NOTÍCIES


22/04/2014

Vic celebrarà un any més el Dia Internacional de la Dansa

Aquest dimarts 22 d’abril, la Sala Sert de l’Ajuntament de Vic ha acollit la presentació del Dia Internacional de la Dansa que tindrà lloc el proper dissabte 26 d’abril a la Plaça dels Màrtirs. La presentació ha anat a càrrec de  Joan López, regidor de Ciutadania i Cultura de l’Ajuntament de Vic i Cristina Piferrer, Joana Rañé i Jéssica Duran de l’Associació Osona en Dansa.

López ha comentat que “es tracta d’un projecte ambiciós ja que s’uneix la dansa, la música i el teatre en un sol espectacle que tindrà durada tot el dissabte 26 d’abril, Dia Internacional de la Dansa”.

Piferrer, ha concretat que l’espectacle s’iniciarà a les 10 h del matí i a les 17 h de la tarda del dissabte. “Hi haurà exhibicions de tot tipus d’estils de dansa a l’escenari de la Plaça dels Màrtirs” explica. En cas de pluja es realitzarà al Sucre.

Rañé, ha concretat que “la iniciativa va començar en l’any 1998 en format de tallers al carrer  i, a partir del 2000 s’ha formalitzat en l’espectacle de dansa que trobem avui”. Els actes de les 10h i de les 17 h seran iniciats per un ball conjunt de totes les escoles representant les diferents generacions simbolitzant que “tothom pot ballar”. Les escoles que hi participen són  l’Escola Maria Cinta, Dance Estudio, Espais Arts Escèniques, Estudi de Dansa Thaïs, Gimnàs Actiu, Gimnàs Roser Puig, Escola de Ball Neus Gaja, i l’Escola Raquel de Torelló.

Duran, ha recordat que “si algú té ganes de participar cal que ho faci abans del 15 d’octubre a través de l’Associació Osona en Dansa”.

 


         17/04/2014

Dilluns arrenca la segona edició del Festival Protesta

El proper dilluns 21 d’abril es dóna el tret de sortida a la segona edició del Protesta, festival de curtmetratges de crítica social i mediambiental, que s’allargarà fins el 27 d’abril a la ciutat de Vic. La proposta consta amb una secció competitiva, però també inclou unes jornades de reflexió social.

La inauguració se celebrarà el mateix dilluns 21 d’abril a la Jazz Cava, amb la projecció de curtmetratges i el concert de Ljubliana & The Seawolf. A partir de dimarts, hi ha prevista la realització d’activitats en diversos espais de la ciutat de Vic: més enllà del passi dels curtmetratges, es realitzaran col·loquis i conferències, taules rodones, concerts i exposicions, que implicaran prop d’una quinzena d’associacions.

De la programació en destaca la projecció dels curts finalistes el dissabte 26 d’abril a les 7 de la tarda a l’Espai ETC de Vic i el Petit Protesta, que tindrà lloc el diumenge 27 a aquest mateix. Enguany, el jurat del Festival Protesta està format per Miren Etxezarreta, Unai Aranzadi, Toni Iborra, Santiago Vidal, Blai Morell, Itziar González, Peter Joseph i Carles Solà.

El festival compta amb la col·laboració de diverses entitats i institucions vigatanes i està patrocinat per la Fundació Puig-Porret, Cineclub Vic, l’Escola d’Art i Superior de Disseny de Vic, Fòrum de Debats i l’Ajuntament de Vic.

 

+ info: http://www.festivalprotesta.cat


         14/04/2014

Vic s’omplirà d’activitats per la diada de Sant Jordi

La ciutat de Vic es bolcarà un any més amb  Sant Jordi. Entitats, llibreters i floristes ompliran els carrers de llibres i roses al llarg d’una diada que es presenta carregada d’activitats.

Com ja va sent habitual l’Ajuntament obrirà les seves portes a la ciutadania durant tot el dia. Més enllà del valor patrimonial de l’edifici, els visitants podran gaudir també d’una exposició de rams de roses, realitzada per les floristeries de Vic. Hi haurà visites guiades d’11 a 13h i de 17 a 19h.

La Fira de la Cooperació es tornarà a ubicar enguany al carrer Manlleu. La desena d’entitats participants mostraran la tasca que desenvolupen d’una manera dinàmica i participativa, amb tallers, contacontes, jocs i altres. El col·legi d’Arquitectes també tindrà un espai on exposarà el treball que s’està desenvolupant en la construcció de l’escola de Diatock, al Senegal. Els més petits podran fer les seves aportacions al projecte així com experimentar amb el Bagul de Cooperació, un material pedagògic que mostra el treball que s’ha realitzat en l’àmbit de la cooperació internacional a la ciutat. La Fira de la Cooperació també comptarà amb un espai de contes. A les 10:30 i a les 11:30, Jordi Vinyoles explicarà el conte TaKa TuKu Kin ( en Nuk surt de l’Illa).

