NOTÍCIES


12/05/2016

Aquest cap de setmana es commemora un any més el Pacte dels Vigatans a l’ermita de Sant Sebastià.

El plat fort de la commemoració d'enguany serà la interpretació teatralitzada de poemes de Jacint Verdaguer per part de l'actor Pep Simon a l'ermita de Sant Sebastià. 

Els actes de commemoració començaran avui dijous a les 7 del vespre a l'Espai Romeu de la Biblioteca Joan Triadú. Un dels grans experts en la Guerra de Successió, Antoni Muñoz, presentarà el seu darrer llibre: L'11 de setembre poble a poble (1713-1714), fent una especial mirada als pobles d'Osona i el Lluçanès.

El dissabte 14 de maig, hi haurà els actes centrals de la commemoració, a 2/4 de 7 de la tarda, caminada des de la plaça de la Rectoria de Santa Eulàlia de Riuprimer fins a l'ermita de Sant Sebastià. No cal inscripció prèvia. A partir de 2/4 de 8, ja a l'ermita, hi haurà una visita comentada sobre el Pacte dels Vigatans amb l'humanista Txevi Rovira. A les 8 del vespre, tindrà lloc el lliurament dels XII Premis Literaris Pacte de Sant Sebastià i hi haurà uns petits parlaments institucionals. I a 2/4 de 9 arribarà el torn de l'actor Pep Simon posat en la pell del poeta del poble, Verdaguer. Seguidament, s'encendrà la Flama del Pacte dels Vigatans que es mantindrà encesa fins el 10 de setembre a la Marxa dels Vigatans, i començarà una baixada de torxes fins a la pedra de l'estelada de Santa Eulàlia de Riuprimer. Per acabar la commemoració hi haurà l'actuació del grup de cançó de taverna Els Tranquils a la mateixa pedra, cap a 2/4 de 10, acompanyada de botifarrada i patrocinada per Moritz. Tots els actes seran gratuïts tret de la botifarrada.

Organitzen l'acte Òmnium Cultural d'Osona i l'Ajuntament de Santa Eulàlia de Riuprimer, amb la col•laboració de l'Ajuntament de Vic, l'ANC Riuprimer i la Fundació Jacint Verdaguer.

+ info: http://www.santaeulaliariuprimer.cat/la_commemoracio_del_pacte_de_sant_sebastia_s_alia_amb_el_poeta_jacint_verdaguer1.html


         



11/05/2016

Vic acull les jornades “I+P Identitats en procés: com afronten els reptes actuals els dissenyadors i les empreses catalanes?”

L’activitat s’emmarca dins la programació de VICCC2016 i està promoguda per l’Escola Superior d’Art i Disseny de Vic

Els dies 11 i 12 de maig de 10 a 13h i de 15 a 18h, l’Escola d'Art i Superior de Disseny de Vic acull les jornades que es desenvoluparan sota el títol “I+P Identitats en procés: com afronten els reptes actuals els dissenyadors i les empreses catalanes?”. Durant dos dies diversos ponents provaran de donaran resposta a preguntes clau que afronta, actualment, el món del disseny: Quin és el seu present? Com afronten els reptes actuals els professionals i les empreses del sector? Podem seguir parlant de disseny i branding emocional, màrqueting experiencial o disseny per a innovar, o potser ja és considera una obvietat?

 En un mercat cada vegada més condicionat per factors com ara una major consciència ecològica i partidària d’un consum local i responsable, una creixent filosofia maker, la comunicació 2.0 o les tecnologies big data, estem obligats a repensar les estratègies que hem d’aplicar en el futur.

