NOTÍCIES


31/03/2014

Els Premis Literaris Pacte de Sant Sebastià arriben a la desena edició

Els Premis Literaris Pacte de Sant Sebastià arriben a la desena edició en el marc del Tricentenari. L’any 2005, quan llavors se celebraven els 300 anys del Pacte dels Vigatans, es van posar en marxa uns premis literaris, a proposta del Consell de Joves de Riuprimer, a la que es van sumar a l’organització els Ajuntaments de Vic i Santa Eulàlia de Riuprimer, a més d’Òmnium Cultural Osona.

Aquest certamen, dedicat a la prosa i la poesia en diverses categories, ha anat creixent al llarg dels anys i ha comptat amb premiats d’arreu dels Països Catalans. El seu jurat ha comptat amb diverses persones vinculades al món literari i a l’ensenyament.

Per aquest any, en que el país commemora el Tricentenari dels fets de 1714, els organitzadors del premi han fet un esforç per dotar econòmicament, més que mai, els premis. Així, destaquen els 500€ del Premi Especial, que ha de girar entorn la temàtica de la Guerra de Successió. Pel què fa a la resta de les categories, els premis infantils es doten amb 150€, els juvenils amb 200€ i els d’adults amb 300€. Tant de prosa com de poesia.

El jurat estarà presidit, enguany, per Víctor Pallàs, filòleg i poeta, el secretari serà Txevi Rovira, humanista i regidor de cultura de l’Ajuntament de Santa Eulàlia de Riuprimer, i també en formarà part Biel Barnils, poeta i rapsode. El termini de lliurament de les obres finalitzarà el 23 d’abril, diada de Sant Jordi.

El veredicte i lliurament de premis es durà a terme el proper diumenge 18 de maig de 2014 al matí, a l'ermita de Sant Sebastià, en el marc de la Commemoració del Pacte dels Vigatans.

 

Bases Premis Literaris Pacte de Sant Sebastià


         28/03/2014

Cineclub Vic presenta la programació cinematogràfica del proper trimestre

La setmana vinent el Cineclub Vic estrena nou cicle per als mesos d’abril, maig i juny.  La programació ve marcada per la mort del director francès Alain Resnais, un dels pares de la Nouvelle Vague, i és per aquest motiu que es passarà el film musical “On connaît la chanson”.

El cicle també comptarà amb “Bullhead”, la segona part de la transgressora “Nymphomaniac: vol II” de Lars Von Trier, “Camille Claudel 1915”, “Oslo”, “31 de agosto”, “La vida de Adèle”  o “Història de la meva mort”; totes elles coincideixen en explorar els angles imperfectes de la condició humana.  També, es repetirà el cicle de “Cinema i Educació” amb la que s’exhibiran títols com “A Film About Kids and Music. Sant Andreu Jazz Band”, “Las maestras de la República” i “El estudiante”.

Aquest trimestre, a més, Cineclub Vic participarà de manera activa al Festival Protesta, a través de la projecció del documental inèdit “Salute”, i al 16è Festival de Jazz de Vic amb “The World According to John Coltrane”. Finalment, també es realitzarà el pròleg del Festival Nits de Cinema Oriental amb el passi de la pel·lícula guanyadora de l’edició anterior: “Afro Tanaka”.

Finalment, hi haurà sessions especials amb el film “Ciao Pirla!” i el documental “Llavors de llibertat”, a més de sessions Xic, de les que en destaca “Temps Moderns”, un clàssic de Chaplin i en 35mm.

 

Programació Cineclub Vic per als mesos d'abril, maig i juny 2014

+ info: http://www.cineclubvic.com


         21/03/2014

Tallers de primavera als Centres Cívics de Vic

Sketch, escriure gènere policíac, clown, aquaeròbic, farmaciola musical, vins singulars, minirobots, menús “Rusiñol”, joguines de fusta vintage, danses irlandeses, ... són només algunes de les propostes que els Centres Cívics de Vic han inclòs a la seva oferta de tallers per aquesta primavera. Les inscripcions, que començaran el proper 7 d’abril i finalitzaran el dia 17 del mateix mes, es podran fer de manera presencial als mateixos centres cívics o bé per internet a l’enllaç http://www.vic.cat/ccvic

A part dels tallers regulars, que començaran la setmana del 22 al 25 d’abril, també hi ha previstos monogràfics en diversos dissabtes d’abril, maig i juny, tant en horari de matí com de tarda. Algunes de les propostes que es plantegen en aquest sentit giren entorn de l’experimentació de percussió amb objectes de la vida quotidiana, massatge per a nadons, tast d’olis, danses de la Polinèsia, entre altres.

