NOTÍCIES


17/03/2014

Comencen les visites guiades a l’Ermita de Sant Sebastià

Després de la inauguració, aquest passat diumenge, de l’espai museístic sobre el Pacte dels Vigatans a l’exterior de l’ermita de Sant Sebastià, a partir d’aquesta setmana es posen en marxa les visites guiades. L’Associació Vic informadors serà l’entitat responsable d’oferir aquestes visites que transcorreran per l’interior de la capella, l’espai museístic exterior i l’entorn de Sant Sebastià. A més, seran gratuïtes.

Les visites guiades es faran tots els dissabtes de 10 a 14h. i de 16 a 18h. i els diumenges de 10a 14h. A partir del mes de maig i fins al setembre l’horari de les visites del dissabte s’ampliarà fins a les vuit del vespre. També, es preveu poder fer visites en dies feiners, amb reserva prèvia d’una setmana d’antelació a través del correu electrònic infoguiesvic@gmail.com o al telèfon 679887406.

L’ermita de Sant Sebastià, declarada Bé Cultural d’Interès Nacional, forma part de la Ruta 1714 de la Generalitat de Catalunya. Aquesta ruta és un recorregut pels deu escenaris on van succeir els episodis històrics més destacables de la Guerra de Successió a Catalunya. Es tracta de llocs emblemàtics carregats de gran simbolisme, que tenen un excepcional interès patrimonial i paisatgístic. A banda de l’ermita de Sant Sebastià, la Ruta 1714 està formada pels monuments Seu Vella de Lleida; la Universitat de Cervera; els castells de Cardona i de Talamanca; torres de defensa com la Manresana, a Els Prats de Rei, o Solsona, a la fortificació de Castellciutat de la Seu d’Urgell; les ruïnes del Born de Barcelona o les cases on va viure Rafael Casanova a Moià i Sant Boi de Llobregat.

La ubicació de l’ermita de Sant Sebastià, a gairebé vuit-cents metres d’alçada, converteix aquest espai en un mirador amb impressionants vistes sobre la Plana de Vic, el Montseny, les Guilleries, el Collsacabra o el Pirineu.

 

El Pacte dels Vigatans

A l’ermita de Sant Sebastià s'hi va produir el primer esdeveniment rellevant de la Guerra de Successió a Catalunya: el Pacte dels Vigatans, acordat el 17 de maig de 1705.

Mitjançant aquest document, nou prohoms de la petita noblesa terratinent d'Osona, que havien estat convocats pel rector Llorenç Tomàs, donaven plens poders a Antoni de Peguera i a Domènec Perera per reunir-se a Gènova amb Mitford Crowe, representant de la reina Anna d'Anglaterra. Les negociacions van possibilitar el Tractat de Gènova, signat el 20 de juny de 1705. Amb aquest compromís es segellava una aliança per la qual Catalunya jurava fidelitat a l'arxiduc Carles i donava suport militar i logístic a un desembarcament aliat. En paral•lel, Anglaterra es comprometia a respectar les Constitucions catalanes.

Dos mesos després, el 22 d'agost de 1705, una armada angloholandesa, en què viatjava l’arxiduc Carles, fondejà davant Barcelona amb deu mil efectius i artilleria suficient per iniciar un setge. A partir d'aquesta maniobra, la Guerra de Successió es va perllongar al Principat fins el 1714.

+ info: http://www.osona2014.cat


         10/03/2014

Nova convocatòria del concurs de cartells per la Festa Major de Vic 2014

L’Ajuntament de Vic, per tercer any consecutiu i seguint la línea de participació ciutadana, obre una nova convocatòria pel concurs de cartells de la Festa Major 2014. El concurs té per finalitat potenciar la creació artística i la participació ciutadana, així com donar difusió a la Festa Major de Vic. Les obres o cartells concursants hauran de ser originals i inèdits i el tema haurà d’estar relacionat amb la ciutat de Vic i la Festa Major.

Pot participar en aquest concurs qualsevol persona interessada. Si es vol presentar un cartell en representació d’un grup, escola o entitat sense ànim de lucre, ha de designar una persona representant de l’entitat, i, en el moment de la inscripció, s’han de facilitar les dades identificatives de l’entitat.