 Aquestes jornades de diàleg han de ser una eina per a conèixer de primera mà les qüestions que es plantegen i les respostes que assagen avui diverses marques catalanes, diferents estudis i dissenyadors. Per fer-ho, es comptarà amb la presència de Marta Marín, Cecilia Tham, Albert Cañigueral, Gil Blancafort, Andreu Carulla, Javier de Riba, curro Claret, Ernest Parera, Daniel Ayuso, Alfonso de la Fuente, Guillem Marca, Javier Velilla i Núria Bitria, experts professionals del sector que compten amb una llarga trajectòria i prestigi. Amb les seves intervencions s’intentarà donar resposta als objectius marcats i mostrar com responen als seus reptes els dissenyadors i les marques catalanes més innovadores per tal de definir el paper del disseny en un context en què la co-creació, el DIY, la customització, l’artesania o l’economia circular apareixen com a paraules clau.

+ info: www.viccc2016.cat


         



04/05/2016

Aquest dijous 5 de maig arrenca la 18a edició del Voll-Damm Festival Jazz Vic

La 18a edició del Festival tindrà lloc del 5 al 15 de maig i seguirà la línia de presentar propostes de jazz contemporani, de nova creació i noves tendències.

Durant nou dies la capital osonenca es convertirà en el centre de les propostes de jazz contemporani, impulsant la nova creació i esdevenint un aparador del més destacat de l’escena experimental. . El ja anunciat Parker/Fernández/Sans Trio, Tim Berne “Snakeoil”, Mikolaj Trzaska i Vasco Trilla Duo, i Gabriel Amargant Quintet, són alguns dels noms destacats d’aquesta propera edició, que compta amb una vintena de propostes entre concerts i activitats complementàries.

Aquesta 18a edició porta música i bandes capdavanteres en l’àmbit internacional i presentacions de discos acabats de sortir del forn d’alguns dels intèrprets més inquiets de casa nostra i de gran projecció internacional. També hi ha una reserva per veure l’excel·lència del planter de les noves generacions de músics i obrir el festival a tota la població.

Els encarregats de donar el tret de sortida de la 18a edició són Giovanni di Domenico & Oriol Roca. El pianista italià resident a Brussel·les i el bateria català fa anys que comparteixen projectes i han enregistrat dos discos. Ara tornen a Catalunya per oferir una proposta amb música nova que explora els extrems del silenci i la ressonància per endinsar-se en paisatges de gran densitat sonora (dijous 5 de maig, 22 h, La Jazz Cava). L’endemà, serà el torn d’un dels plats forts del festival, el ja anunciat Parker/Fernández/Sans Trio (divendres 6 de maig, 22 h, La Jazz Cava). Tres músics de reconeguda trajectòria a nivell internacional, que portaran una bona dosi d’improvisació transgeneracional. També en el camp de la improvisació, es podrà escoltar Memoria Uno, una formació que aplega alguns dels millors improvisadors de l’escena barcelonina actual sota la batuta d’Iván González. Seguint el mètode de la conducció, els músics interpretaran signes i senyals per crear una música totalment viva, un diàleg creatiu entre intèrprets i director totalment imprevisible (dissabte 7 de maig, 19 h, Escenari Voll-Damm). A continuació, es podrà escoltar un dels saxofonistes més originals de l’escena jazzística actual, Gabriel Amargant al capdavant del seu quintet. Acompanyat de músics de reconeguda trajectòria presentarà el seu segon disc com a líder, And Now For Something Completely Different (FSNT, 2015). Per acabar la primera setmana, el bateria Ildefons Alonso presentarà el seu projecte més personal Metrinova, amb el seu primer disc, Vol.1, set composicions que es mouen entre la mirada a la tradició del jazz i la passió per investigar formes rítmiques poc habituals.

