NOTÍCIES


16/10/2015

Arrenca la tercera edició del Festival Protesta

El Protesta, el festival internacional de curtmetratges de crítica social, tindrà lloc del 18 al 25 d'octubre a Vic. En aquesta edició la temàtica i fil conductor de totes les activitats és “pobles en lluita”.

Durant els 8 dies de festival es projectaran 30 curtmetratges (12 de la selecció oficial i 18 de la selecció no competitiva) i 3 llargmetratges repartits en 7 espais diferents de la ciutat de Vic. Al marge del concurs de curtmetratges, la programació del Protesta es completa amb 14 activitats al voltant de l'eix temàtic "Pobles en lluita".

En aquesta tercera edició del Festival Protesta s'han presentat més de 800 curtmetratges, dels quals l'organització n'ha escollit els 12 finalistes que optaran als tres premis: millor documental (1.000 euros), millor ficció (1.000 euros) i premi del públic (500 euros).

Els treballs rebuts provenen d’una seixantena de països d’arreu del món, entre els quals hi ha Brasil, França, Iran, Singapur, Xile, Mèxic, Rússia, Zàmbia, Tunísia, Japó, Colòmbia, Estats Units, Marroc, Canada, Síria o Romania. D’aquests, es destaca que hi ha 235 treballs procedents de l’estat espanyol i una seixantena de catalans. Entre tots aquests treballs, n’ha sortit la Selecció Oficial amb 12 treballs, 7 curtmetratges de ficció i 5 curtmetratges documentals. A més, s’han seleccionat 18 curtmetratges per a la selecció́ no competitiva, que també es projectaran, i tres llargmetratges.

Una altra de les novetats és la incorporació d'un nou "espai Protesta", el Cafè de l'Orfeó, que s'afegeix als sis espais que van acollir el festival l'any passat: la Jazz Cava, l'Occità, la biblioteca Joan Triadú, La Nyàmera, l'ETC i el Fòrum de Debats.

Després de tota una setmana farcida d'activitats, el diumenge 25 d'octubre es farà a l'Espai ETC la final del Protesta, on es farà l’entrega de premis. La festa final comptarà, també, amb l'actuació de Joan Colomo i un concert de Guillem Roma.

 

Programa Festival Protesta 2015

+ info: http://www.festivalprotesta.cat/


         15/10/2015

Vic, Capital de la Cultura Catalana 2016 escalfa motors

S’organitzen diferents activitats durant la tardor al centre i sud de la ciutat

Avui al matí s’ha presentat “PreVICCC” , un conjunt d’accions que es portaran a terme al llarg dels propers 6 caps de setmana a la ciutat de Vic amb l’objectiu de difondre a la ciutadania que l’any vinent, Vic esdevé Capital de la Cultura Catalana. Així, “amb l’horitzó posat el 16 de gener de 2016, data on es donarà el tret de sortida de tota la programació cultural, l’Ajuntament de Vic té la voluntat d’anar escalfant motors”, així ho ha afirmat la regidora de Cultura, Susagna Roura.

Amb la posada en escena d’una “C” formada amb bales de palla, la plaça dels Màrtirs acollirà al llarg dels propers tres dissabtes (17, 24 i 31 d’octubre) microespectacles (poca durada) amb diferents disciplines artístiques que aniran passant a l’interior de l’espai de la “C” i a l’exterior.

Accions a la plaça dels Màrtirs:

Així, aquest dissabte, dia 17 d’octubre arrencarà aquesta programació amb música i escena a la part interior de la “C”. A les 11 del matí es podrà escoltar una actuació de Guillem Roma i a 2/4 de 12 serà el torn de Coloma Bertran & Quim Abramo duo; i tot seguit, a les 12.00 del migdia i a 2/4 d’1 repetiran la mateixa actuació. A l’exterior de l’escenografia hi tindrà lloc la Fira del Disc.  A la tarda,  a les 5, es podrà veure un espectacle dels Titelles Naip a la part interior i a l’exterior de l’escenografia, a les 6 de la tarda, es podrà veure l’estrena d’una coreografia de la companyia de dansa Km 0.

