NOTÍCIES


03/03/2016

El traç, fil conductor del mes de març de VICCC 2016

Divendres s’inaugura la mostra “116 anys de pintura catalana” al Museu Episcopal de Vic

El proper divendres, dia 4 de març a les 7 de la tarda el Museu Episcopal de Vic acollirà la inauguració de l’exposició “116 anys de pintura catalana” que reuneix els millors pintors catalans des de finals del segle XIX fins a l’actualitat. L’acte inaugural comptarà amb la presència de l’alcaldessa de Vic, Anna Erra; el director territorial de CaixaBank a Catalunya, Jaume Masana; el director del Museu Episcopal de Vic, Josep M. Riba; un representant de la Generalitat de Catalunya i la comissària de la mostra, Anna Palomo.


 D’aquesta manera, Vic acollirà, al llarg de quatre mesos, els noms propis que han configurat la història recent de l’art pictòric del nostre país: Ramon Casas, Santiago Rusiñol, Joaquim Sunyer, Joaquim Mir, Francesc Gimeno, Salvador Dalí, Joan Miró, Joan Brossa, Joan Ponç, Antoni Tàpies, Ràfols Casamada, Joan Hernández Pijuan,  Miquel Barceló, Josep Guinovart, Perejaume, Alfons Borrell i Josep Vernis. Aquesta exposició és, sense cap mena de dubte, una oportunitat única per visitar en un mateix espai una selecció de peces artístiques de primer nivell, que habitualment només es poden veure exposades en diferents museus, fundacions o col•leccions particulars.  

 
“116 anys de pintura catalana” és  un recorregut pels diferents corrents i moviments artístics que han anat sorgint a Catalunya, però en completa harmonia amb els que han aparegut fora del nostre país. Per tant, aquesta és una exposició que no només explica l’evolució pictòrica catalana, sinó també la història recent de la pintura d’una manera gairebé universal. Destacar que aquesta exposició és possible gràcies a l’Obra Social “la Caixa” que esdevé el col•laborador principal de VICCC 2016 , a la vegada que ha cedit diverses peces de la seva col•lecció.
La sala d’exposicions temporal del Museu Episcopal de Vic (MEV) acollirà aquesta exposició des del 4 de març fins al 25 de juny. Els horaris de visita són, en el cas del mes de març, de dimarts a divendres de 10 a 13 h i de 15 a 18 h, els dissabte de 10 a 19 h, i els diumenges i festius de 10 a 14 h. En el cas dels mesos d’abril, maig i juny, de dimarts a dissabte de 10 a 19 h, i els diumenges i festius, de 10 a 14 h

Fotografia: © Museu de Montserrat. La Parisienne, de Ramon Casas (1900)

+ info: http://www.viccc2016.cat/marc/116-anys-de-pintura-catalana


         01/03/2016

Vic promou diferents actes entorn el Dia Internacional de les Dones

L’Ajuntament de Vic, a través del VicDones-SIAD Osona, organitza com cada any una sèrie d’activitats entorn al Dia Internacional de les Dones. La programació recull xerrades, tallers, teatre, conferències, cinema, entre altres amb l’objectiu de promoure la sensibilització ciutadana al voltant de les desigualtats de gènere existents encara a la nostra societat.

El 8 de març doncs, continua sent un símbol per a les dones d’arreu del món, ja que continuen estan exposades a viure algun tipus de desigualtat (desigualtat salarial, manca de coresponsabilitat a les tasques de cura i de la llar, menor presència en espais de poder, d’orientació sexual i d’identitat...) o a patir algun tipus de violència en l’àmbit de la parella, violència domèstica, en l’àmbit laboral, etc. Unes situacions que ens fan evident que hem de seguir treballant i sumant esforços amb el compromís polític i de la ciutadania en el nostre dia-dia. Enguany ja comptem amb un marc normatiu, aprovat pel Parlament de Catalunya amb la Llei 17/2015, del 21 de juliol, d’igualtat efectiva de dones i homes, el qual estableix i regula els mecanismes i els recursos per a fer efectiu el dret a la igualtat i a la no-discriminació per raó de sexe en tots els àmbits, etapes de la vida.