La segona setmana de festival començarà el dijous amb la Nit de solos, amb el bateria David Viñolas i el guitarrista Jaume Llombart (dijous 12 de maig, 21 h, La Jazz Cava). L’endemà, el saxofonista i compositor nord-americà Tim Berne, considerat com un dels innovadors de les estructures del jazz, presentarà el seu tercer àlbum You’ve Been Watching Me (ECM, 2015) al capdavant de la seva banda Snakeoil (divendres 13 de maig, 22 h, La Jazz Cava). Una altra de les artistes que es podrà descobrir en aquesta edició és Paula Valls, una des les veus més joves i prometedores del jazz/soul vocal actual (dissabte 14 de maig, 12 h, Escenari Voll-Damm). El mateix dia arribarà la proposta de Néstor Giménez, un pianista que s’acompanya d’alguns dels músics més inquiets de l’escena catalana per presentar el seu primer treball discogràfic, Why not? (autoeditat, 2015). La jornada continuarà amb el duo entre un dels grans avantguardistes de l’escena de jazz polonesa, Mikolaj Trzaska i el bateria i percussionista Vasco Trilla (dissabte 14 de maig, 21 h, La Jazz Cava). S’acabarà la jornada amb la sessió de DJ Miguelito Superstar, conegut per ser el vocalista de Fundación Tony Manero (dissabte 14 de maig, 23 h, La Jazz Cava).

Per l’últim dia de festival, a més del concert de la Big Band EMVIC (diumenge 15 de maig, 12 h, Escenari Voll-Damm), destaca el concert de Santa Diver, un trio amb alguns dels músics més prometedors de Budapest, que combinen melodies inspirades en el folk amb el jazz. Una mescla de minimalisme tecnològic, l’energia del gnawa marroquí, la llibertat del jazz i la bellesa i la sensibilitat del Romanticisme que tancarà la 18a edició del festival (diumenge 15 de maig, 19 h, Escenari Voll-Damm).

+ info: http://www.festivaljazzvic.cat/


         



04/05/2016

Prop de 90 entitats participen a la 13a edició de la Mostra d’Entitats i Músiques de Vic

Un any més, el dissabte 7 de maig la ciutat de Vic celebra, la 13ª Mostra d’Entitats i Músiques de Vic,la trobada anual del teixit associatiu de la ciutat. Prop de noranta associacions, fundacions i altres col·lectius vigatans, es trobaran al passeig Pep Ventura, de 10 del matí a 8 del vespre, per mostrar els projectes que desenvolupen al sí de la seva entitat i la tasca voluntària que duen a terme durant l’any, a través de tallers, actuacions i més activitats que mai.

El divendres passat es va presentar públicament la iniciativa on hi va intervenir el president de l’àrea Social de l’Ajuntament de Vic, Àlvar Solà, on va destacar que “la Mostra és una activitat consolidada, ja que en aquesta edició es compta amb més participació”. En aquest sentit, després de tots aquests anys, el bagatge de la Mostra d’Entitats i Músiques de Vic és més que ampli i l’esdeveniment està plenament consolidat com a espai de diversitat, convivència, tolerància, diàleg i d’intercanvi d’idees i iniciatives, on les entitats es donen a conèixer i aprofiten per fer xarxa amb les demés associacions de la ciutat.

D’altra banda, la tècnica de Ciutadania, Berta Rierola, va explicar que aquest any, de totes maneres, al mes de febrer es va realitzar un procés de debat i de millora de la Mostra d'Entitats i Músiques de Vic amb les entitats de la ciutat. Concretament, es va plantejar la possibilitat de poder modificar la ubicació i el format actual de la Mostra. Després de la participació de prop d’una seixantena d’entitats, es va concloure que bona part de les entitats veuen bé un canvi d’espai, però cal seguir treballant en la ubicació on es podria situar, ja que aquest any no s’ha arribat a un consens prou ampli i l’espai més votat ha seguit sent el passeig Pep Ventura. En canvi, la majoria de les entitats van veure positiu dur a terme un canvi de format i aquest és, precisament, l’element innovador de l’edició d’enguany.