Durant tota la tarda la Plaça Major s’omplirà d’activitats infantils, amb jocs gegants, cursa de cavalls, art amb la sorra i contacontes amb la narració “Cadascú al seu ritme” (històries d’Àfrica). A les 18:30 serà el torn de l’esperada arribada del drac. La interpretació de la llegenda de Sant Jordi anirà a càrrec, un any més, de Palangana Teatre, amb la col·laboració del Consistori Infantil.

La Creu Roja a Osona i el Centre de Normalització Lingüística d’Osona recolliran llibres fins els 23 d’abril per fer-los arribar als nens i nenes que més els necessitin. 

Per més informació obriu el document adjunt


         09/04/2014

Aquest dissabte l'Orfeó acull el Vicsona Mostra de Música Jove

Aquest dissabte a partir de les 10 del vespre, l’Orfeó de Vic acollirà el “Vicsona, Mostra de Música Jove”, organitzat per l’Ajuntament de Vic amb la col·laboració de grups musicals formats per joves de Vic i comarca. Aprofitant el Mercat del Ram, es proposa una nit de concerts amb Sergi Costa, Burning Paradise, La Gallina Afònica, Matthew McDaid i L’Home Trencat, com a grup convidat. Els grups han estat escollits en el marc d’una convocatòria oberta d’artistes menors de 30 anys i se’n pot trobar més informació al canal de Youtube del Vicjove que s’enllaça a sota. Recordeu que l’entrada al Vicsona és gratuïta i que el Cafè de l’Orfeó oferirà servei de bar.

+ info: http://www.youtube.com/user/vicjove001


         03/04/2014

Ja es pot visualitzar online el documental "La Guerra de Successió a Osona. Origen i destí"

Després de la seva estrena, el passat 16 de març a l’ermita de Sant Sebastià, el documental “La Guerra de Successió a Osona. Origen i destí” ja és pot visualitzar al canal de vídeos de la Universitat de Vic.

Aquest documental, que explica el paper que va jugar la comarca d’Osona a la Guerra de Successió, ha estat dirigit per l’historiador i professor de la Universitat de Vic, Santi Ponce, que també signa el guió. Per contextualitzar, aprofundir i interpretar els fets, els combats, els personatges i els esdeveniments de la Guerra de Successió a la comarca, el documental compta amb les intervencions dels historiadors Jordi Vilamala, Jaume Oliver, Antoni Pladevall, Pere Casas, Lluís Toneu i Josep Albert Planes.

Per crear la part gràfica s’ha comptat amb la col•laboració del documentalista i il•lustrador d’arqueologia i història, Francesc Riart. Els Miquelets, granaders i  fusellers de muntanya de la comarca també han participat ajudant a plasmar en imatges amb moviment els exercits catalans de l’època. Ignasi Costa ha estat l’operador de càmera i realitzador del documental. Alguns documents importants i destacats de l’època s’han filmat a l’Arxiu i Biblioteca Episcopal de Vic i algunes obres pictòriques al Museu d’Història de Catalunya i al Museu Episcopal de Vic.

L’objectiu principal de “La Guerra de Successió a Osona. Origen i destí” és el d’explicar de forma amena, didàctica i rigorosa la implicació d’Osona en aquest conflicte internacional, les seves conseqüències i els fets més rellevants que van succeir a la comarca ara fa tres-cents anys. Emmarcat en la Ruta 1714 del Tricentenari i en les accions de la Comissió Osona 2014, aquest documental ha estat produït per la Universitat de Vic i l’Ajuntament de Vic.

 

+ info: http://canal.uvic.cat/videos/1005/la-guerra-de-successi%C3%B3-a-osona​


         01/04/2014

El Fòrum de Debats organitza la conferència "Què menjaven els catalans del 1714" dins els actes del Tricentenari a Osona

Aquest divendres 4 d’abril el Fòrum de Debats organitza la conferència "Què menjaven els catalans de 1714" a càrrec de Núria Bàguena, professora especialitzada en la història i el patrimoni culinari, llicenciada en Humanitats, investigadora de l'evolució i la història de la cuina, cuinera i assessora gastronòmica. Aquest acte, que s'emmarca en els actes de celebració del Tricentenari dels fets de 1714 a la comarca, compta amb el suport de la Comissió Osona 2014 i de l'Àrea de Cultura i Ciutadania de l'Ajuntament de Vic. La conferència tindrà lloc a les 8 del vespre a l'Auditori de l'Antiga Caixa Manlleu (Rambla Hospital, 11, de Vic) i anirà seguida de col•loqui. Al final de l’acte, s'oferirà un tastet de cuina catalana del segle XVIII que ha comptat amb l’assessorament de la conferenciant i que haurà elaborat l'Escola d'Hostaleria de Tona, qui també ha col•laborat amb l’acte.