 De les activitats programades a la ciutat, destacar que el programa és fruit al treball de cada cop més entitats i institucions de la ciutat, algunes d’elles obertes a la ciutat i d’altres amb el treball que diàriament fan introduint la perspectiva de gènere. L’acte central continua sent per cinquè any consecutiu l’acte que es durà a la Sala de la Columna de l’Ajuntament de Vic, a les 6 de la tarda, amb la instaurada lectura de poesies i relats en femení. I la cinquena edició del concurs de cartells, que busca seleccionar la imatge gràfica del mes de novembre del 2016 de la comarca d’Osona, que s’organitza conjuntament des del VicDones-SIAD Osona, SIAD Manlleu, Mancomunitat La Plana i Ajuntament de Torelló.

 Cada cop més són més entitats i agents que es sumen a la  programació d’aquesta data de visualització i reivindicació de drets de les dones, per a una societat més justa per a homes i dones. Fet que ens ho mostren les activitats que es programen des de l’Escola de la Pau Dones amb tres dies dedicats al benestar de les dones amb unes activitats lúdiques obertes a tothom. El treball que es durà a terme durant la setmana del 8 de març a l’Escola de Música i el Conservatori de Vic a través del projecte Dona i Música, i també des del Centre de Formació d’Adults el Montseny amb la recent creació de la comissió de gènere, etc.

 És important destacar des de la taula rodona “Dones i cinema- esquivant desigualtats, generant alternatives” que s’organitza des del Centre d’Estudis Interdisciplinaris de Gènere (CEIG) entre d’altres facultats de la mateixa Universitat. La visita guiada “la dona a l’època medieval” organitzada pel Museu Episcopal de Vic per dissabte dia 5 de març, la projecció de “Mustang”, el mateix dia 8 de març, en una preestrena exclusiva organitzada per Cine Club Vic, el col·lectiu feminista Adona’t Vic i en col·laboració del VicDones-SIAD Osona. Interessant el taller “Conflictes en femení” que vol generar un espai en el que treballar les eines i estratègies per afrontar situacions quotidianes que afecten a les dones que anirà a càrrec d’Anna Boix, terapeuta i facilitadora de grups.

+ info: http://www.vic.cat/fitxers/documents/programacio-dia-internacional-de-les-dones-1


         26/02/2016

VICCC 2016 enceta el mes de març amb la inauguració de cinc exposicions pictòriques

Allà on viuen els monstres asiàtics’ de Jaume Salés, Parelles Artístiques. Experiències creatives per la salut mental’, ‘116 anys de Pintura Catalana’, ‘Trobada d’esketchcrawl’, ‘Traç – Petits formats – Dibuixos i pintures’

‘Allà on viuen els monstres asiàtics’ de Jaume Salés.

Jaume Salés (Roda de Ter, 1983) Il·lustrador i dissenyador de personatges, és apassionat de la cultura japonesa i influenciat pel mangaka japonès Akira Toriyama, els il·lustradors anglesos Tado, o l’univers Ghibli entre d’altres.L’exposició vol portar-nos al continent asiàtic per descobrir com són els monstres de 10 dels seus països. Cada país està representat per un monstre il·lustrat a partir d’elements caracteristics. Es poden veure instruments musicals, menjar, costums, elements religiosos, o animals, creats des de la perspectiva i estil de l’autor.

Inauguració: Dimecres 2 de març a les 19h al Vicjove
Horaris: Dilluns, dimecres i divendres de 15 a 19 h. Dimarts de 10 a 13 h.

Parelles Artístiques. Experiències creatives per la salut mental’.

Un projecte comunitari de la Fundació Centre Mèdic Psicopedagògic d’Osona que té la missió de millorar la qualitat de vida de les persones amb problemes de salut mental o addiccions. L’exposició consisteix d’un conjunt d’obres realitzades per parelles artístiques, formades per un artista professional i un d’amateur, usuari dels serveis de salut mental. Els objectius de Parelles Artístiques és afavorir la rehabilitació i la reinserció de les persones que tenen algun problema de salut mental i canviar la visió estigmatitzada que existeix a la societat vers les malalties mentals.

Inauguració: Dijous 3 de març a les 19:30h al Col·legi d’Arquitectes. Delegació d’Osona  Horari: De dilluns a divendres de 17 a 20 h. Dissabtes de 10 a 14 h.

 

‘116 anys de Pintura Catalana’.

“116 anys de pintura catalana” és una exposició que reuneix els millors pintors catalans des de finals del segle XIX fins a l’actualitat. D’aquesta manera, Vic acollirà, al llarg de quatre mesos, els noms propis que han configurat la història recent de l’art pictòric del nostre país: Ramon Casas, Santiago Rusiñol,  Joaquim Sunyer , Joaquim Mir, Francesc Gimeno, Salvador Dalí, Joan Miró, Joan Brossa, Joan Ponç, Antoni Tàpies, Ràfols Casamada ,Joan Hernández Pijuan, Miquel Barceló ,Josep Guinovart, Perejaume, Alfons Borrell i Josep Vernis.   

