campions!', sobre manga i anime esportiu, Pintura i cal·ligrafia xineses i sobre l'Estudi Ghibli, o activitats a l'aire lliure, com criquet al parc de la Serra-de-senferm, taitxí al Parc del Maset de La Guixa o el concert al Pati de l'Ós del Seminari, amb Charleen Cheng, JinJin Chen i la banda Zao.

Com a activitats per als més petits, el taller 'Fem teatre d'ombres!' al Museu de l'art de la Pell, un taller de tiny amb batik inspirat en les banderoles tibetanes o Kungfu en família, impartit aquest últim per la Fundació Institut Confuci de Barcelona. També podran gaudir de la pel·lícula Monster Hunt, d'animació fantàstica, apte per a tota la família.

Com a novetat d'aquest any destaca la instal·lació d'una gran pantalla al jardí de Can Pau Raba, on es projectaran diversos films a la fresca.

Durant els dies de festival es podran visitar dues exposicions: una a la Universitat de Vic, amb les obres d'inspiració oriental de Josep Maria Roma, i una altra que commemora els 30 anys de la pel·lícula japonesa El meu veí Totoro, amb il·lustracions de diversos artistes, a l'espai Romeu (Biblioteca Joan Triadú).

 Com a concurs, s'estrena el Vicsudon. El concurs s’inspira en les produccions japoneses Tetsudon, uns reculls anuals de curtmetratges realitzats per directors de cinema fantàstic i de culte del Japó, que el Festival Nits ha programat en les dues darreres edicions. L’objectiu és que l’originalitat del Tetsudon, la llibertat de les seves propostes i la interacció que es crea amb el públic, es reprodueixin en la seva versió vigatana.

Per a les activitats que ho requereixen, les inscripcions s'obren el dia 25 de juny a partir de les 16h. Es pot fer a través del web dels CCVIC o presencialment a qualsevol Centre Cívic en horari de 16h a 20h (excepte el de Santa Anna, que s'hi estan fent obres!).

 

+ info: http://www.vic.cat/ccvic/mes-nits/mes-nits-2018/mes-nits-2018


         07/06/2018

Vic aprova el nou Pla d’Acció Cultural

El divendres 15 de juny es presentarà públicament en un espectacle a l'exterior del Centre d'Arts Contemporànies (ACVic). L'accés és lliure però s'agrairà confirmar l'assistència a l'adreça cultura@vic.cat

El PAC, que marcarà les polítiques culturals dels propers anys, s’ha elaborat en un ampli procés participatiu amb la implicació del sector cultural, representants polítics i la ciutadania. Tots els grups polítics hi voten a favor a excepció de Capgirem Vic que hi ha votat en contra

Vic compta amb un nou Pla d’Acció Cultural (PAC) que servirà de guia per a les polítiques culturals a la ciutat en un horitzó de 7 anys. El PAC, tot i no ser vinculant, neix després d’un procés participatiu amb una diagnosi reflexiva, participada i transversal entre els diversos agents culturals, grups polítics i la mateixa ciutadania. El nou Pla no només serveix de diagnosi –com l’anterior elaborat el 2003- sinó que planteja mesures per aplicar fins el 2025 i ha estat aprovat amb els vots favorables de tots els grups municipals a excepció de Capgirem Vic, que hi va votar en contra.

 La regidora de Cultura, Susagna Roura, va explicar que “el PAC reflecteix tres paradigmes: el mecenatge, la democratització de la cultura i la democràcia cultural”, i que s’havia treballat “a partir de 10 grups de treball en un procés participatiu en què s’hi ha involucrat més d’un centenar de persones” .

 Des d’ERC-Som Vic, el regidor Josep Maria Diéguez, va exposar que la principal mancança era “la no inclusió de la cultura popular per garantir l’accés universal a la cultura i fomentar la cohesió social a través d’espais als barris on poder gaudir-ne des de la proximitat”.

 La regidora de Capgirem Vic, Sara Blázquez, va argumentar el vot desfavorable del seu grup per “la no realització d’un estudi de públics a què s’havien compromès des de l’equip de govern” i “la poca voluntat de fer canvis profunds”, pel fet “d’entendre la cultura com un producte de consum”.

 El regidor de Plataforma Vigatana, Josep Anglada, va indicar que “el nou pla ha de servir com a eina per orientar les polítiques culturals com a element estratègic”.

 Arnau Martí, regidor de Vic per a Tots, va posar en relleu la bona feina portada a terme, a més de fer palesa la necessitat de renovar el Pla d’Acció Cultural: “Feia 15 anys que estàvem orfes d'un full de ruta per definir l'horitzó cultural que ha de tenir la ciutat”. Martí va subratllar que “calia posar en comú les necessitats, suggeriments i propostes de la cultura a Vic” i que “s’havia fet un bon treball en xarxa gràcies al procés de participació ciutadana”.

 En el torn de rèpliques, la regidora Susagna Roura va mostrar la seva sorpresa pel vot desfavorable de Capgirem Vic, ja que des d’aquest grup municipal s’havia adquirit el compromís d’aportar una alternativa d’una empresa o entitat que realitzés l’estudi i que no ho havien complert.

