NOTÍCIES


12/05/2020

Nova web del Seguici Festiu de Vic

Descobreix la història dels gegants i comparses del  Seguici Festiu de Vic a la nova web  http://www.seguicifestiudevic.cat/  

En ella hi trobaràs una descripió detallada de les tres parelles de gegants de la ciutat, els Comtes d'Osona, els Gegants pubills i els Gegants petits de Vic. També coneixaràs la història i la música que acompanya cada una de les comparses que formen el Seguici Festiu vigatà: l'Àliga, la Mulassa, el Bou, els Cavalls Cotoners, els Dansaires de Sant Miquel i el Lleó, l'última figura recuperada del Seguici.

Feu-hi una ullada!

+ info: http://www.seguicifestiudevic.cat/


         06/05/2020

Festa major confi al barri dels Caputxins

Donada la situació actual de confinament per la Covid-19, l'Associacio de Veïns i Veïnes del barri dels Caputxins ha preparat una Festa Major confi. 

La programació de la festa major confi es portarà a terme del dia 3 al 31 de maig, i constarà de diferents activitats: crida a participar-hi, dibuixos del xinet (el gatet mascota del barri), màgia, contes per la xarxa, localització de fotos històriques del barri, vídeos d’artistes –tots i totes ho podem ser cantant, recitant, ballant…- del barri (i qui vulgui), cantada del la cançó del barri…i el que es pugui plantejar.

Trobareu tota la informació actualitzada als següents canals de l'associació:


Web: www.barricaputxins.cat
Facebook: www.facebook.com/barricaputxins
Instagram: www.instagram.com/barricaputxins
 

+ info: http://barricaputxins.cat/


         22/04/2020

Crida perquè la ciutadania pengi lectures de fragments de prosa o poesia a les xarxes per Sant Jordi

El mes d’abril marca moments clau de la futura biblioteca Pilarín Bayés, ninotaire vigatana que avui compleix 79 anys

L’atípica celebració de la Diada de Sant Jordi d’aquest any ha impulsat múltiples iniciatives a distància per recordar que el 23 d’abril és el dia internacional del llibre, de la lectura i de les roses. Per això, l’Ajuntament de Vic enguany proposa que el dia de Sant Jordi la ciutadania pengi a les xarxes socials (Instagram o Twitter) la lectura d’un fragment de prosa o poesia que els agradi especialment o amb el qual vulguin transmetre algun missatge.

Una iniciativa que té l’objectiu de continuar fomentant la lectura i que es fa extensiva a tothom que tingui ganes de compartir-ho amb altra gent des del confinament. Es recomana que les gravacions de les lectures tinguin una durada aproximada d’un minut de durada i que es pengin amb #SantJordiacasa i s’etiqueti l’Ajuntament de Vic (@aj_vic).

El plaer de la lectura i el que aporta en situacions difícils com l’actual són valors que es volen preservar. “La nostra cultura no s’entendria sense el llegat cultural, literari i bibliogràfic i les tradicions que tenim i, en dates com Sant Jordi, cal potenciar-lo i fer-lo evident”, comenta l’alcaldessa, Anna Erra.

Pilarín Bayés avui compleix anys donant nom a la futura biblioteca

La ninotaire vigatana Pilarín Bayés, que dóna nom a la futura biblioteca de Vic, va néixer tal dia com avui, el 21 d’abril de 1941. A les portes de celebrar el seu vuitantè aniversari, l’any 2021, amb aquesta efemèride sembla tancar-se un cercle en què el mes d’abril està intrínsecament vinculat no només als llibres i a Sant Jordi sinó també a l’origen de la biblioteca Pilarín Bayés.

Va ser el 8 d’abril del 2016 quan el ple de l’Ajuntament de Vic va aprovar per unanimitat la construcció del nou equipament cultural, finançada per la Diputació de Barcelona i per un pla viable d’inversió municipal. Al cap de vint-i-un dies, el 29 d’abril, es publicaven les bases de la primera fase del concurs arquitectònic d’idees que va acabar el mes de juny i al qual es van presentar 56 propostes.

Un any després, el 5 d’abril del 2017, ja es va mostrar públicament i per primera vegada la imatge exterior de la nova biblioteca. El 20 d’abril del 2018 es va lliurar el projecte executiu acabat, després d’intenses reunions de seguiment de treball entre la gerència de Serveis de Biblioteques de la Diputació de Barcelona, l’Ajuntament de Vic, i l’estudi d’arquitectura BCQ. El projecte es va donar a conèixer a tota la ciutat amb l’exposició Construïm la nova biblioteca de Vic.

L’any passat, el mes de juny, van començar les obres de construcció de la biblioteca. Abans de l’actual situació, que ha fet alterar molts calendaris, la previsió era de 26 mesos d’obres, a banda del temps necessari per fer el trasllat dels més de 80.000 volums, el mobiliari i retocs finals. Si la previsió inicial era obrir la biblioteca Pilarín Bayés a finals de la tardor del 2021, no es descarta que finalment pogués ser el 23 d’abril del 2022. 