El següent dissabte, el 24 d’octubre, es destina a la foto i traç. En aquest sentit a la part exterior de la “C” hi haurà una mostra de fotografies i retrats de la gent del barri i a l’interior es muntarà un estudi fotogràfic on tothom podrà fer de model. A les 5 de la tarda es programa una acció graffitera i un taller infantil de disseny de graffitis a partir de retallables adreçat al públic infantil.

Finalment, el dia 31 d’octubre, es destinarà a les lletres i a l’escultura. En aquest sentit, a partir de les 11 del matí i a l’interior de la “C” es podran escoltar contes amb Anna Obiols i en Subi. A l’exterior de l’escenografia pròpia hi haurà una acció de “bookcrossing” de poesia osonenca. A la tarda, es construirà una escultura en directe a càrrec de l’artista osonenc, Arevalo, i a l’interior de la C es farà un taller de fang.

Accions a la plaça de la Noguera:

Amb la mateixa filosofia i esperit l’escenografia de Vic, Capital de la Cultura Catalana oferirà noves accions culturals a la plaça de la Noguera (situat a l’encreuament entre el passeig de la Generalitat i c. Bisbe Strauch). D’aquesta manera el 15 de novembre es destina a música i escena: a les 11 del matí es comptarà amb una actuació musical a càrrec de l’Escola de Música i Conservatori de Vic; a 2/4 de 12 del migdia un concert de Guillem Roma; a les 12 del migdia un espectacle de Titelles Naip; a ¾ d’1 del migdia Guillem Roma i, finalment a 2/4 de 2 una actuació de teatre de la companyia Low Cost.

El dissabte, dia 22 de novembre es programen accions amb foto i traç, i en aquest cas molt vinculades al barri del Remei. A partir de les 11 del matí es podrà veure una mostra fotogràfica de retrats del barri. Paral·lelament es programarà una acció grafittera i un taller de retallables.

Finalment, aquesta prèvia de Vic, Capital de la Cultura Catalana 2016 es tancarà el dissabte, dia 29 d’octubre dedicat a les lletres i a les formes i on s’hi podrà escoltar de nou contes amb Anna Obiols i en Subi i un taller de fang a la part interior de la “C” i una acció de “bookcrossing” i la construcció d’una escultura a càrrec de l’artista, Arèvalo.

Posada en escena singular i amb càrrega significativa

Totes aquestes petites accions culturals es programen en una posada en escena singular. Una “C” formada per bales de palla que estan subjectes a partir de canyes que acaben amb una “V” de Vic. La construcció de la “C” té una significació, ja que la “C” remet a paraules clau com “Capital”, “Cultura”, “Catalana”, “Comarca” o fins i tot “Catalunya”. Així ho ha explicat el coordinador de Vic, Capital de la Cultura Catalana, Marc Comas. Comas ha avançat que la programació complerta es donarà a conèixer aquest desembre.

 

 

 

 


         07/10/2015

Comença el cicle "Cinema i Religions" en col·laboració amb Cineclub Vic

Demà dijous 8 d’octubre es dóna el tret de sortida al cicle “Cinema i Religions” que es projectarà a l’Espai ETC en diferents dijous i diumenges d’octubre i novembre. La proposta vol generar debat entorn la pluralitat cultural i religiosa i és fruit de la col·laboració entre Cine Club Vic i l’Ajuntament de Vic.

El cicle “Cinema i Religions” és una iniciativa sorgit, d'una banda, de la "Declaració de Vic" i, de l'altra, del treball transversal entre l’Associació Casal Claret i diferents departaments de l’Ajuntament de Vic, entre els quals hi ha VicDones - SIAD Osona, Oficina d’Acollida, Desenvolupament Comunitari, el Servei de Mediació, Agents Cívics i el Projecte d’Intervenció Intercultural amb l’objectiu de crear una taula interreligiosa a la ciutat i fomentar, així, el respecte mutu i la cohesió social a Vic.