En aquest sentit, s’ha ofert a les entitats de la ciutat participar de la Mostra d’Entitats tenint un estand, com es feia els darrers anys, o bé participar a través d’un nou format: fent només una activitat, ja sigui una demostració, taller, presentació, conferència, reunió, exposició, entre altres. Aquestes activitats estan programades en 6 punts repartits pel passeig Pep Ventura de tal manera que el visitant, quan passegi per la Mostra, podrà escollir entre una multiplicitat d’activitats gratuïtes de les que gaudir, pràcticament totes elles organitzades per les entitats de la ciutat i pensades per a diversos públics amb interessos ben dispars. A tall d’exemple es farà cinema en el que es projectaran films i curtmetratges proposats per diferents entitats; un taller per aprendre el ball de la Crida de Festa Major de Vic; un espai de jocs infantils organitzats per diferents associacions educatives de la ciutat; la reunió mensual de la Coordinadora d’Associacions de Nouvinguts de Vic; l’explicació de contes relacionats amb comerç just i tradicionals d’altres països del món; una mostra castellera; la creació col·lectiva d’una exposició sobre el valor de les persones; jocs i activitats d’iniciació al rugbi; tallers de trapezi i de circ aeri; recitals de poesia com a tàndem entre la cultura i la cohesió social; ... i així, més de 40 possibles activitats.

Aquest nou format que s’ha incorporat com a novetat a l’edició d’enguany ha permès participar a diverses entitats que tradicionalment no prenien part d’aquest esdeveniment, degut a la impossibilitat de cobrir un estand amb voluntariat durant tot el dia, entre d’altres motius. Per això, enguany es compta amb més d’una dotzena d’entitats respecte l’any passat, situant-se a 88 el nombre d’entitats participants a l’edició d’aquest 2016. Aquest és l’exemple dels Dansaires de Sant Miquel que tal i com va exposar una representant de l’entitat, Núria Padrós va explicar que amb aquest canvi de format oferiran un taller perquè tothom pugui aprendre el Ball de la Crida que es va estrenar fa pocs anys. D’altra banda, la roda de premsa també va comptar amb la intervenció de Mar Tió, en nom de la delegació d’Osona de l’Associació de Celíacs de Catalunya que aquest any és la primera vegada que participen a la Mostra i amb aquesta acció volen contribuir a conscienciar a la ciutadania de la celiaquia, cada vegada més detectada a la població.

Un segon element innovador de l’edició d’aquest 2016 és la incorporació a la Mostra d’Entitats i Músiques de Vic de la Fira de la Cooperació que, habitualment, reunia a les entitats del Consell Local de la Cooperació de Vic per la diada de Sant Jordi. Enguany s’ha cregut més adient incloure aquesta trobada d’entitats solidàries a una celebració com és la Mostra que, també, té per objectiu reunir associacions de la ciutat i sensibilitzar a la ciutadania amb els seus projectes i activitats. Les entitats i ONG de l’àmbit de la cooperació es trobaran situades en un dels sis punts d’activitats que caracteritzen la  Mostra d’enguany. Aquesta modificació la va explicar Maite Molist de Creu Roja Osona que va manifestar que el canvi era un encert, i a la vegada va aprofitar per explicar durant tot el dia faran una campanya de recollida de llet pel Rebost Solidari.

En aquesta tretzena edició no podrien faltar les Músiques de Vic, que omplen el passeig Pep Ventura d’actuacions ben diverses relacionades amb la música i la dansa, la majoria d’elles a proposta de les associacions de Vic. En destaquen l’espectacle musical familiar “Zum!” de La Tresca i la Verdesca i el cafè-concert del cantant i compositor manlleuenc Roger Usart. Una mostra d’enèrgiques danses típiques bolivianes a càrrec de l’Associació Bolívia Sense Fronteres, concert amb el cantant Amriit Bhangu i Inumazigh, a més de les ja tradicionals actuacions d’African European Youth Choir and End Time Voices SDA, Tam Tam Gospel i Els Rengles acabaran d’arrodonir un dia en què no pararà l’activitat al passeig Pep Ventura. 