Aquesta exposició és, sense cap mena de dubte, una oportunitat única per visitar en un mateix espai una selecció de peces artístiques de primer nivell, que habitualment només es poden veure exposades en diferents museus, fundacions o col·leccions particulars.   

Inauguració: Divendres 4 de març a les 19h al Museu Episcopal de Vic
Els horaris de visita són, en el cas del mes de març, de dimarts a divendres de 10 a 13 h i de 15 a 18 h, els dissabte de 10 a 19 h, i els diumenges i festius de 10 a 14 h. En el cas dels mesos d’abril, maig i juny, de dimarts a dissabte de 10 a 19 h, i els diumenges i festius, de 10 a 14 h.

 

‘Trobada d’esketchcrawl’.

S’organitza una jornada de dibuix urbà pel centre històric de Vic i es comptarà amb la col·laboració de dos reconeguts i prestigiosos membres de Catalunya Urbansketchers que faran una Màster Class.

Osona Urban Sketchers és un col·lectiu de dibuixants urbans adscrits al Urba Sketchers Catalunya. Fan trobades amb l’objectiu de dibuixar in situ, explicant l’entorn, documentant els llocs i els moments amb estils eines i suports diversos.  S’ajuden mútuament i comparteixen els seus dibuixos a internet.

Inauguració: Dissabte 5 de març
10h a l’Escola d’Art i Superior de Disseny (Máster Class ‘Santi Sallés’) 20 places
16:30h a l’Escola d’Art i Superior de Disseny (Máster Class ‘Swasky’) 20 places
Recorregut pel casc antic

 

‘Traç – Petits formats – Dibuixos i pintures’.

Exposició col·lectiva d’artistes de la galeria vigatana. Pintura, dibuix, aquarel·la, collage…Una compilació d’obres on cada artista amb el seu traç, la seva tècnica i la seva personalitat ha creat peces amb el concepte de petit format com a nexe d'unió.

Els artistes participants són: Abelló, Aguilar Moré, Artigau, Pilarin Bayés, Beulas, Baqués, Casademont, David Casals, Coll Bardolet, Cuixart, Carlos Díaz, Marià Dinarès, Quim Domene, Eduard Fontserè, Ramon Generó, Albert Gonzalo, Guinovart, Häsler, Hinojosa, Conxa Ibañez, Koyama, Laurentino Martí,  Martínez Lozano, Ministral, Ramon Montaña, Morató Aragonès, Isidre Odena, Perico Pastor, Pujol Boira, Ramon Jesús, Lluís Ribas, Josep Ricart, Riera i Aragó, Roca de Costa, Dolors Rusiñol, Lluïsa Sallent, Solà Puig, Torrents Riu, Núria Vall, Verdaguer, Vernis, Vila Anglada, Vives Fierro i Pepe Yagües.

Inauguració: Dissabte 5 de març a les 19h a la Galeria El Carme
Horari: De dimarts a divendres de 09:30 a 20:30 h. Dissabtes de 10 a 20:30 h

+ info: www.viccc2016.cat


         18/02/2016

Japó serà el protagonista del Festival Nits de cinema oriental

Aquest dissabte es va presentar la imatge i les principals novetats del festival que se celebrarà, a Vic, del 12 al  17 de juliol.

La 13 edició del Festival de Nits de cinema oriental, dedicada al Japó, comptarà amb una nodrida presència de títols inèdits a la secció oficial a concurs, una inauguració amb sopar japonès i diverses activitats, un cicle de pel·lícules del gènere Kaijû Eiga – les gegantesques criatures sorgides després de la bomba d’Hiroshima-, l’edició de dos llibres, la representació d’un conte infantil, tres exposicions, una conferència i diversos tallers.

La imatge del certamen serà enguany un yokai. Els monstres i fantasmes del folklore japonès són una part molt destacada de la seva vasta cultura i han inspirat llibres, pel·lícules i infinitat de manga i animes, a banda de la lògica tradició popular. El yokai escollit per il·luminar aquest Festival Nits 2016 és Hikari (llum en japonès) un entremaliat Chōchin-obake (fanalet fantasma) a qui li agrada inventar històries i sorprendre els visitants de l’espai que il·lumina. Inventar històries i sorprendre, dues de les facetes que identifiquen al Festival Nits. El dibuix del personatge és un any més obra de Xevi Domínguez, il·lustrador calldetenenc que treballa al festival des dels seus inicis.