En el marc d’aquest cicle de “Cinema i Religions”, Cineclub Vic ha programat les pel·lícules “American Jesus” sobre la comercialització del cristianisme, “La Fuente de las mujeres” que denuncia la violència de gènere en determinats països, i “Primavera, verano, otoño, invierno... y primavera” amb elements de la filosofia budista. Seguint aquesta temàtica, també, s’ha volgut introduir la pel·lícula “Whale Rider, una història per infants sobre els costums maoris que es passarà dins del Cineclub Xic.

 

+ info: http://www.cineclubvic.com


         05/10/2015

El barri de la Calla està de festa

Un dinar popular i un joc del quinto molt participats van donar el tret de sortida, aquest passat diumenge, a les festes del barri de la Calla de Vic. La celebració, que s’allargarà fins el 18 d’octubre, compte amb una programació carregada d’activitats per a tots els gustos.

El proper dimecres, a partir de les 9 del vespre, el parc d’en Jaume Portell acollirà una ballada de swing, organitzada conjuntament amb l’associació Vic Kick. El dijous a 2/4 de 10 se celebrarà el ja tradicional “Espectacle de varietats” al bar l’Atlàntida. La vetllada, reservada a majors de 18 anys,  comptarà amb la màgia de la Patilla, la música de Vic Machine Dancers Time, Bon viatge Eugènia i John Artús Lennon, la sensualitat de l’Art de la Pell, així com un parell de rifes amb premis suculents.

El divendres arribarà el plat fort de les festes, amb l’arribada del Tiet del barri pel riu Mèder i l’estrena de la Dansa del Tiet. Tot seguit, una cercavila amb els gegants del carrer de la Riera, portarà tots els participants fins al pati del Sagrat Cor, on hi haurà una sardinada gratuïta i ball de música variada, de parella i col·lectiva, amb el guiatge d’un mestre ballador i la música de Duetu.

Les activitats del dissabte 10 d’octubre, arrencaran a les 10 del matí a la plaça Josep Màrquez, amb una bicicletada familiar cap a Folgueroles, amb esmorzar gratuït. A les 4 de la tarda, al Bar de la Calla, se celebrarà el campionat de botifarra i a partir de les 9 del vespre, al pati del Sagrat Cor, botifarrada, havaneres i rom cremat amb la Societat Gastronòmica Musical d’Havaneres i Fartaneres, i fi de festa amb un ball participatiu a càrrec de Vic Machine Dancers Time.

Diumenge, a les 8 del matí, hi haurà la despertada general pels carrers del barri, per convidar a tot el veïnat a una xocolatada a la plaça d’en Josep Màrquez i a passar una bona estona amb els jocs de cucanya i un circuit de pedals al parc d’en Jaume Portell. A 2/4 d’11 se celebrarà la missa a l’església de la Calla, i, a la mateixa hora, començarà el campionat mundial de bitlles catalanes per a professionals i aficionats.  A la 1 del migdia serà el moment d’un vermut gratuït i del dinar compartit on “Tothom se’l porta”. Per acabar un cap de setmana replet d’activitats, al Casal Guiteras es projectarà la pel·lícula “Hawaa Hawaai”.

Les festes posaran el punt i final el diumenge 18 d’octubre amb una caminada familiar fins a la Font dels Frares, amb esmorzar gratuït per a tots els caminaires.

Programa de les Festes del Barri de la Calla 2015


         01/10/2015

“cuVic” nova iniciativa adreçada als fotògrafs de la comarca d’Osona

  • L’activitat s’emmarca dins la programació de Vic Capital de la Cultura Catalana 2016
  • Després de Barcelona i Vilafranca del Penedès, l’any vinent Vic serà Capital de la Cultura Catalana 2016 (VICCC2016)

Vic encara aquesta fita en el sentit més ampli i universal, que alhora és, també, el més literal: un sentit tan ampli com ho és la cultura catalana, tan universal com ho són els seus valors, tan literal com la voluntat d’exercir i ser la capital de la cultura catalana. Els objectius de VICCC2016  són els de mostrar, explicar i difondre la cultura catalana en un sentit global i universal, des d’un marc nacional, amb voluntat internacional i amb perspectiva de futur. Amb una programació que dóna cabuda als diferents àmbits culturals i a totes les expressions artístiques, disciplines, estils i gèneres.