+ info: https://www.vic.cat/news/crida-perque-la-ciutadania-pengi-lectures-de-fragments-de-prosa-o-poesia-a-les-xarxes-per-sant-jordi


         22/04/2020

L’Atlàntida celebra el desè aniversari amb diverses activitats i accions de format online

Dijous a les nou del vespre s'il·luminarà l'edifici de color blau per homenatjar el públic de L'Atlàntida i el col·lectiu sanitari

Aquest dijous 23 d’abril, L’Atlàntida farà deu anys. Tot i l’ajornament fins al mes de setembre dels actes especials de celebració, durant aquesta setmana hem previst desenvolupar tot un seguit d’activitats i accions de format online per compartir amb el nostre públic.

Com a preàmbul d’aquest aniversari que coincideix amb la diada de Sant Jordi seguirem impulsant el projecte #RecitemVerdaguer. Una manera de compartir cultura a través de les xarxes socials i de visualitzar que L’Atlàntida pren el nom d’un dels poemes més universals de Jacint Verdaguer.

La primera acció de la celebració de l’aniversari serà el dijous 23 d’abril a les nou del vespre i consistirà en il·luminar de color blau l’edifici de L’Atlàntida fins a les dotze de la nit. Amb aquesta acció volem homenatjar el públic de L’Atlàntida i el col·lectiu sanitari que en aquests moments està lluitant contra el virus Covid-19.

Des de la temporada passada, L’Atlàntida i el Consorci Hospitalari de Vic desenvolupen diversos projectes a fi de potenciar el binomi cultura-sanitat. Aquesta nova iniciativa, que forma part del projecte internacional Makeitblue, serà retransmesa en directe pel canal d’Instagram de L’Atlàntida. Es tracta doncs d’una acció d’abast internacional en la qual també participen altres equipaments culturals emblemàtics com el Metropolitan de Nova York o la National Gallery de Londres.

El divendres 24 i el dissabte 25 d’abril L’Atlàntida compartirà vídeos de felicitacions d’artistes i d’usuaris a través de les xarxes socials. I per acabar, el diumenge 26 d’abril, s’oferirà en versió online una acció teatralitzada a càrrec de la companyia CorCia que ens guiarà de manera virtual per diferents espais de L’Atlàntida.

Es poden consultar els actes de celebració de l’aniversari que s'han ajornat fins al mes de setembre fent clic aquí.

+ info: https://latlantidavic.cat/


         20/04/2020

La Plaça Major és el monument de Vic més estimat

La Plaça Major és el monument de Vic més estimatAbr 20, 2020La Plaça Major és el monument de Vic més estimat

Sense cap mena de dubte, el monument de Vic més apreciat pels seus veïns i veïnes és la plaça Major. Així ho han decidit totes les persones participants al concurs #MonumentVic, que es va posar en marxa des del compte de twitter de la regidoria de Cultura a principis d’abril, per escollir l’element del patrimoni cultural de Vic més ben valorat i posar de relleu el valor històric que reuneix el municipi.

La plaça Major, centre neuràlgic de Vic i punt de trobada de nombrosos actes i celebracions tradicionals, espai associat a multitud de records personals per a molta gent, es va imposar amb molta diferència als altres tres monuments finalistes: la Catedral de Sant Pere, el Temple Romà i les Adoberies. Entre totes les eliminatòries, la Plaça Major ha sumat un total de  772 vots; el Temple Romà, 433; les Adoberies, 318; i la Catedral, 200.

Coincidint amb el Dia Mundial dels Monuments i Llocs Històrics, el 18 d’abril, la votació a la xarxa es va allargar fins ahir diumenge al vespre. En total hi ha hagut 31 enfrontaments i s’han comptabilitat 3.475 vots. A la semifinal 1 es van rebre 242 vots, entre la Plaça Major (209 vots, el 86,4%) i la Catedral de Sant Pere (33, el 13,6%). A la semifinal 2 es van recollir 189 vots, dels quals 106 van ser per al Temple Romà (56,1%) i 83 per a les Adoberies (43,9%). A la final, amb un total de 413 vots emesos, el resultat de la Plaça va ser aclaparador, obtenint 313 vots (76%) davant del Temple Romà, que en va aconseguir 100 vots (24%).

Susagna Roura, regidora de Cultura, agraeix la participació de tothom i valora molt positivament l’èxit que ha tingut el certamen. “No ens sorprèn que el monument guanyador hagi sigut la Plaça, perquè és un emblema de la ciutat; tots els vigatans i vigatanes ens l’estimem molt”, comenta.

Amb tot, segons Roura, “el concurs ha evidenciat que les preferències dels ciutadans i ciutadanes són diverses i que el municipi té punts d’interès molt variats”, des del Pont de Queralt fins a l’Hospital de la Santa Creu o l’edifici del Sucre. Les semifinals del concurs van ser la setmana passada, entre dilluns i dimecres, i la final, entre dijous i ahir. 