Finalment, per aquesta temporada, es preveu una sèrie d’activitats de cloenda que no només volen mobilitzar les persones que han participat als tallers, sinó arribar a més públic. Així, a finals de juny i principis de juliol, es realitzaran mostres de dansa a l’aire lliure, una “jam session” vocal, exposició d’artesanies i manualitats, una cursa popular d’orientació, tallers exprés d’scrap i preparació de còctels de pel·lícula.

 

Full de mà dels tallers de primavera als Centres Cívics de Vic

+ info: http://www.vic.cat/ccvic


         19/03/2014

Vic celebra el Dia Mundial de la Poesia amb l'espectacle "Tal poema farà un any"

En motiu del Dia Mundial de la Poesia que se celebra cada 21 de març, la ciutat de Vic organitza l’activitat “Tal poema farà un any”, un espectacle teatral de poesia dirigit per Teatrart que tindrà lloc el mateix divendres 21 a L’Atlàntida, Centre d’Arts Escèniques d’Osona. Aquest espectacle vol ser la clausura dels tallers de poesia que alumnes de Vic de cinquè i sisè de primària han realitzat a la Biblioteca Joan Triadú durant aquest curs 2013-14. Enguany hi ha participat 9 escoles que sumen un total de 397 alumnes implicats. És per aquest motiu que, l’espectacle comptarà amb dues sessions: una a les 6 de la tarda, amb la participació de les escoles Andersen, La Sínia, Sentfores, Pare Coll i Escorial de Vic;  i la segona sessió a 2/4 de 9 del vespre amb les escoles Guillem de Mont-rodon, Santa Caterina de Siena, Sant Miquel dels Sants i Doctor Salarich.

Malgrat que des del 2002 la Biblioteca Joan Triadú organitza, conjuntament amb el centre de recursos, els tallers de poesia, aquest és el primer any que els tallers finalitzen amb aquest espectacle, en el que els alumnes posen en escena els coneixements apresos durant les sessions dels tallers de poesia.

Els Tallers de poesia per aquest curs 2013-2014 són possible gràcies a la col•laboració dels Serveis Territorials a la Catalunya Central de Cultura, la Gerència de Serveis de Biblioteques de la Diputació de Barcelona, l’Ajuntament de Vic (Àrea de Cultura i Ciutadania i Àrea d’Ensenyament) i la Fundació Puig-Porret.

 

Programació de l'espectacle "Tal poema farà un any"


         17/03/2014

Comencen les visites guiades a l’Ermita de Sant Sebastià

Després de la inauguració, aquest passat diumenge, de l’espai museístic sobre el Pacte dels Vigatans a l’exterior de l’ermita de Sant Sebastià, a partir d’aquesta setmana es posen en marxa les visites guiades. L’Associació Vic informadors serà l’entitat responsable d’oferir aquestes visites que transcorreran per l’interior de la capella, l’espai museístic exterior i l’entorn de Sant Sebastià. A més, seran gratuïtes.

Les visites guiades es faran tots els dissabtes de 10 a 14h. i de 16 a 18h. i els diumenges de 10a 14h. A partir del mes de maig i fins al setembre l’horari de les visites del dissabte s’ampliarà fins a les vuit del vespre. També, es preveu poder fer visites en dies feiners, amb reserva prèvia d’una setmana d’antelació a través del correu electrònic infoguiesvic@gmail.com o al telèfon 679887406.