El Fòrum de Debats col•labora en els actes del Tricentenari  a través d’aquesta conferència en la què es tractarà un dels aspectes fonamentals per a totes les societats: l'alimentació i la cuina. La xerrada ha de permetre a les persones assistents conèixer com s'alimentaven els catalans i catalanes del segle XVIII, de les diferències que es produïen en els diferents estaments socials al voltant d’aquesta qüestió i de la repercussió que el setge i la conquesta de Barcelona, entre altres ciutats catalanes, van tenir en aquest àmbit.

Núria Bàguena ha escrit nombrosos llibres sobre aquesta qüestió d'entre els que en destaquen “Cuinar i menjar a Barcelona (1850-1900)” i “De l'antiga Roma a la teva cuina”. A més, és coautora d'una gran quantitat de llibres i de més de 100 articles sobre aquesta temàtica. També, imparteix cursos sobre temes gastronòmics en escoles i universitats i ha realitzat més de cent conferències. És assessora de patrimoni culinari i ha realitzat diverses exposicions com “Llibres de cuina a Catalunya”, “Del raïm al vi i al cava”, “La cuina medieval catalana” i “Els menjars de Nadal”. Actualment és assessora gastronòmica de la sèrie "La Riera" que s'emet per TV3.

 

Cartell de l'acte

+ info: http://forumdedebats.vicentitats.cat/


         31/03/2014

Els Premis Literaris Pacte de Sant Sebastià arriben a la desena edició

Els Premis Literaris Pacte de Sant Sebastià arriben a la desena edició en el marc del Tricentenari. L’any 2005, quan llavors se celebraven els 300 anys del Pacte dels Vigatans, es van posar en marxa uns premis literaris, a proposta del Consell de Joves de Riuprimer, a la que es van sumar a l’organització els Ajuntaments de Vic i Santa Eulàlia de Riuprimer, a més d’Òmnium Cultural Osona.

Aquest certamen, dedicat a la prosa i la poesia en diverses categories, ha anat creixent al llarg dels anys i ha comptat amb premiats d’arreu dels Països Catalans. El seu jurat ha comptat amb diverses persones vinculades al món literari i a l’ensenyament.

Per aquest any, en que el país commemora el Tricentenari dels fets de 1714, els organitzadors del premi han fet un esforç per dotar econòmicament, més que mai, els premis. Així, destaquen els 500€ del Premi Especial, que ha de girar entorn la temàtica de la Guerra de Successió. Pel què fa a la resta de les categories, els premis infantils es doten amb 150€, els juvenils amb 200€ i els d’adults amb 300€. Tant de prosa com de poesia.

El jurat estarà presidit, enguany, per Víctor Pallàs, filòleg i poeta, el secretari serà Txevi Rovira, humanista i regidor de cultura de l’Ajuntament de Santa Eulàlia de Riuprimer, i també en formarà part Biel Barnils, poeta i rapsode. El termini de lliurament de les obres finalitzarà el 23 d’abril, diada de Sant Jordi.

El veredicte i lliurament de premis es durà a terme el proper diumenge 18 de maig de 2014 al matí, a l'ermita de Sant Sebastià, en el marc de la Commemoració del Pacte dels Vigatans.

 

Bases Premis Literaris Pacte de Sant Sebastià


         28/03/2014

Cineclub Vic presenta la programació cinematogràfica del proper trimestre

La setmana vinent el Cineclub Vic estrena nou cicle per als mesos d’abril, maig i juny.  La programació ve marcada per la mort del director francès Alain Resnais, un dels pares de la Nouvelle Vague, i és per aquest motiu que es passarà el film musical “On connaît la chanson”.

El cicle també comptarà amb “Bullhead”, la segona part de la transgressora “Nymphomaniac: vol II” de Lars Von Trier, “Camille Claudel 1915”, “Oslo”, “31 de agosto”, “La vida de Adèle”  o “Història de la meva mort”; totes elles coincideixen en explorar els angles imperfectes de la condició humana.  També, es repetirà el cicle de “Cinema i Educació” amb la que s’exhibiran títols com “A Film About Kids and Music. Sant Andreu Jazz Band”, “Las maestras de la República” i “El estudiante”.