Molt cinema i nou premi

La indústria del cinema japonès és una de les més prolífiques de tot Àsia i els seus estudis de producció i directors abracen totes les temàtiques i gèneres. La presència nipona també destacarà a les sessions infantils, les nits especials com la Golfa o la Nit de Terror i en les clàssiques matinals d’anime. El films japonesos aniran acompanyats d’una selecció de les millors i més recents produccions d’altres territoris com Hong Kong, la Xina, l’Índia, Tailàndia, Corea del Sud o el Nepal.

Com a novetat, aquest any s’atorgarà un segon guardó entre els films de la secció competitiva. L’entregarà un jurat internacional format per figures estretament vinculades amb el cinema oriental. Així doncs, a banda del clàssic Gat de la Sort dels Nitòmans, a partir d’ara també es donarà el Gat de la Sort del Jurat del Festival Nits.

El Festival Nits de cinema oriental de Vic compta amb el suport de l’Ajuntament de Vic i la Generalitat de Catalunya, a través del Departament de Cultura i de l’ICEC. En aquesta edició també col·laboren el Consolat Japonès de Barcelona i Japan Foundation, institució dedicada a la promoció de la cultura i llengües japoneses al món.

+ info: http://cinemaoriental.com/


         17/02/2016

VICCC 2016 inaugura “A vista de Campanar”

Fotografies de gran format col•locades a les teulades, parets i terrats del voltant del campanar de la Pietat

El proper dissabte, dia 20 de febrer a les 12 del matí, s’inaugura “A Vista de Campanar” i es comptarà amb la presència de l’alcaldessa de Vic, Anna Erra; alguns dels fotògrafs participants; i la comissària de la mostra, Laura Terré. Es tracta d’una mostra fotogràfica que reuneix els principals fotògrafs catalans contemporanis i ho fa d’una manera original, fresca i diferent, gairebé màgica. Només podrem veure les fotografies a gran format des de dalt del campanar de l’església de la Pietat, el punt més alt del centre de Vic. Les teulades, terrats i parets del voltant del campanar mostraran en 360 graus les diferents mirades dels fotògrafs contemporanis a la realitat d’ara mateix. La mostra es podrà visitar fins el 31 de març.

La comissària de l’exposició, Laura Terré, ha fet una selecció d’imatges en la que brilla el llenguatge i les preocupacions discursives dels autors i les realitats socials actuals, sense perdre l’esperit lúdic i poètic de tot el conjunt.

Aquesta és una exposició per a tots els públics, sobretot pel públic familiar que tindrà l’oportunitat de pensar, de parlar amb els fills, de fer-se preguntes i preguntar, de donar-se explicacions per tal d’entendre les fotografies. La pujada al campanar els obligarà a concretar el seu punt de vista davant el món actual.

A vista de campanar podrem veure fotografies de Samuel Aranda, Israel Ariño, Toni Arnau, Arnau Bach, Lurdes R. Basolí, Consuelo Bautista, Pep Bonet, Xavier Cervera, Paola de Grenet, Jo Exposito, Eugeni Gay, Roger Grasas, Núria López, Enric Maciä, Emilio Morenatti, Elisenda Pons, Marta Ramoneda, David Ramos i Jon Uriarte.

 

 

+ info: www.viccc2016.cat


         11/02/2016

S’obren les inscripcions de la quarta edició del festival de curtmetratges de crítica social Protesta

Els curtmetratges es poden presentar fins l’1 de maig a través de la pàgina web del festival.

El Protesta ha obert la convocatòria per participar a la quarta edició del festival de curtmetratges de crítica social que se celebrarà a Vic a la tardor. El Protesta té l’objectiu de crear un espai específic per a la projecció, divulgació i difusió de curtmetratges de crítica social per tal de potenciar les creacions d’autors a nivell nacional i internacional i esdevenir una eina de transformació social.

La novetat principal d’aquesta edició és que els curtmetratges podran seguir qualsevol temàtica relacionada amb la crítica social. La “temàtica del 2016” serà només l’eix conductor de les activitats del festival.

Els curtmetratges es poden inscriure a través del formulari d’inscripcions de la web amb l’enllaç de descàrrega del curtmetratge o bé a través de les tres plataformes online de curtmetratges que hi ha a la web del festival. La durada dels treballs no podrà superarà els 30 minuts i es poden presentar en qualsevol idioma, tot i que aquells que no siguin en català o castellà hauran de subtitular-ho a un d’aquests dos idiomes.