L’ermita de Sant Sebastià, declarada Bé Cultural d’Interès Nacional, forma part de la Ruta 1714 de la Generalitat de Catalunya. Aquesta ruta és un recorregut pels deu escenaris on van succeir els episodis històrics més destacables de la Guerra de Successió a Catalunya. Es tracta de llocs emblemàtics carregats de gran simbolisme, que tenen un excepcional interès patrimonial i paisatgístic. A banda de l’ermita de Sant Sebastià, la Ruta 1714 està formada pels monuments Seu Vella de Lleida; la Universitat de Cervera; els castells de Cardona i de Talamanca; torres de defensa com la Manresana, a Els Prats de Rei, o Solsona, a la fortificació de Castellciutat de la Seu d’Urgell; les ruïnes del Born de Barcelona o les cases on va viure Rafael Casanova a Moià i Sant Boi de Llobregat.

La ubicació de l’ermita de Sant Sebastià, a gairebé vuit-cents metres d’alçada, converteix aquest espai en un mirador amb impressionants vistes sobre la Plana de Vic, el Montseny, les Guilleries, el Collsacabra o el Pirineu.

 

El Pacte dels Vigatans

A l’ermita de Sant Sebastià s'hi va produir el primer esdeveniment rellevant de la Guerra de Successió a Catalunya: el Pacte dels Vigatans, acordat el 17 de maig de 1705.

Mitjançant aquest document, nou prohoms de la petita noblesa terratinent d'Osona, que havien estat convocats pel rector Llorenç Tomàs, donaven plens poders a Antoni de Peguera i a Domènec Perera per reunir-se a Gènova amb Mitford Crowe, representant de la reina Anna d'Anglaterra. Les negociacions van possibilitar el Tractat de Gènova, signat el 20 de juny de 1705. Amb aquest compromís es segellava una aliança per la qual Catalunya jurava fidelitat a l'arxiduc Carles i donava suport militar i logístic a un desembarcament aliat. En paral•lel, Anglaterra es comprometia a respectar les Constitucions catalanes.

Dos mesos després, el 22 d'agost de 1705, una armada angloholandesa, en què viatjava l’arxiduc Carles, fondejà davant Barcelona amb deu mil efectius i artilleria suficient per iniciar un setge. A partir d'aquesta maniobra, la Guerra de Successió es va perllongar al Principat fins el 1714.

+ info: http://www.osona2014.cat


         10/03/2014

Nova convocatòria del concurs de cartells per la Festa Major de Vic 2014

L’Ajuntament de Vic, per tercer any consecutiu i seguint la línea de participació ciutadana, obre una nova convocatòria pel concurs de cartells de la Festa Major 2014. El concurs té per finalitat potenciar la creació artística i la participació ciutadana, així com donar difusió a la Festa Major de Vic. Les obres o cartells concursants hauran de ser originals i inèdits i el tema haurà d’estar relacionat amb la ciutat de Vic i la Festa Major.

Pot participar en aquest concurs qualsevol persona interessada. Si es vol presentar un cartell en representació d’un grup, escola o entitat sense ànim de lucre, ha de designar una persona representant de l’entitat, i, en el moment de la inscripció, s’han de facilitar les dades identificatives de l’entitat.

Les obres es poden presentar del 14 d’abril al 2 de maig, a l’àrea de Cultura i Ciutadania, al carrer Bisbe Torres i Bages, 6, 2n pis, de 9.00 a 15.00 hores.

El jurat encarregat de decidir el cartell guanyador serà designat per la Comissió de la Festa Major i es reunirà per qualificar les obres una vegada finalitzat el termini de presentació.

El guanyador o guanyadora rebrà un val de compra per a material, a les botigues de Vic, per un import de 300 €.

Per més informació obriu el document adjunt


         05/03/2014

On tot va començar: inauguració de la intervenció commemorativa del Pacte dels Vigatans

Sota el nom d’ “On tot va començar”, el diumenge 16 de març s’inaugura a l’Ermita de Sant Sebastià la intervenció commemorativa sobre el Pacte dels Vigatans.

Aquesta intervenció museogràfica està ubicada a l’exterior de l’ermita i recrearà, a mida real, l’escena del Pacte dels Vigatans. Onze figures, - els nou signants del Pacte, el rector que el va auspiciar i l’emissari a qui se li van atorgar poders, - la taula on es va signar i el propi pacte estan representats en metall en un espai que quedarà permanentment obert als visitants. Per reproduir l’escena del Pacte dels Vigatans amb el màxim rigor històric s’ha comptat amb la participació de diversos historiadors, dissenyadors i empreses especialitzades: el documentalista i il•lustrador d'arqueologia i història, Francesc Riart, els historiadors Antoni Baig, Florenci Barniol, Pere Casas,  Antoni Pladevall, Josep Albert Planes, Santi Ponce, Txevi Rovira i Jordi Vilamala i les empreses Cassany Designe i S.A.V. Vilaró.