Finalment, com ja és habitual, durant tot el dia, es podrà fer ús del servei de bar, que aquest any gestionarà l’Agrupament Escolta i Guia Guillem de Montrodon i que destinarà els beneficis d’aquest espai al projecte “Dinamització d’infants i joves de la comunitat de Diatock, Senegal”. Un any més, aquesta iniciativa ha estat escollida a través del concurs anual que es fa entre les entitats vigatanes per aquesta fi. El projecte té per objectiu poder compartir i posar en pràctica tots aquells coneixements que els joves de l’entitat han anat adquirint de l’escoltisme de la ciutat i treballar la dinamització dels infants i joves de l’escola de la comunitat de Diatock (Senegal), així com facilitar formació i eines a joves referents de la comunitat perquè siguin ells qui puguin donar una continuïtat al projecte. Per tant, tots els beneficis que s'aconsegueixin al bar de la Mostra aniran destinats al pagament dels costos d'aquest projecte.

+ info: http://www.vicentitats.cat/


         



29/04/2016

L'Ateneu de Vic presenta la programació per al 2016 i es consolida com a oferta cultural de la ciutat

L’Ateneu de Vic ha presentat avui la programació de l’abril, maig i juny del 2016 i consolida la seva oferta dins el panorama cultural de Vic i comarca. La presentació de la nova programació ha anat a càrrec de regidora de Cultura de l’Ajuntament de Vic, Susagna Roura; la delegada del rector de la UVic-UCC per a la comunitat universitària, Carme Sanmartí, i Enric Comas, president del Casino.

La nova programació de l’Ateneu compta amb 10 activitats, entre les quals hi ha exposicions, teatre, cinema, presentacions de llibres, conferències i xerrades, música i visites guiades, que abasten temes tan diversos com el comerç, la història, la música o l’educació. Un dels requisits que compleix cada activitat programada, segons ha explicat Carme Sanmartí, és que totes han estat organitzades en coordinació amb alguna institució. “Volem donar veu a les institucions que treballen temes que interessen a tota la ciutadania”, ha manifestat Sanmartí, “unes activitats que tenen la qualitat com a denominador comú”. Per la seva banda, Susagna Roura ha afirmat que “amb aquesta nova programació volem fer més gran l’Ateneu, ja que ens trobem en una etapa de consolidació”. Per la seva banda, Enric Comas ha destacat que “l’Ateneu de Vic s’ha convertit en un espai obert que genera cultura, i volem que sigui el  punt de trobada de persones amb sensibilitats diverses i interessos diferents”.

L’Ateneu comptarà d’aquí a pocs dies amb un blog que anirà informant puntualment de les activitats de la programació.

 

Una programació d’interès per a tothom

El 23 d’abril es presentarà l’edició Com una cadira, de Jordi Lafon, i el 24 d’abril tindrà lloc l’obra de teatre Cabaret Voltaire. Una vetllada dadaista amb textos d’Hugo Ball, Tristan Tzara i Kurt Schwitters, coorganitzada des de l’Escola d’Art i Superior de Disseny. El dia 28 d’abril es projectarà la pel·lícula El testament de la Rosa, d’Agustí Villaronga, amb presentació d’Isona Passola i en coordinació amb Cineclub Vic. Durant el mes de maig, el dia 10 tindrà lloc la presentació del llibre Antropología de la Ciudad, de Lluís Duch, coorganitzat amb el Col·legi Sant Miquel i el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, amb la col·laboració d'El 9Nou i la llibreria Anglada; mentre que el dia 19, Àngel Castiñeira pronunciarà una conferència coorganitzada amb el CIFE de la UVic-UCC. Els dies 2, 9 i 16 de juny se celebrarà un cicle de conferències sobre l’evolució de la pagesia a Osona, coorganitzat pel Museu del Blat. La nota musical la hi posarà Marc Vernis Trio, que farà un concert el dia 4 de juny. Per últim, el 30 de juny hi ha prevista una xerrada sobre Ganivets, perfums i vestits. Can Bofill (1860) i Sastreria Roca (1874), a càrrec de Miquel Bofill i Ramon Roca, organitzada en col·laboració amb Vic Comerç. Totes les activitats es portaran a terme al Casino de Vic.