El festival Protesta repartirà 3 premis. El premi del jurat al millor curtmetratge documental i el premi al millor curtmetratge de ficció, dotats en 1000€ i el premi del públic, de 500€.  El 25% del premi econòmic anirà destinat a l’associació o entitat sense ànim de lucre que esculli la persona guanyadora

+ info: http://www.festivalprotesta.cat/


         11/02/2016

VICCC 2016 programa més exposicions durant la segona setmana de febrer

“R(evolució silenciosa) de Maite Muñana”, “Patrimoni de Xevi Vilaregut”, “9 km de Marc Sanye”, “Xesco Jiménez. Fotògraf de la llum” i “Vic Nord. Una mirada al passat”. Aquestes són les cinc exposicions fotogràfiques que s’inauguren la pròxima setmana, del 8 al 13 de febrer

“R(evolució silenciosa)”.

Maite Muñana Fernández, autora de l’exposició, es defineix com “una artista visual, autodidacta, submergida en la intenció, com una llavor que floreix creant el món que somia”. Espontània i instintiva, la Natura i la Maternitat són els seus motors de creació. “Les formes de vida que ens imposa el món industrial allunya l'ésser de la salut i de la seva més alta essència i consciencia. La resposta està en els nens: en com rebem i acompanyem aquesta llavor de Vida“. Els nens són doncs els grans protagonistas d’aquesta exposició.
Inauguració: dilluns, 8 de febrer a les 19h. Fundació Mil.lenari

“Patrimoni”.

Xevi VIlaregut, autor de l’exposició, va començar a fer fotografies l’any 1987 de manera autodidacta, però amb l’ajuda del Grup Fotogràfic Manlleu, i amb l’assistència a molts tallers de diverses matèries fotogràfiques va anar adquirint coneixements de tècniques en fotografia clàssica-química primer i en tècniques digitals després. Actualment és ell qui imparteix cursos i tallers de diferents àmbits i matèries fotogràfiques. Després d’obtenir diversos premis fotogràfics, i d’haver estat nomenat Artista Reconegut per la Federació Catalana de Fotografia ens presenta una exposició on mostra un recull de llocs i entorns històrics. L’autor degut a la seva curiositat, tant històrica com visual, ha anat recopilant en els darrers anys tot allò que forma part del nostre patrimoni.
Inauguració: Dimecres 10 de febrer a les 19h a l’Espai Romeu (Biblioteca Triadú)

“9 km”.

Aquesta és la distància que separa Turquia de Grècia a través de l’illa de Lesbos. 9 km, que prometen deixar enrere les bombes, la guerra, la pobresa, i a intentar buscar un futur millor. 9 km, que obliguen a abandonar tota una vida construïda i ficar-la en una bossa per deixar la resta enrere. L’obra de Marc Sanye mostra el recorregut que han de fer els sirians, afganesos, iraquians i pakistanesos per arribar a les illes gregues després de jugar-se la vida per travessar el mar Egeu, en unes condicions sempre indignes i perilloses. Explica el final d’un malson i el principi d’un futur incert, sense artifici, amb sinceritat i franquesa i sense tremendisme.
Inauguració: Dijous 11 de febrer a les 19:30h al Seminari de Vic

“Xesco Jiménez. Fotògraf de la llum”.

Una gran exposició del gran fotògraf vigatà Xesco Jiménez. Aquesta exposició mostra la qualitat d’aquest fotògraf a l’hora de captar les imatges a través de la seva llum. Amb la seva mirada com a retratista ens deixà un fons iconogràfic amb un caràcter humà i qualitatiu de gran interès. Plasma la ciutat amb l’ull de la seva òptica: els paisatges urbans, els espectacles, els mercats, els personatges, la cultura o la vegetació a través de la imatge estàtica de les realitats de cada moment. 
Inauguració: Divendres 12 de febrer a les 19h al Temple Romà

“Vic Nord. Una mirada al passat”.