Un plafó informatiu explicant el Pacte dels Vigatans i un rètol mirador senyalitzant els espais on van succeir fets importants durant la Guerra de Successió completarà l’espai expositiu exterior de Sant Sebastià.

Aquesta intervenció commemorativa ha estat promoguda per la Comissió Osona 2014 (formada per més de trenta entitats, ajuntaments i institucions) i rep el suport econòmic de l’Àgencia Catalana del Patrimoni Cultural i el Tricentenari de la Generalitat de Catalunya.

L’acte del dia 16 de març començarà a les 11 del matí amb l’estrena del documental “La Guerra de Successió a Osona. Origen i destí”. Aquest documental, dirigit per l’historiador Santi Ponce, explica el paper que va jugar Osona durant aquesta guerra de la que aquest any es commemora el tricentenari de la seva fi. El documental recull les intervencions de diversos historiadors i les imatges de documentació i obres de l’època que s’han filmat a l’Arxiu i Biblioteca Episcopal de Vic, el Museu d’Història de Catalunya o al Museu Episcopal de Vic, entre d’altres.

Després de la projecció del documental es faran visites guiades a l’ermita i al seu entorn a càrrec de Vic Informadors. Aquesta serà l’entitat que assumirà les visites guiades que, a partir del dia 16 de març, es faran tots els caps de setmana a Sant Sebastià.

L’acte d’inauguració institucional començarà a les 12 del migdia. La presentadora i conductora de l’acte serà l’actriu Txe Arana. La formació La Caravaggia interpretarà, durant aquest acte, diverses peces musicals del segle XVIII. L’acte comptarà també amb els parlaments del conseller de cultura, Ferran Mascarell, l’alcalde de Vic, Josep M. Vila d’Abadal, i l’alcalde de Santa Eulàlia de Riuprimer, Àngel Torras Sancho.

L’ermita de Sant Sebastià està declarada Bé Cultural d’Interès Nacional i forma part de la Ruta 1714. Aquesta ruta, promoguda pel Tricentenari de la Generalitat de Catalunya, passa pels 10 principals escenaris de la Guerra de Successió a Catalunya.

+ info: http://www.osona2014.cat


         03/03/2014

ArtdePas obre avui convocatòria d'artistes

Amb els objectius de donar a conèixer i promocionar les arts escèniques existents a la nostra ciutat i que la cultura surti al carrer acostant-se a la ciutadania, l’Àrea de Cultura i Ciutadania de l’Ajuntament de Vic, amb la col·laboració del VicJove, posa en marxa la tercera edició d’ArtdePas.

Del 3 de març al 20 d’abril totes aquelles persones, grups i col·lectius que ho desitgin podran presentar les seves propostes per actuar en un dels tres espais que enguany, l’Ajuntament de Vic, posa a la seva disposició. Des de l’organització es facilitarà l'espai i la infraestructura necessària (escenari, punt de llum, equip de so,...).

Aquesta edició fa una aposta per totes aquelles propostes relacionades amb el camp de les arts escèniques: obres de teatre, concerts de música, espectacles de dansa, actuacions d’arts plàstiques, monòlegs, màgia, conta contes, espectacles infantils, titelles, ... etc.

Els escenaris ArtdePas començaran a funcionar el 6 de juny i fins el 31 d’agost, descansant, com és habitual, durant els dies de Festa Major. 