També hi ha prevista una visita guiada per Imma Ollich i Montserrat de Rocafiguera al museu i jaciment de l’Esquerda el dia 5 de juny, i una visita al Monestir de Sant Pere de Casserres, a càrrec d’Antoni Pladevall, el 19 de juny. Entre els actes programats hi ha l’exposició “Correspondència femenina (1780-1939)”, en col·laboració amb el Centre d’Estudis Interdisciplinaris de la Dona de la UVic-UCC, que es podrà veure del 17 de juny al 24 de juliol.

 

Ateneu, un projecte transversal de ciutat

Fundat l’any passat per l’Ajuntament de Vic, la Fundació Universitària Balmes, titular de la UVic-UCC i el Casino de Vic, l’Ateneu de Vic va néixer amb els objectius de promoure l’activitat cultural, fomentar la creativitat i contribuir a la cohesió social, fites aconseguides amb escreix tenint en compte l’elevat nivell de participació que van tenir les activitats programades l’any passat. En la programació de la primera edició es calcula que unes 10.000 persones van participar en les activitats, i va ser l’exposició sobre el dibuixant el ‘Roto’, la proposta que va tenir més visitants.

+ info: http://www.uvic.cat/sites/default/files/Programa%20ATENEU_nou.pdf


         



26/04/2016

Vic celebra el Dia Internacional de la Dansa

Avui al migdia s’ha presentat una nova edició de l’activitat que es portarà a terme a la ciutat de Vic amb motiu del Dia Internacional de la Dansa que se celebrarà el pròxim dissabte, dia 30 d’abril a la plaça Catedral de 10 a 1 del migdia i de 5 a 8 de la tarda. Destacar que els darrers anys sempre s’havia fet a la plaça dels Màrtirs, però aquest any l’emplaçament coincideix amb les activitats del recercat (Jornada de cultura i recerca local) i es canvia de forma excepcional i durant les properes edicions es retornarà a la plaça dels Màrtirs.

La jornada del Dia Internacional de la Dansa comptarà amb la participació de més d’un miler de nens i nenes.  Al llarg de tot el dia hi haurà exhibicions de diferents disciplines: hip-hop, contemporani, clàssic, jazz,  entre altres. Així, al llarg del matí hi haurà actuacions dels alumnes de dansa de 3 a 13 anys i a la tarda serà el torn dels més grans.

La iniciativa està promoguda per l’Associació d’Osona en Dansa que aglutina escoles de dansa de Vic i comarca i té com objectiu compartir i mostrar aquest art a tota la ciutadania. L’activitat és oberta a tothom i és d’accés gratuït. Destacar que en cas de pluja l’activitat es traslladarà al recinte firal el Sucre.

La presentació ha comptat amb la intervenció de la regidora de Cultura, Susagna Roura i representants d’Osona en Dansa, Joanna Rañé; Cristina Piferrer i Alba Soler.

El Dia Internacional de la Dansa compta amb les escoles de dansa: Escola de Ballet M. Cinta; DanceStudio Vic; Escola de ball Neus Gaja; Act’in, estudi de dansa i teatre; Estudi de Dansa Thaïs; Escola de dansa TLS; Escola de Dansa Laia Baulenas; Gimnàs Bisaura; Gimnàs Actiu; i Estudi 67.

 

 

 

 

 


         



25/04/2016

Nova convocatòria del concurs de cartells per la Festa Major de Vic

Les obres es poden presentar fins el proper 17 de maig a l’Àrea de Cultura.

Un any més, l’Ajuntament de Vic convoca un concurs per triar la imatge gràfica de la Festa Major 2016. Aquesta convocatoria, oberta a tota la ciutadania, té per objectiu potenciar la creació artística i la participació ciutadana, així com difondre la Festa Major de Vic.

Les obres concursants hauran de ser inèdites i el tema haurà d’estar relacionat amb la ciutat i la seva Festa Major. També caldrà que en el cartell hi aparegui la imatge de la Creu dels Trinitaris així com el següent text: “Festa Major. Sant Miquel dels Sants 2016. Vic, del 26 de juny al 10 de juliol”.