Exposició que, organitzada per l’Associació de Veïns del Barri Vic Nord, recull en fotografies la transformació que ha patit el barri al llarg del segle XX. El barri Vic Nord, ara, una zona àmpliament habitada comprèn els carrers situats entre el carrer Verdaguer i el carrer Manlleu. Durant molts anys però només existiren el c. Manlleu i el c. De Gurb, ravals creats entorn dels camins que sortien dels portals d’entrada de la ciutat. La resta era tan sols una extensa àrea fora muralles ocupada per camps que abastien la ciutat. Amb el transcurs del temps i l'arribada del ferrocarril va prendre vida una nova obertura a la plaça del mercadal, el carrer Verdaguer, i els seus solars buits es van anar emplenant amb industries, cinemes, comerços, un parc de bombers... A prop també s’hi van construir noves instal·lacions, com una plaça de toros o un camp de futbol.

Inauguració: dissabte 13 de febrer a les 18h a la Llibreria "Muntanya de Llibres"

+ info: www.viccc2016.cat


         10/02/2016

Troballa arqueològica a Vic

Dilluns al matí es va mostrar als mitjans de comunicació una troballa arqueològica que s’ha trobat a la plaça de la Pietat, just al costat del Temple Romà. A partir d’ara es comencen els estudis i anàlisis pertinents per tal de poder conèixer a fons l’abast de la troballa.

La regidora d’Urbanisme de l’Ajuntament de Vic, Fabiana Palmero va explicar que aquesta troballa s’ha detectat quan persones de manteniment estaven executant la segona fase de senyalització turística de Vic i que consisteix en marcar al terra un panell turístic de la ciutat.

D’altra banda, Anna Gómez, del Centre d’Investigacions Arqueològiques d’Osona, va exposar que aquesta actuació preventiva està dirigida per Pau Alberch arqueòleg de l’empresa Arqueòlegs.cat. Segons Gómez la presència de restes d’interès arqueològic en aquest punt és conegut des dels anys 80’s. Moment en que es va excavar pràcticament tota la plaça i es va recuperar part de la necròpolis de l’església de Sant Sadurní (s. IX-X), estructures associades a les parades del mercat de la Quintana (i diverses canalitzacions associades a l’època moderna i contemporània. La present actuació centrada en una superfície d’uns 5 m2 ha permès recuperar una canalització del segle XVIII feta amb maons i excavada a la roca, un forat de pal associat a una de les parades de la plaça de la Quintana i unes lloses que cobreixen una canalització situada prop de la paret del Temple Romà. És en aquest punt on s’ha localitzat una estructura subterrània. Es pot dir que es tracta d’una mina formada per un corredor excavat a la roca natural, de base plana, 2 m d’alçada i sostre en punt rodó. Aquest túnel que presenta una orientació nord-sud té una amplada molt regular, entre 90 i 100 cm, en tot el seu recorregut. L’estructura presenta una longitud conservada d’uns 23 metres, fins que queda parada per la presència d’un enderroc, segurament associat a la construcció de les cases actuals pel seu costat sud. Mentre que pel costat nord s’arriba a un petit recinte de planta circular a mode d’habitació o cel·la de 6 m de radi, al que s’accedeix a través d’un límit format per unes lloses a mode de porta. Aquest recinte presenta un paviment en argamassa i un arrebossat a la paret pigmentat en vermell i amb línies blanques formant un carreuat a mode de decoració.

L’arqueòloga va manifestar que “tenim més informació d’aquesta estructura gràcies a l’historiador Rafel Ginebra que ha recuperat una notícia del 1903 al Norte Catalán que parla d’aquesta troballa realitzada per Lluís G. Illa. Aquesta notícia esmenta que la mina tenia un recorregut d’uns 40 metres i que s’accedia des de la plaça de Malla. En el seu moment es va relacionar amb pou situat a l’interior del temple romà, si bé no hi ha connexió directe entre ambdues estructures. L’excavació i l’estudi de les restes es troben en curs de realització però es pot avançar que es tracta d’una estructura antiga que funcionaria com a mina d’aigua o aqüeducte subterrani i que posteriorment, ja en època medieval i moderna fou utilitzat com a recinte, de múltiples usos, com per exemple el de fresquera o rebost. L’aixecament topogràfic i els estudis complementaris permetran contrastar aquestes hipòtesis i proposar noves pautes  a desenvolupar en futurs treballs.