Les obres es poden presentar del 14 d’abril al 2 de maig, a l’àrea de Cultura i Ciutadania, al carrer Bisbe Torres i Bages, 6, 2n pis, de 9.00 a 15.00 hores.

El jurat encarregat de decidir el cartell guanyador serà designat per la Comissió de la Festa Major i es reunirà per qualificar les obres una vegada finalitzat el termini de presentació.

El guanyador o guanyadora rebrà un val de compra per a material, a les botigues de Vic, per un import de 300 €.

Per més informació obriu el document adjunt


         05/03/2014

On tot va començar: inauguració de la intervenció commemorativa del Pacte dels Vigatans

Sota el nom d’ “On tot va començar”, el diumenge 16 de març s’inaugura a l’Ermita de Sant Sebastià la intervenció commemorativa sobre el Pacte dels Vigatans.

Aquesta intervenció museogràfica està ubicada a l’exterior de l’ermita i recrearà, a mida real, l’escena del Pacte dels Vigatans. Onze figures, - els nou signants del Pacte, el rector que el va auspiciar i l’emissari a qui se li van atorgar poders, - la taula on es va signar i el propi pacte estan representats en metall en un espai que quedarà permanentment obert als visitants. Per reproduir l’escena del Pacte dels Vigatans amb el màxim rigor històric s’ha comptat amb la participació de diversos historiadors, dissenyadors i empreses especialitzades: el documentalista i il•lustrador d'arqueologia i història, Francesc Riart, els historiadors Antoni Baig, Florenci Barniol, Pere Casas,  Antoni Pladevall, Josep Albert Planes, Santi Ponce, Txevi Rovira i Jordi Vilamala i les empreses Cassany Designe i S.A.V. Vilaró.

Un plafó informatiu explicant el Pacte dels Vigatans i un rètol mirador senyalitzant els espais on van succeir fets importants durant la Guerra de Successió completarà l’espai expositiu exterior de Sant Sebastià.

Aquesta intervenció commemorativa ha estat promoguda per la Comissió Osona 2014 (formada per més de trenta entitats, ajuntaments i institucions) i rep el suport econòmic de l’Àgencia Catalana del Patrimoni Cultural i el Tricentenari de la Generalitat de Catalunya.

L’acte del dia 16 de març començarà a les 11 del matí amb l’estrena del documental “La Guerra de Successió a Osona. Origen i destí”. Aquest documental, dirigit per l’historiador Santi Ponce, explica el paper que va jugar Osona durant aquesta guerra de la que aquest any es commemora el tricentenari de la seva fi. El documental recull les intervencions de diversos historiadors i les imatges de documentació i obres de l’època que s’han filmat a l’Arxiu i Biblioteca Episcopal de Vic, el Museu d’Història de Catalunya o al Museu Episcopal de Vic, entre d’altres.

Després de la projecció del documental es faran visites guiades a l’ermita i al seu entorn a càrrec de Vic Informadors. Aquesta serà l’entitat que assumirà les visites guiades que, a partir del dia 16 de març, es faran tots els caps de setmana a Sant Sebastià.

L’acte d’inauguració institucional començarà a les 12 del migdia. La presentadora i conductora de l’acte serà l’actriu Txe Arana. La formació La Caravaggia interpretarà, durant aquest acte, diverses peces musicals del segle XVIII. L’acte comptarà també amb els parlaments del conseller de cultura, Ferran Mascarell, l’alcalde de Vic, Josep M. Vila d’Abadal, i l’alcalde de Santa Eulàlia de Riuprimer, Àngel Torras Sancho.

L’ermita de Sant Sebastià està declarada Bé Cultural d’Interès Nacional i forma part de la Ruta 1714. Aquesta ruta, promoguda pel Tricentenari de la Generalitat de Catalunya, passa pels 10 principals escenaris de la Guerra de Successió a Catalunya.

+ info: http://www.osona2014.cat


         03/03/2014

ArtdePas obre avui convocatòria d'artistes

Amb els objectius de donar a conèixer i promocionar les arts escèniques existents a la nostra ciutat i que la cultura surti al carrer acostant-se a la ciutadania, l’Àrea de Cultura i Ciutadania de l’Ajuntament de Vic, amb la col·laboració del VicJove, posa en marxa la tercera edició d’ArtdePas.