Per accedir a la convocatòria cal presentar el formulari que es troba a la pàgina web http://artdepas.vicentitats.cat degudament complimentat i alguna mostra visual (fotografia, vídeo,...) de l’acció que es vulgui presentar. El formulari es pot entregar directament a l’Àrea de Cultura i Ciutadania (Casa Serratosa, c. Bisbe Torres i Bages, 6), al Vicjove (c. Morgades, 15) o per correu electrònic a l'adreça següent: artdepas@vic.cat

 

Bases Artdepas 2014

+ info: http://artdepas.vicentitats.cat/


         24/02/2014

Divendres s'inaugura l'exposició que recull les intervencions a l'espai públic del projecte "L'Altra Ciutat"

Aquest divendres, ACVIC Centre d’Arts Contemporànies inaugura l’exposició que mostra les diferents intervencions efímeres que van tenir lloc el darrer cap de setmana de desembre passat en el marc del projecte participatiu a l’espai públic “L’Altra Ciutat”. Aquesta proposta ha estat coordinada per Alícia Casadesús i Sol Roca i liderada per l’Escola d’Art i Superior de Disseny de Vic, la Universitat de Vic, el Centre d’Arts Contemporànies, la delegació d’Osona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya i l’Ajuntament de Vic.

El projecte expositiu recull les propostes que els alumnes de diferents especialitats de l’Escola d’Art i Superior de Disseny de Vic van estar treballant durant quatre mesos i que ha combinat formació i projecte real. Al llarg d’aquest temps, els alumnes han treballat tenint en compte les diferents òptiques de l’espai públic com són la social, la física, la política i la temporal, a més de centrar les intervencions a un espai físic delimitat com és el Barri de la Calla i el Casc Antic de Vic. A través de la mirada crítica, la percepció, la història del lloc, la relació amb col·lectius del barri i la ciutat, la poètica, ... van planejar una sèrie d’intervencions efímeres i participatives que ara recull aquesta exposició.

L’exposició, que rep el mateix nom del projecte i es podrà visitar fins el 3 de maig, ha estat dissenyada per alguns dels mateixos participants del projecte: Amanda Hinojosa, Laura Padrisa, Marta Camprubí, Montse Poch, Pau Sardiné, Pol Guinart, Soraya Navarro i Verònica Navarro.

Projecte expositiu “L’Altra Ciutat”
Inauguració: divendres, 28 de febrer a les 19h.
ACVIC Centre d’Arts Contemporànies (C. Sant Francesc, 1 – 08500 Vic)
Podreu veure l’exposició de dimarts a divendres de 10 a 13h. i de 17 a 20h. Dissabte d’11 a 14h. i de 17 a 20h.
Visita comentada i activitat educativa de l’exposició: tots els dissabtes a les 12h. També podeu concertar-les amb reserva prèvia trucant a ACVic. Servei gratuït.

+ info: http://www.acvic.org


         19/02/2014

Inauguració de l'exposició "Pau Casals, la música per viure" al Temple Romà

Aquest diumenge s’inaugura al Temple Romà de Vic, l’exposició fotogràfica “Pau Casals, la música per viure” cedida per la Fundació Pau Casals. L’exposició, que es podrà veure fins al 9 de març, mostra les diferents etapes de la seva vida a través de fotografies i pensaments del músic.

L’acte d’inauguració començarà a les 18:30h i comptarà amb l’actuació de Lluís Claret, violoncel•lista de renom internacional, que interpretarà la Suite en Re (preludi, elegia i finale), d’Enric Casals (in memoriam Pau Casals).

L’exposició s’emmarca dins els actes del primer Festival de Violoncel de Vic “ViccelloFestival.cat” que se celebrarà a L’Atlàntida entre els dies 28 de febrer i 3 de març de 2014. El VicCelloFestival.cat neix de la mà de les Joventuts Musicals d'Osona i està dedicat, exclusivament, al món del violoncel. Durant els dies del festival es podrà gaudir d’una àmplia i variada oferta musical i formativa.

Per fer possible aquest esdeveniment, les Joventuts Musicals d’Osona compta amb la complicitat de l'Ajuntament de Vic, la Fundació L'Atlàntida i l'Escola de Música de Vic, i també amb la col•laboració de l'Ajuntament de Manlleu, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la JONC, la Fundació Pau Casals, l'European Suzuki Association i l'EMM de Manlleu.

+ info: http://www.viccellofestival.cat/


         
S'estan mostrant 10 notícies (641-650) de 692
12345678910111213141516171819202122232425262728293031323334353637383940414243444546474849505152535455565758596061626364656667686970Ajuntament de Vic
C. Ciutat 1, 08500 Vic
Tel. 93 886 21 00
Fax. 93 886 29 21
atenciociutadana@vic.cat
Horari d'atenció al públic de 9:00h a 14:30h.