A tres mesos de la inauguració d’aquesta capitalitat, l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament de Vic, organitzadora de la programació de VICCC2016, fa pública una convocatòria adreçada a tots els fotògrafs d’Osona. D’aquesta manera, es posa en marxa el primer dels projectes que formaran part d’una àmplia i extensa programació: “cuVic”.

En la convocatòria es convida a participar a tots els fotògrafs de la comarca i se’ls repta a retratar, des de la seva perspectiva, la cultura catalana. Es tracta de fotografiar-la en el sentit més ampli, des de la més popular i tradicional fins a la més innovadora i experimental. El termini per presentar les fotografies acaba el 31 de desembre de 2015. Un jurat, format per professionals del món de la imatge, seleccionarà les millors fotografies presentades i aquestes seran exposades en uns cubs de gran format construïts expressament per a aquest projecte. Al llarg de tot el mes de febrer de 2016 aquests instal·lacions fotogràfiques seran itinerants per diferents espais de la ciutat.  

 

Bases convocatòria projecte "cuVic"


         25/09/2015

Aquesta setmana s’ha presentat la 5ª edició del Festival Foramuralla 2015

Dilluns es va presentar l’edició d’enguany del festival que organitza la Jazz Cava sota el nom “Foramuralla” i que ja arriba a la seva cinquena edició. La novetat més destacable d’aquest any, a part del cartell, és sens dubte el pas a celebrar aquest festival al mes de novembre, concretament el dissabte 21, i en un espai interior i més que idoni com és el complex cultural L’Atlàntida de Vic.

Artistes com Nueva Vulcano, Mourn, Ainara LeGardon, Maïa Vidal, Núria Graham o Ferran Palau, entre d’altres, seran protagonistes d’aquesta especial edició. I és que l’organització aposta per un sol dia de festival amb artistes de primer nivell i a un preu més que assequible. De fet, els abonaments per al Festival ja són a la venda i es poden adquirir al web www.foramuralla.cat per només 16 euros anticipat. En cas d’adquirir l’entrada a taquilla,  el cost serà de 20 euros.

L’eclecticisme que ha marcat aquests 5 anys de Foramuralla no és pas una excepció per aquest 2015. Artistes nacionals i internacionals de pop, rock, indie i electrònica, entre altres estils, permetran fer una molt bona radiografia de l’escena musical actual, especialment del país, però també de la comarca: i és que 5 dels 13 artistes programats tenen la seva denominació d’origen a Osona.

La presentació, que s’ha realitzat a la pròpia Jazz Cava, ha anat a càrrec de la regidora de Cultura i Museus de l’Ajuntament de Vic, Susagna Roura, i Jordi Casadesús, membre de l’organització del festival.

+ info: http://www.foramuralla.cat/


         09/09/2015

Programació de setembre i octubre a l'ETC Teatre

Aquesta setmana Ventall Teatre ha presentat en roda de premsa la programació teatral de l'ETC Teatre pels mesos de setembre i octubre i que ompliran aquest espai situat al Passeig de la Generalitat de Vic de música, humor, formació teatral i moltes altres propostes fins que comenci la temporada d’hivern. A més, l’organització acaba d’estrenar un nou sistema per fer la compra online de les entrades a través de la web www.etcteatre.cat

El cicle començarà el 26 de setembre amb “Cantar al desamor” amb Mercè Martínez i Andreu Gallén i donarà pas a la primera sessió d’octubre amb “Impro-Show” de la Cia. Planeta Impro. Els “Monòlegs de la vagina” del Grup de Teatre de Sant Hipòlit, una “masterclass” d'Introducció a la percussió corporal amb el “Mètode SSM” de Santi Serratosa i el concert de Guillem Roma & Santi i Mariona duet són les propostes que s’han programat per a l’octubre. La presentació del nou disc de Guillem Ramisa el dia 31 d'octubre tancarà aquesta primera tongada de propostes que promouen una tardor plena de cultura a aquest espai situat al sud de la ciutat de Vic.