Aquest trimestre, a més, Cineclub Vic participarà de manera activa al Festival Protesta, a través de la projecció del documental inèdit “Salute”, i al 16è Festival de Jazz de Vic amb “The World According to John Coltrane”. Finalment, també es realitzarà el pròleg del Festival Nits de Cinema Oriental amb el passi de la pel·lícula guanyadora de l’edició anterior: “Afro Tanaka”.

Finalment, hi haurà sessions especials amb el film “Ciao Pirla!” i el documental “Llavors de llibertat”, a més de sessions Xic, de les que en destaca “Temps Moderns”, un clàssic de Chaplin i en 35mm.

 

Programació Cineclub Vic per als mesos d'abril, maig i juny 2014

+ info: http://www.cineclubvic.com


         21/03/2014

Tallers de primavera als Centres Cívics de Vic

Sketch, escriure gènere policíac, clown, aquaeròbic, farmaciola musical, vins singulars, minirobots, menús “Rusiñol”, joguines de fusta vintage, danses irlandeses, ... són només algunes de les propostes que els Centres Cívics de Vic han inclòs a la seva oferta de tallers per aquesta primavera. Les inscripcions, que començaran el proper 7 d’abril i finalitzaran el dia 17 del mateix mes, es podran fer de manera presencial als mateixos centres cívics o bé per internet a l’enllaç http://www.vic.cat/ccvic

A part dels tallers regulars, que començaran la setmana del 22 al 25 d’abril, també hi ha previstos monogràfics en diversos dissabtes d’abril, maig i juny, tant en horari de matí com de tarda. Algunes de les propostes que es plantegen en aquest sentit giren entorn de l’experimentació de percussió amb objectes de la vida quotidiana, massatge per a nadons, tast d’olis, danses de la Polinèsia, entre altres.

Finalment, per aquesta temporada, es preveu una sèrie d’activitats de cloenda que no només volen mobilitzar les persones que han participat als tallers, sinó arribar a més públic. Així, a finals de juny i principis de juliol, es realitzaran mostres de dansa a l’aire lliure, una “jam session” vocal, exposició d’artesanies i manualitats, una cursa popular d’orientació, tallers exprés d’scrap i preparació de còctels de pel·lícula.

 

Full de mà dels tallers de primavera als Centres Cívics de Vic

+ info: http://www.vic.cat/ccvic


         19/03/2014

Vic celebra el Dia Mundial de la Poesia amb l'espectacle "Tal poema farà un any"

En motiu del Dia Mundial de la Poesia que se celebra cada 21 de març, la ciutat de Vic organitza l’activitat “Tal poema farà un any”, un espectacle teatral de poesia dirigit per Teatrart que tindrà lloc el mateix divendres 21 a L’Atlàntida, Centre d’Arts Escèniques d’Osona. Aquest espectacle vol ser la clausura dels tallers de poesia que alumnes de Vic de cinquè i sisè de primària han realitzat a la Biblioteca Joan Triadú durant aquest curs 2013-14. Enguany hi ha participat 9 escoles que sumen un total de 397 alumnes implicats. És per aquest motiu que, l’espectacle comptarà amb dues sessions: una a les 6 de la tarda, amb la participació de les escoles Andersen, La Sínia, Sentfores, Pare Coll i Escorial de Vic;  i la segona sessió a 2/4 de 9 del vespre amb les escoles Guillem de Mont-rodon, Santa Caterina de Siena, Sant Miquel dels Sants i Doctor Salarich.

Malgrat que des del 2002 la Biblioteca Joan Triadú organitza, conjuntament amb el centre de recursos, els tallers de poesia, aquest és el primer any que els tallers finalitzen amb aquest espectacle, en el que els alumnes posen en escena els coneixements apresos durant les sessions dels tallers de poesia.

Els Tallers de poesia per aquest curs 2013-2014 són possible gràcies a la col•laboració dels Serveis Territorials a la Catalunya Central de Cultura, la Gerència de Serveis de Biblioteques de la Diputació de Barcelona, l’Ajuntament de Vic (Àrea de Cultura i Ciutadania i Àrea d’Ensenyament) i la Fundació Puig-Porret.

 

Programació de l'espectacle "Tal poema farà un any"


         
S'estan mostrant 10 notícies (631-640) de 688
123456789101112131415161718192021222324252627282930313233343536373839404142434445464748495051525354555657585960616263646566676869Ajuntament de Vic
C. Ciutat 1, 08500 Vic
Tel. 93 886 21 00
Fax. 93 886 29 21
atenciociutadana@vic.cat
Horari d'atenció al públic de 9:00h a 14:30h.