         01/02/2016

VICCC 2016 enceta el febrer amb la inauguració de sis exposicions fotogràfiques i la posada en marxa de l’Arxiu de la Memòria Històrica Fotogràfica

“Català Roca. Retrats”; “Artist Drive: San Francisco d’Ester Molera”; “A través del mirall”; “CuVic”; “Diumenge de carreres” de Roger Sala i “Fotomàgia”

El febrer, mes dedicat a la fotografia, la programació de VICCC acull una quinzena d’exposicions. Les sis primeres s’inauguren la pròxima setmana

“Arxiu de la Memòria Històrica Fotogràfica”. El primer dia de febrer es posa en marxa a la Farinera la recollida de fotografies antigues. Al llarg de tot el mes de febrer, a partir de l'aportació de veïns i veïnes, s’ha recollit i digitalitzat totes aquelles fotografies antigues que expliquen en imatges la ciutat de Vic. Amb totes les fotografies digitalitzades es crearà l’Arxiu de la Memòria Històrica Fotogràfica de Vic. Aquest arxiu permetrà la recopilació i la classificació de tot aquell material fotogràfic elaborat des dels inicis de la fotografia i fins a l’aparició del material digital (a mitjans dels anys 80), doncs aquest darrer material no encaixa dins els paràmetres arxivístics.  Les fotografies que formaran part de l’arxiu seran aquelles que impliquin imatges de la ciutat o bé siguin d’un autor o autora vigatana.
Els punts de digitalització s’ubiquen a La Farinera i als Centres Cívics durant les tardes del mes de febrer: 

1, 2, 3, 4 i 5 de 17 a 21h – La Farinera, Centre d'Arts Visuals de Vic 
8 i 9 de 16 a 20h – Centre Cívic la Guixa 
10, 11 i 12 de 16 a 20h – Centre Cívic Can Pau Raba
15 i 16 de 16 a 20h – Centre Cívic Plaça d’Osona
17,18 i 19 de 16 a 20h – Centre Cívic el Montseny
22 i 23 de 16 a 20h – Centre Cívic Santa Anna
24, 25 i 26 de 16 a 20h – Centre Cívic Serra-de-Senferm

 “Català Roca. Retrats”

Francesc Català-Roca (Valls, 1922 – Barcelona, 1998) és una figura cabdal en la història de la fotografia contemporània i una de les personalitats més importants de l’art català de postguerra. Considerat com a pioner i renovador de la fotografia documental i del reportatge gràfic al nostre país durant els anys cinquanta i seixanta, el seu treball representa un pont d’unió entre dues generacions de fotògrafs d’avantguarda, la d’abans de la Guerra Civil i la de postguerra. Aquesta exposició està formada per retrats de Francesc Català-Roca, veritables obres mestres del gènere, que són a la vegada un reflex de la vida cultural catalana dels anys cinquanta i seixanta. Es mostren retrats tant de personatges cèlebres com Joan Miró, Salvador Dalí, Josep Llorens Artigas, Antoni Tàpies, Josep Guinovart, Jean Costeau o Josep Pla, com de personatges populars. Podem veure doncs, la doble dimensió del fotògraf: la de fotoperiodista, proper a les imatges populars i de la vida quotidiana dels carrers  de Barcelona i Madrid i, d’altra banda, la que el vincula com a fotògraf del món del culte, especialment del món de l’art, una de les seves especialitats. 
Inauguració: Dimarts 2 de febrer a les 19h al Col•legi d’Arquitectes. Delegació d’Osona. La inauguració comptarà amb la presentació de l’arquitecte i fotògraf Agustí Farrés.


 “Artist Drive: San Franciso d’Ester Molera”.

Ester Molera. Nascuda a Vic l'any 1988, és graduada en Fotografia i Creació Digital al CITM (Centre de la Imatge i Tecnologia Multimèdia), de la UPC. Posteriorment va estudiar el postgrau l'Espai Expositiu al CCCB. Actualment treballa com a fotògrafa i a La Farinera, Centre d'Arts Visuals de Vic. Amb aquesta exposició inaugura un nou projecte: Artist Drive. Un espai web que relaciona punts del planeta amb els moviments artístics i culturals que s'hi produeixen. En aquesta exposició Ester Molera intenta respondre a través de les seves fotografies què en queda d’aquell San Francisco que va ser la ciutat de la contracultura?  
Inauguració: Dijous 4 de febrer a les 19:30h al Vic Jove 


“A través del mirall. La fotografia: del dibuix a la realitat virtual”.

Aquesta exposició mostra d’una forma pedagògica i interactiva un recorregut per la història de la fotografia, des dels inicis en dibuix i pintura realista fins a l'actualitat amb les imatges generades per mòbils i ordinadors. “A través del mirall” mostrarà les primeres càmeres de fotografiar, els rellotges amb càmera oculta dels primers detectius, càmeres de fotografia submarina, els primers aparells cinematogràfics, i les càmeres que van fotografiar les guerres del segle XX.