Del 3 de març al 20 d’abril totes aquelles persones, grups i col·lectius que ho desitgin podran presentar les seves propostes per actuar en un dels tres espais que enguany, l’Ajuntament de Vic, posa a la seva disposició. Des de l’organització es facilitarà l'espai i la infraestructura necessària (escenari, punt de llum, equip de so,...).

Aquesta edició fa una aposta per totes aquelles propostes relacionades amb el camp de les arts escèniques: obres de teatre, concerts de música, espectacles de dansa, actuacions d’arts plàstiques, monòlegs, màgia, conta contes, espectacles infantils, titelles, ... etc.

Els escenaris ArtdePas començaran a funcionar el 6 de juny i fins el 31 d’agost, descansant, com és habitual, durant els dies de Festa Major. 

Per accedir a la convocatòria cal presentar el formulari que es troba a la pàgina web http://artdepas.vicentitats.cat degudament complimentat i alguna mostra visual (fotografia, vídeo,...) de l’acció que es vulgui presentar. El formulari es pot entregar directament a l’Àrea de Cultura i Ciutadania (Casa Serratosa, c. Bisbe Torres i Bages, 6), al Vicjove (c. Morgades, 15) o per correu electrònic a l'adreça següent: artdepas@vic.cat

 

Bases Artdepas 2014

+ info: http://artdepas.vicentitats.cat/


         24/02/2014

Divendres s'inaugura l'exposició que recull les intervencions a l'espai públic del projecte "L'Altra Ciutat"

Aquest divendres, ACVIC Centre d’Arts Contemporànies inaugura l’exposició que mostra les diferents intervencions efímeres que van tenir lloc el darrer cap de setmana de desembre passat en el marc del projecte participatiu a l’espai públic “L’Altra Ciutat”. Aquesta proposta ha estat coordinada per Alícia Casadesús i Sol Roca i liderada per l’Escola d’Art i Superior de Disseny de Vic, la Universitat de Vic, el Centre d’Arts Contemporànies, la delegació d’Osona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya i l’Ajuntament de Vic.

El projecte expositiu recull les propostes que els alumnes de diferents especialitats de l’Escola d’Art i Superior de Disseny de Vic van estar treballant durant quatre mesos i que ha combinat formació i projecte real. Al llarg d’aquest temps, els alumnes han treballat tenint en compte les diferents òptiques de l’espai públic com són la social, la física, la política i la temporal, a més de centrar les intervencions a un espai físic delimitat com és el Barri de la Calla i el Casc Antic de Vic. A través de la mirada crítica, la percepció, la història del lloc, la relació amb col·lectius del barri i la ciutat, la poètica, ... van planejar una sèrie d’intervencions efímeres i participatives que ara recull aquesta exposició.

L’exposició, que rep el mateix nom del projecte i es podrà visitar fins el 3 de maig, ha estat dissenyada per alguns dels mateixos participants del projecte: Amanda Hinojosa, Laura Padrisa, Marta Camprubí, Montse Poch, Pau Sardiné, Pol Guinart, Soraya Navarro i Verònica Navarro.

Projecte expositiu “L’Altra Ciutat”
Inauguració: divendres, 28 de febrer a les 19h.
ACVIC Centre d’Arts Contemporànies (C. Sant Francesc, 1 – 08500 Vic)
Podreu veure l’exposició de dimarts a divendres de 10 a 13h. i de 17 a 20h. Dissabte d’11 a 14h. i de 17 a 20h.
Visita comentada i activitat educativa de l’exposició: tots els dissabtes a les 12h. També podeu concertar-les amb reserva prèvia trucant a ACVic. Servei gratuït.

+ info: http://www.acvic.org


         19/02/2014

Inauguració de l'exposició "Pau Casals, la música per viure" al Temple Romà

Aquest diumenge s’inaugura al Temple Romà de Vic, l’exposició fotogràfica “Pau Casals, la música per viure” cedida per la Fundació Pau Casals. L’exposició, que es podrà veure fins al 9 de març, mostra les diferents etapes de la seva vida a través de fotografies i pensaments del músic.

L’acte d’inauguració començarà a les 18:30h i comptarà amb l’actuació de Lluís Claret, violoncel•lista de renom internacional, que interpretarà la Suite en Re (preludi, elegia i finale), d’Enric Casals (in memoriam Pau Casals).