 Per la seva banda, Diéguez, d’ERC-Som Vic, va exposar que “aquest tipus d’estudis sociològics que s’han dut a terme a altres ciutats no tan diferents de Vic i han demostrat que tenen una utilitat limitada perquè parla de capes socials i sectors concrets de la ciutat. En canvi, trobem molt més interessant l’opció de funcionar a base d'observatoris culturals i valorar-ho en cada moment”.

 Per altra banda, la regidora de Cultura va convidar a la ciutadania a participar a l’acte de presentació del PAC el proper divendres 15 de juny a dos quarts de nou del vespre davant de l’ACVic, al voltant del riu Mèder, que “ha de servir d’eix vertebrador cultural de la ciutat”.
 
Podeu consultar el Pla d’Acció Cultural aprovat en aquest enllaç.

Lliurament de la Medalla d’or de la Ciutat a Lluís Solà i Sala
 
En el ple celebrat ahir es va anunciar que el proper 19 de juliol a les 8 del vespre s’entregarà la Medalla d’Or de la Ciutat al poeta, dramaturg, assagista, traductor i activista cultural vigatà Lluís Solà i Sala.

 La regidora de Cultura, Susagna Roura, va explicar que l’acte tindrà lloc a l’Atlàntida i que diferents autors s’ocuparan de glossar la figura de Solà. Un lliurament que va ser aprovat unànimement per tots els grups amb representació al ple.

 
 Protocol per a les figures oficials festives de la ciutat de Vic

Susagna Roura també va exposar que des de la Comissió de Procuradors de Sant Miquel dels Sants s’havia proposat l’elaboració d’un protocol per a les figures oficials festives de la ciutat de Vic, “que recollís per escrit i no es perdi la tradició, a fi de fomentar i protegir la cultura popular”.

 Des d’ERC-Som Vic, el regidor Josep Maria Diéguez va celebrar la iniciativa de crear el protocol, “que protegeix la cultura popular i fomenta les tradicions i que les dignifica”.

 La regidora de Capgirem Vic, Sara Blázquez, va destacar que des del seu grup municipal “veiem bé el protocol perquè les colles segueixin els mateixos criteris, però ens fa por a que es perdi la pèrdua del sentit popular d'aquestes figures i reclamem que no surtin només els actes confessionals”. Blázquez va aprofitar per sol·licitar que “no es convidi el bisbe a la Festa Major de Vic”.

En el torn de rèpliques, Roura va detallar que” dins del seguici de la Festa Major de Vic el bisbe hi ha estat sempre i s'ha de tenir en compte que també és un ciutadà”. “De totes les sortides que fan, només se'n contemplen dues de religioses”, va puntualitzar.

Per al regidor de Plataforma Vigatana, Josep Anglada, “seria una aberració que el Bisbe de Vic no fos a la Festa Major de la Ciutat”, i es va estranyar que “el grup de Capgirem Vic participi al seguici de Sant Miquel dels Sants”.

 
Aquest protocol va ser aprovat per unanimimat.

+ info: http://www.vic.cat/news/vic-aprova-el-nou-pla-d2019accio-cultural


         07/06/2018

El barri de l’Horta Vermella celebra les seves festes del 2 al 10 de juny.

Aquest cap de setmana passat van començar les festes del barri de l’Horta Vermella. Dissabte es va celebrar el campionat de petanca, un taller de manualitats i el pregó, a càrrec de Joan Coma. També es va inaugurar una exposició d’artistes del barri al local social de l’associació. 

Divendres continuen les festes amb una botifarrada i la primera nit de l’HortaMusik. Aquest popular festival de música del sud de la ciutat celebra el seu desé aniversari amb les actuacions de Pasquines, FP, Eina i PD Barni el divendres a la nit, i H.I.T.S, Ezetaerre i PD Zhenotdel el dissabte. 

Les activitats familiars tindran un paper destacat durant aquest segon cap de setmana de festes. El dissabte a la tarda hi haurà jocs de cucanya i cercavila amb en Sibiu, gegants del carrer de la Riera, els nans, la batucada Tucantam Drums i l’Hereu i la Pubilla. L’endemà al matí, després d’una xocolatada popular se celebrarà a la pista un espectacle infantil i festa de l’escuma amb Gil Animació. 

Les festes del 2018 s’acomiadaran el diumenge a la tarda amb dinar de germanor i concurs de postres,  cafè concert amb Laura Centellas, ball d’orquestra amb el grup "Orgue de gats" i fi de festa amb traca final. 

 

+ info: https://www.facebook.com/festeshortavermella/


         
S'estan mostrant 10 notícies (221-230) de 692
12345678910111213141516171819202122232425262728293031323334353637383940414243444546474849505152535455565758596061626364656667686970Ajuntament de Vic
C. Ciutat 1, 08500 Vic
Tel. 93 886 21 00
Fax. 93 886 29 21
atenciociutadana@vic.cat
Horari d'atenció al públic de 9:00h a 14:30h.