Les obres es podrán presentar fins el 17 de maig, de dilluns a divendres de 9 a 15h, a l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament de Vic, situada a la plaça Don Miquel de Clariana, 5.

El jurat encarregat de decidir el cartell guanyador serà designat per la Comissió de la Festa Major i es reunirà per qualificar les obres una vegada finalitzat el termini de presentació.

L’autor o autora del cartell guanyador rebrà una compensació econòmica de 300€.

Bases concurs de cartells Festa Major 2016


         



23/04/2016

La Farinera_CAVV crea una llegenda de Sant Jordi animada

Un any més, des de La Farinera Centre d’Arts Visuals de Vic han desenvolupat una iniciativa ben original per Sant Jordi. Per aquesta diada, els alumnes de Dibuix i Tècniques Pictòriques de 9 a 15 anys han creat una animació en stop motion representant la llegenda de Sant Jordi. Podeu veure-la en el següent enllaç www.lafarinera.cat/escola.html. L’any passat ja van fer, conjuntament amb el Centre de Normalització Lingüística d’Osona (CNL d’Osona), un conte il·lustrat amb escrits fets per alumnes del CNL Osona i dibuixos a càrrec dels alumnes de la Farinera_CAVV (conte en format pdf). Anys anteriors la Farinera_CAVV ja havia realitzat diversos jocs interactius en motiu de la diada: “Sant Jordi a la recerca del drac” (2014) i “Sant Jordi al castell encantat” (2013), Sant Jordi a la cova del drac (2012) i la Llegenda de Sant Jordi (2011)

+ info: www.lafarinera.cat/escola.html


         



22/04/2016

L’Ajuntament i la UVic organitzen el primer cicle de debats sobre la situació de la cultura catalana

Amb l’objectiu de crear un espai de reflexió sobre la situació que viu actualment la cultura i la literatura catalanes, l’Ajuntament de Vic i la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya han organitzat el cicle “La cultura catalana a debat”. Aquest cicle, que tindrà lloc del 27 d’abril al 7 de maig, s’inscriu en el marc de la celebració de Vic, Capital de la Cultura Catalana 2016, coincidint que el mes d’abril es dedica a la Lletra. Aquest esdeveniment vol reprendre els debats iniciats ara fa quaranta anys en el Congrés de Cultura Catalana (1976) i del Congrés de Cultura d’Osona (1996), que van tenir molt de ressò al país.

La regidora de Cultura de l’Ajuntament de Vic, Susagna Roura; la delegada del Rector de la UVic-UCC per a la Comunitat Universitària, Carme Sanmartí; i el coordinador de Vic, Capital de la Cultura Catalana 2016, Marc Comas, han presentat avui la programació d’aquest cicle de debats. Sanmartí, responsable de la programació més acadèmica dels debats, ha manifestat que “els temes que hem escollit són els que creiem imprescindibles per poder situar el lloc i el context en què es troba avui la cultura catalana". Per la seva banda, Comas ha posat de relleu la voluntat que sigui un debat obert: “volem que siguin uns debats tan participatius com sigui possible, i que se’n puguin recollir les aportacions”. Per últim, Roura ha destacat la presència dels ponents internacionals i ha obert la porta perquè, si els cicles tenen èxit, se’n pugui fer una nova edició en el futur. El cicle l’inaugurarà el rector de la UVic-UCC, Jordi Montaña i la regidora de Cultura de l'Ajuntament de Vic, Susagna Roura, el dia 27 d’abril, a les 18.30h., a Can Pau Raba (C. Raval Cortines, 24).

El cicle tindrà una primera part més acadèmica en forma de simposi, que es concentrarà els dies 27, 28 i 29 d’abril, en què es revisaran diverses perspectives de l’àmbit literari i cultural. Obrirà el cicle una taula rodona sobre els 40 anys del congrés de la cultura catalana. “La història d’un debat: El congrés de la cultura catalana”, de la mà d’Enric Pujol, Patrícia Gabancho i Isidor Marí, moderat per la presidenta de la Fundació Congrés de Cultura de Catalana, Marta Rovira Martínez.  