L’exposició s’emmarca dins els actes del primer Festival de Violoncel de Vic “ViccelloFestival.cat” que se celebrarà a L’Atlàntida entre els dies 28 de febrer i 3 de març de 2014. El VicCelloFestival.cat neix de la mà de les Joventuts Musicals d'Osona i està dedicat, exclusivament, al món del violoncel. Durant els dies del festival es podrà gaudir d’una àmplia i variada oferta musical i formativa.

Per fer possible aquest esdeveniment, les Joventuts Musicals d’Osona compta amb la complicitat de l'Ajuntament de Vic, la Fundació L'Atlàntida i l'Escola de Música de Vic, i també amb la col•laboració de l'Ajuntament de Manlleu, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la JONC, la Fundació Pau Casals, l'European Suzuki Association i l'EMM de Manlleu.

+ info: http://www.viccellofestival.cat/


         17/02/2014

Aquest dissabte, Osona al Born

Aquest dissabte, la Comissió Osona 2014, coordinadora dels actes que es realitzen a la comarca per a commemorar el Tricentenari, programa una sèrie d’activitats al El Born Centre Cultural en motiu de la diada “Osona al Born”. A partir de les 11 del matí i fins 2/4 de 2 del migdia, la Sala Moragas esdevindrà l’aparador d’Osona a la capital catalana per explicar i difondre les iniciatives que s’han organitzat per commemorar els 300 anys dels fets que tingueren lloc al país i, concretament a la comarca, l’any 1714. 

Al llarg del matí, la companyia teatral “Tona 78 Talia” escenificarà un fragment de l’obra teatral “El General” d’Albert Jofre. Es representarà la reunió, que en secret, van mantenir un grup de prohoms osonencs a l’ermita de Sant Sebastià, on van signar l’anomenat “Pacte dels Vigatans” i que propiciaria el posterior Pacte de Gènova, així com l’entrada dels catalans a la Guerra de Successió al bàndol austriacista.

També, hi haurà diversos passis d’una “batalla musical”, en la que es recuperaran una bona colla de marxes i de melodies que representaven cada batalló o cada gran unitat d’exèrcit de la Guerra de Successió i que s’han conservat en un sorprenent manuscrit musical que actualment es troba a la Biblioteca de Catalunya. Així, dues formacions representaran una batalla sonora entre la música de palau i la del carrer. D’una banda, una cobla a la manera popular dels balls corrents al país, formada per flabiol, tamborí i cornamusa; de l’altra, un grup de ministrers, més acostats al poder municipal i a les modes de la noblesa, format per dues cornetes, un sacabutx i un baixó.

A més, mitjançant poemes, retornarem als fets i els principals personatges de la Guerra de Successió a Osona a través d’una escenificació de Llorenç Tomàs, el rector de Santa Eulàlia de Riuprimer que va convocar el Pacte dels Vigatans 300 anys enrere.

Finalment, durant tota la jornada, es divulgaran les activitats i actes de commemoració del Tricentenari previstes per aquest 2014 a la comarca d’Osona, així com informació de les rutes “Osona 1714 Pam a Pam” i la inauguració de la museïtzació exterior de l’Ermita de Sant Sebastià.

La Comissió Osona 2014 fa una crida a assistir a aquesta jornada en la que Osona serà protagonista al El Born Centre Cultural per commemorar els fets que ocorregueren a la nostra comarca fa 300 anys.

Actes 1r trimestre 2014 - Commemoració del Tricentenari a Osona

+ info: http://www.osona2014.cat


         07/02/2014

Laila Karrouch presenta l'obra "Petjades de Nador" a la Sala de la Columna

L’escriptora vigatana Laila Karrouch presenta la seva tercera obra “Petjades de Nador” a la Sala de la Columna de l’Ajuntament de Vic, el proper dijous 13 de febrer a les 8 del vespre. L’acte comptarà amb la presència de l’autora de l’obra i del, també, escriptor i psicòleg Saïd Kadaoui Moussaoui.

“Petjades de Nador” és una obra autèntica, emotiva i colpidora que reflexiona com és la vida entre dues cultures. Laila Karrouch, que va néixer a la ciutat costanera de Nador l’any 1977, va arribar a Vic amb només vuit anys. Un cop aquí, va cursar estudis bàsics i universitaris. Actualment és infermera i mare separada amb dues nenes de set i onze anys. Treballa a l’Hospital General de Vic i imparteix xerrades sobre dones, tradició i cultura berber, sempre basades en la seva experiència personal.