Els visitants podran entrar dins una càmera fosca i veure el món de l’inrevés, comprovar com els nostres besavis filmaven pel•lícules amb una caixa de fusta, entendre com fotografien els nostres mòbils, o quin és el futur de la fotografia en el món de la realitat virtual.
Visita guiada exclusiva per a mitjans de comunicació: divendres 5 de febrer a les 18:30h
Inauguració: Divendres 5 de febrer a les 19h al Museu de l’Art de la Pell


“Fotomàgia”.

És una exposició col•lectiva dels fotògrafs que habitualment exposen a la Galeria El Carme  Cada artista exposa les fotografies que reflecteixen de manera més noble el caràcter del seu treball. Els artistes que formaran part de la mostra són: Ferran Blancafort, Albert Coma, Carmen Calvo, Manel Esclusa, Alex Francés, Carmen Mariscal, Joan Pujol-Creus, Miquel Sala, Manel Seuba, Miquel Vilà i David Ymbernon.
 Inauguració: Divendres 5 de febrer a les 20h a El Carme de Vic Galeria d’Art


“Diumenges de carreres”.

El fotògraf Roger Sala mostra l’evolució del món de les curses a casa nostra. Des de la seva pròpia mirada, descobrirem la varietat d’esports que en formen part, el progrés tècnic dels últims anys, els circuits on es duen a terme les curses o les cares dels pilots catalans.
Inauguració: Divendres dia 5 de febrer a les 22h a l’Indià bar restaurant


CuVic”.

És el resultat de la convocatòria adreçada a fotògrafs osonencs. Les fotografies exposades en cubs de gran format mostren la “cultura catalana” en el sentit més ampli, des de la més popular, festiva i folklòrica, fins a la més innovadora i contemporània. S’exposen en cubs de gran format (2x3x3m) en diversos espais públics de la ciutat , ubicats en diferents localitzacions de Vic visibles les 24h del dia. Els cubs estaran per la ciutat fins el mes de març.
Inauguració: Dissabte 6 de febrer a les 17:30h a la Plaça de Santa Anna de Vic
 

+ info: www.viccc2016.cat


         29/01/2016

Arriba el Carnestoltes de Vic

Diferents Associacions de Veïns i Veïnes,  AMPA’S i entitats de lleure de la ciutat s’han organitzat, un any més,  per celebrar el Carnestoltes de Vic. La iniciativa, que va néixer fa uns anys de la mà del Mijac de la Serra de Sanferm, s’ha anat consolidant com una festa popular adreçada a tots els públics.

Les diferents entitats participants ja fa dies que treballen en les disfresses i carrosses que recorreran els carrers de Vic el proper dissabte 6 de febrer. Per aquells qui encara no tinguin la disfressa a punt, s’han organitzat tallers de disfresses el proper dissabte 30 de gener al Centre Cívic del Montseny (de 10 a 13h) i el divendres 5 de febrer al local de l’AVV de la Horta Vermella (de 16 a 20h).

Els participants i les comparses estan convocades el dia 6 de febrer a les 10 del matí a la plaça Manel Carrasco i Formiguera on a 2/4 d’11 el rei Carnestoltes llegirà el manifest que donarà el tret de sortida a la rua. La cercavila passarà pels carrers dels barris de l’Horta Vermella, l’Estadi i el Remei fins arribar, aproximadament a les 12 del migdia, a la Rambla Tarradellas. Allà se celebrarà el fi de festa amb balls, entrega de premis i coca i xocolata per a tots els participants.

El Carnestoltes de Vic està organitzat per les Associacions de Veïns i Veïnes del Pla del Remei, la Serra de Sanferm, Estadi - Plaça Moragas, la Calla i l’Horta Vermella amb la col·laboració de de AMPA’s del Sagrat Cor, Escola Joaquim Salarich, Escola la Sínia, Escola Sentfores,  Casa d’Oficis del Pla de Barris, Capgirem Vic, Mijac Serra Sanferm, Mijac Sta. Eugènia, Casal Claret, Escola Bressol Horta Vermella i l’Escola Bressol Serra Sanferm.


         
S'estan mostrant 10 notícies (481-490) de 688
123456789101112131415161718192021222324252627282930313233343536373839404142434445464748495051525354555657585960616263646566676869Ajuntament de Vic
C. Ciutat 1, 08500 Vic
Tel. 93 886 21 00
Fax. 93 886 29 21
atenciociutadana@vic.cat
Horari d'atenció al públic de 9:00h a 14:30h.