Projectes i experiències

En la segona part del cicle, que tindrà lloc del 3 al 7 de maig, es presentaran projectes i experiències sobre paisatges literaris, el patrimoni adober, l’educació cultural, els museus, la literatura i la música. Totes elles són iniciatives innovadores que permetran reflexionar i debatre sobre cap on va la cultura. Aquest cicle de presentacions compta també amb conferències i activitats paral·leles, organitzades des de diferents entitats. En són un exemple la projecció  del film “El testament de la Rosa”, d’Agustí Villaronga, el dia 28 a l’Espai ETC; la taula rodona “Oportunitats i reptes del món cultural en el context polític actual”, el dia 29 d’abril a les 18h, al temple Romà; o la conferència “Ramon Llull: Qui era? Què feia?”, a càrrec del poeta, filòleg i catedràtic de la UAB, Jaume Medina.

Programa "La Cultura Catalana a Debat"

+ info: http://www.viccc2016.cat/abril/la-cultura-catalana-a-debat


         



22/04/2016

La 6a edició del Festival Internacional de Cinema d’Autor de Barcelona arriba a Vic

Vic és una de les 7 ciutats escollides on es projectaran pel·lícules del Festival

Avui al migdia l’Ajuntament de Vic ha acollit la presentació de la 6a edició del Festival Internacional de Cinema d’Autor de Barcelona que per primera vegada s’estén al territori i Vic és un dels 7 municipis que acull una programació de 5 pel·lícules que es podran veure el proper cap de setmana al cinema Vigatà.

La regidora de Cultura, Susagna Roura ha manifestat el seu agraïment a l’organització del Festival per haver escollit la ciutat de Vic, ja que enguany “la ciutat està vivint l’excepcionalitat de Vic, Capital de Cultura Catalana”. Per la seva banda, el director del festival, Carlos R. Ríos ha explicat que el Festival ofereix més de 70 llargmetratges amb el compromís de donar a conèixer el cinema d’Autor i amb l’objectiu principal d’oferir i exhibir el millor cinema contemporani d'arreu del món. 

En aquest sentit, Ríos ha explicat que alguns dels cicles presentats en passades edicions ja han viatjat, a tall d’exemple, a diferents ciutats de sud Amèrica i de l’Estat espanyol. El director ha explicat els diferents films que es podran veure a la ciutat de Vic: el divendres, dia 29 d’abril a les 8 del vespre amb la projecció “Esa Sensación”; el mateix dia a les 10 de la nit es podrà veure “Sunset song”. El dissabte, dia 30 d’abril a les 8 del vespre es programa “Les Amigues de l’Àgata” que comptarà amb la presència de les 4 directores del film; a les 10 de la nit del mateix dia el públic podrà assistir a la projecció “Ahora sí, antes no” i, finalment el diumenge, dia 1 de maig a les 8 del vespre es projectarà “Les Deux Amis”. Totes elles es podran veure amb un preu d’entrada de 5 euros.

La roda de premsa també ha comptat amb la intervenció del coordinador de Cultura la Diputació de Barcelona, Josep González-Cambray que ha posat de relleu que “amb aquesta iniciativa cultural s’aposta per ordenar al territori” i des de la diputació “es treballa per potenciar el cinema des de les escoles amb l’objectiu de potenciar una nova mirada”, ha afegit

+ info: http://www.cinemadautor.cat/


         




S'estan mostrant 10 notícies (461-470) de 692
12345678910111213141516171819202122232425262728293031323334353637383940414243444546474849505152535455565758596061626364656667686970



Ajuntament de Vic
C. Ciutat 1, 08500 Vic
Tel. 93 886 21 00
Fax. 93 886 29 21
atenciociutadana@vic.cat
Horari d'atenció al públic de 9:00h a 14:30h.