 

+ info: http://www.etcteatre.cat/


         08/09/2015

Nova programació de Cineclub Vic per a aquesta tardor

Cineclub Vic ha presentat la nova programació del cicle de setembre a desembre que omplirà l’Espai ETC de Vic amb més de vint propostes cinematogràfiques pels dimarts, dijous i la sessió “Cineclub Xic” dels diumenges. Una vegada més, són múltiples les col·laboracions de l’entitat amb altres ens com la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya, Òmnium Cultural Osona, el Festival Protesta, el Centre Mèdic Psicopedagògic d’Osona, l’Associació de Familiars i Malalts d’Alzheimer d’Osona, l’Espai Llull, el Museu del Ter i el propi Ajuntament de Vic.  

L’hongaresa “White God”, la pel·lícula revelació de la temporada, serà l’encarregada d’obrir la nova programació de Cineclub Vic dels dimarts al vespre, un dels cicles més complets, compromesos i arriscats dels darrers anys. Alguns dels altres títols protagonistes per les sessions de dimarts seran “Una paloma se posó sobre una rama a reflexionar sobre la existència”, “Fuerza Mayor”, “Nightcrawler”, “Lo dia que els peixos han escomençat a pescar”, “No One’s Child”, “Syria: Self-portrait”, ... entre altres títols de filmoteca com “A Quemarropa”, “Dracula” o “El Jovencito Frankestein”.

Les session dels dijous seguiran sent de luxe amb l’oscaritzada “Still Alice” o un cicle dedicat a cinema i religions amb els títols “American Jesus”, “La fuente de las mujeres” i “Primavera, verano, otoño, invierno... y primavera”. A més, hi haurà una sessió de Pantalla Oberta que presentarà “21 anys de fal·lera gegantera” de Marc Escarrabill. A més, enguany la sessió especial del Julius es trasllada de dimarts a dijous i es podrà veure com Sally Potter va adaptar “Orlando”, el tema del Festival Julius 2015.

Finalment, les sessions de cinema pensades per als més petits “Cineclub Xic” torna aquesta tardor amb “Minúscul, la vall de les formigues perdudes”, el Petit Protesta amb “El niño y el mundo” i una altra en el marc del Cicle Cinema i Religions: “Whale Rider”. Tampoc podien faltar les sessions més festivaleres amb “El meu primer Festival” i un “Petit Julius”.

Llibret amb la programació de tardor de Cineclub Vic

+ info: http://cineclubvic.com/


         07/09/2015

La Marxa dels Vigatans es renova

La vigília de la Diada Nacional de Catalunya, aquest dijous 10 de setembre, Vic celebra per 13è any consecutiu la Marxa dels Vigatans a proposta de la “Comissió Onze de Setembre” encapçalada per Òmnium Cultural Osona. Serà a dos quarts de 10 del vespre a la plaça Major i és que, enguany, aquesta marxa de torxes es renova i comptarà amb un nou format i la direcció artística de la reconeguda companyia “Els Comediants”. L’homenatjat d’aquest 2015 serà l’assagista, traductor i crític literari Ricard Torrents Bertrana; a més completaran els personatges de la Marxa dels Vigatans el nouvingut resident a Torelló i nascut a Bulgària Aleksandar Todorov Danailov; i l’infant Erola Freixa Tió, de 9 anys i de Folgueroles.

El nou format contempla l’entrada de la marxa de torxes a través dels 7 carres entrants a la Plaça emulant, de manera simbòlica, les 7 portes que antigament donaven entrada a la ciutat de Vic. Les entitats de la comarca i les mateixes columnes seran les encarregades de donar gruix i llum a la Marxa d’enguany. Aquest espectacle, que tindrà una durada d’uns 45 minuts, vol ser més visual, sensitiu, didàctic i, sobretot, divulgatiu. I tot això sense perdre l’essència, ja que les columnes dels pobles, el diàleg de compromís dels tres personatges homenatjats, la crema del decret de nova planta, el foc i la llum de les torxes continuen sent elements protagonistes.