Laila Karrouch també és autora de “De Nador a Vic”, la seva primera obra, que va ser guardonada amb el premi Columna Jove 2004; la segona, “Un meravellós llibre de contes àrabs per a nens i nenes” va ser publicat l’any 2006. Ara presenta aquesta tercera obra que no deixa indiferent al lector.

«Mai m’hauria arribat a imaginar que trobaria tant a faltar la meva terra. Vaig ser molt ingènua pensant que, amb els anys i la distància, els records de la infantesa anirien perdent força. Al contrari: jo creixia i l’enyorança també. Des d’aquell famós agost del 1985, l’any que vam deixar el nostre país amb les motxilles carregades de somnis i d’esperança, l’any que les nostres vides van deixar de ser les que eren per ser unes altres, des de llavors vam seguir mantenint relació amb la nostra terra càlida i amb la gent senzilla i humil. Els pares ens hi portaven sempre que podien perquè no volien perdre el que era nostre: la cultura i la religió, i sobretot, la família».

 

 

Invitació a la presentació


         17/01/2014

VicSona Mostra de Música Jove

La convocatòria per participar en l'edició del 2014 de Vicsona, Mostra de Música Jove ja està oberta. Els grups i músics interessats poden presentar les seves propostes fins el dia 20 de març a Vicjove.

Només hi ha dos requisits: un, que tots els components del grup siguin menors de 30 anys (nascuts el 1984 o anys posteriors) i dos, que siguin residents (o tinguin vinculació) amb la comarca d'Osona.

Les bases del Vicsona i l'imprès d'inscripció estan disponibles a www.vicjove.cat. A més caldrà aportar el rider (distribució de músics i instruments a l'escenari) i una mostra de tres o més temes en suport digital (CD, pen, enllaç a web, etc.)

D'entre les propostes que es presentin se'n seleccionaran quatre, que seran els grups participants. tots ells enregistraran una videoentrevista, que podran utilitzar com a material promocional. Els grups seleccionats es donaran a conèixer el dimarts 25 de març de 2014, mitjançant la web: www.vicjove.cat

 

+ info: http://www.vicjove.cat


         16/01/2014

Es posa en marxa la segona edició del Festival Protesta

  • La segona edició es farà del 21 al 27 d'abril a Vic. Aquest any s'amplia el número d'activitats i localitzacions dins de la ciutat.
  • La temàtica que envolta el festival d'enguany és la desobediència civil.
  • Les inscripcions estaran oberta del 15 de gener al 16 de març.

Dimecres 15 de gener s'obren les inscripcions per presentar-se a la segona edició del Protesta, festival internacional de curtmetratges de crítica social i mediambiental que es farà del 21 al 27 d'abril a Vic. En aquesta edició s'ha apostat per una temàtica molt actual, la desobediència civil, que serà el centre de les activitats del certamen.

Des de l'organització s'ha volgut presentar aquesta pràctica de resistència no-violenta com a mitjà de canvi social. Són molts els qui al llarg de la història l'han practicat: Henry David Thoreau, Mahatma Gandhi, Martin Luther King i Nelson Mandela o, moviments actuals com la PAH, el 15M i una llarga llista de persones i col·lectius que han contribuït o estan lluitant per l'adquisició de drets i llibertats mitjançant la desobediència.

El Protesta té l'objectiu de crear un espai específic per a la projecció, divulgació i difusió de curtmetratges de crítica social per tal de potenciar les creacions de nous autors a nivell nacional i internacional i esdevenir una eina de transformació social. A la primera edició hi van participar més de 80 curtmetratges de diverses nacionalitats.

 

Per més informació obriu el document adjunt

+ info: http://www.festivalprotesta.cat


         
S'estan mostrant 10 notícies (641-650) de 688
123456789101112131415161718192021222324252627282930313233343536373839404142434445464748495051525354555657585960616263646566676869Ajuntament de Vic
C. Ciutat 1, 08500 Vic
Tel. 93 886 21 00
Fax. 93 886 29 21
atenciociutadana@vic.cat
Horari d'atenció al públic de 9:00h a 14:30h.