Les columnes, encapçalades per un penó o personatge històric propi dels municipis de la comarca, tornaran a representar a cadascun dels pobles que vénen caminant el dia 10 de setembre cap a Vic i es trobaran fins a dos quarts de 9 a un dels 7 punts distribuïts pel centre de Vic i distribuïts de la següent manera: Muntanyola, La Guixa, Vic i Santa Eulàlia de Riuprimer es concentraran a la Bassa dels Hermanos de Vic i faran la seva entrada a Plaça Major pel Carrer Verdaguer; Calldetenes, Sant Julià i Sant Hilari es concentraran a la Plaça de la Catedral i faran la seva entrada a Plaça Major per la Plaça del Pes; Vall del Ges, Manlleu, i Voltreganès es concentraran a l’Ateneu la Central i faran la seva entrada a Plaça Major pel Carrer Sant Cristòfol (C. Estret); Centelles, Tona, Malla, El Brull i els Hostalets de Balenyà es concentraran a la Plaça Gaudí de Vic i faran la seva entrada a Plaça Major pel Carrer de la Riera; Taradell, Santa Eugènia, Seva i Viladrau es concentraran a la Plaça de la Catedral i faran la seva entrada a Plaça Major pel Carrer de la Ciutat; Roda, Folgueroles i el Cabrerès es concentraran a la Plaça del Carbó i faran la seva entrada a Plaça Major pel Carrer dels Argenters; El Lluçanès es concentrarà a la Bassa dels Hermanos de Vic i faran la seva entrada a Plaça Major pel Carrer de les Neus.

La proposta, que implicarà un gran desplegament logístic i organitzatiu, serà possible gràcies a la implicació, un any més, de desenes de voluntaris i voluntàries de la comarca. A més, l’organització també compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Vic.

+ info: https://www.omnium.cat/osona


         04/09/2015

ArtdePas s’acomiada amb una actuació especial a la plaça del Carbó

Músic Dessert i Roger Usart tancaran aquest diumenge 6 de setembre, a partir de les 7 de la tarda, el cicle ArtdePas 2015.

La quarta edició d’aquest cicle d’arts al carrer posa punt i final a tres mesos d’actuacions gratuïtes repartides per diferents espais de la ciutat de Vic. Durant tot l’estiu s’han programat més d’una trentena de propostes artístiques, entre les quals destaquen les actuacions dels conjunts osonencs XY i Est Oest, noves veus de la cançó catalana com Gemma Humet o Alba Careta, o diferents espectacles sorgits en el si de la Fàbrica dels Somnis, com el “Cabaret, a temps” o Klakjón.

La pluja que ha caigut avui i la previsió meteorològica per als propers dies, fan impracticable l'espai on s'havia de realitzar la Clausura d'ArtdePas 2015. Per aquest motiu les actuacions de Music Dessert i Roger Usart es faran, finalment, diumenge dia 6 a partir de les 7 de la tarda, a la plaça del Carbó de Vic.

Les actuacions arrancaran a les 7 de la tarda amb el conjunt Music Dessert en format duet. Pep Serdà i Frederic Dalmau portaran sobre l’escenari les seves postres de músic, una combinació subtil i delicada de delicioses melodies. A partir de les 8 del vespre serà el torn de Roger Usart, acompanyat, en aquesta ocasió, per Toni Mena a la guitarra acústica i Marçal Ayats al violoncel. Roger Usart farà un repàs dels temes del seu últim disc, “Cage Without a bird”, un treball que mostra l’empremta més personal de l’artista mitjançant lletres intimistes, càlides melodies i una sonoritat envolvent. El concert també serà una oportunitat per descobrir alguns dels nous temes en que està treballant Roger Usart de cara al nou disc que presentarà a principis del 2016. Les dues actuacions seran gratuïtes i els assistents podran gaudir d’un vermut de tarda.

 

+ info: http://artdepas.vicentitats.cat


         
S'estan mostrant 10 notícies (511-520) de 688
123456789101112131415161718192021222324252627282930313233343536373839404142434445464748495051525354555657585960616263646566676869Ajuntament de Vic
C. Ciutat 1, 08500 Vic
Tel. 93 886 21 00
Fax. 93 886 29 21
atenciociutadana@vic.cat
Horari d'atenció al públic de 9:00h a 14:30h.