+ info: https://twitter.com/hashtag/MonumentVic?src=hashtag_click&f=live


         20/04/2020

Vic, roses i llibres a domicili per Sant Jordi amb el suport de l’Ajuntament

Per al 23 d’abril, diada de Sant Jordi, es preveu una programació especial a les 6 de la tarda a les televisions locals amb contacontes i fragments de diverses llegendes de Sant Jordi representades fins l’any passat a la plaça Major

La celebració de Sant Jordi aquest any serà des de casa, però no per això les floristeries i les llibreries deixaran d’estar al servei dels ciutadans i ciutadanes de Vic. Diverses floristeries de Vic aquest any reforcen la venda a distància (telèfon, whatsapp, correu electrònic i pàgina web) i el lliurament a domicili (vegeu llista del final). Des de fa dies estan acceptant encàrrecs perquè tothom qui ho vulgui pugui comprar roses per la Diada de Sant Jordi i seran els mateixos comerços els que faran el repartiment a casa dels seus clients i les seves clientes, garantint totes les mesures preventives.

Perquè en una data tan assenyalada no hi hagi ningú que es quedi sense rosa, i per agrair d’una manera molt especial al personal sanitari l’enorme tasca que estan fent des de fa setmanes per fer front a la pandèmia de coronavirus, l’Ajuntament de Vic ha encarregat diversos rams que es faran arribar als centres sanitaris i residències de la ciutat. També s’hi lliuraran diversos lots de llibres que les llibreteries de la ciutat volen regalar als mateixos centres. D’aquesta manera, segons l’alcaldessa Anna Erra, “es vol fer un reconeixement públic als i a les professionals del món sanitari de Vic que treballen incansablement des de fa molts dies per salvar vides en uns moments tan durs”. 

Per la seva banda, amb la voluntat de conservar la tradició de regalar i comprar llibres per Sant Jordi, diverses llibreries de Vic també estan centrant els esforços en les vendes per telèfon, whatsapp, correu electrònic o pàgina web (vegeu llista del final). En aquest cas, el transport per repartir els llibres a domicili anirà a càrrec de l’Ajuntament de Vic, el qual assumirà el cost del servei. “Posem el nostre gra de sorra perquè no es perdin les tradicions ni l’encant de regalar o rebre un llibre per Sant Jordi”, subratlla Erra.

Celebració des de casa

Com que aquest any la situació actual no permet que es pugui portar a terme tota la programació cultural i festiva típica de Sant Jordi als carrers i places, l’Ajuntament està treballant en la possibilitat de recuperar alguns dels actes més representatius i oferir-los a distància. Així, el 23 d’abril s’emetrà per les televisions locals (EL 9 TV i Canal Taronja) una programació especial que inclourà animació per als infants, un record de la representació de la llegenda de Sant Jordi que cada any s’ha fet a la plaça Major de Vic el dia 23 a la tarda, i altres continguts relacionats amb la Diada.

 
FLORISTERIES QUE LLIUREN ROSES A DOMICILI PER SANT JORDI

 
ARÀLIA FLORS
 
938862445
www.araliaflors.cat
 
ELLES ESPAI FLORAL I NÚVIES

938891092
616702747
info@floristeriaelles.com
 
FLORISTERIA EL GALLARET
 
938861367
649233829
699159023
elgallaret@gmail.com
 
 
LLIBRERIES QUE LLIUREN LLIBRES A DOMICILI PER SANT JORDI

CAFÈ DE LES LLETRES

654 543 526 (whatsapp)

info@elcafedeleslletres.com

 
LLIBRERIA FOSTER & WALLACE

659 430 993

info@llibreriafosterandwallace.cat

 
MUNTANYA DE LLIBRES

93 885 08 85

www.muntanyadellibres.com

info@muntanyadellibres.com

 
MATER
639 044 346 (whatsapp)

www.mater.cat
llibreria@mater.cat


         01/04/2020

L’Ajuntament convoca el concurs de Cartells de la Festa Major de Vic i de la Festa Major Infantil 2020

El termini per fer arribar les propostes, que es podran presentar en format digital, serà el 8 i el 22 de maig respectivament

Per escollir el cartell de la Festa Major i de la Festa Major Infantil 2020 de Vic, l’Ajuntament convoca un any més un concurs obert a tota la ciutadania amb l’objectiu de potenciar la creació artística i la participació ciutadana, així com també donar difusió a la Festa Major de Vic. Aquest any, i degut a les mesures de prevenció i control del coronavirus, de forma excepcional les obres es podran presentar en format digital a l’adreça de correu electrònic cultura@vic.cat, on caldrà enviar-hi la proposta del cartell en format PDF i un document a part en el qual consti la informació requerida en la fitxa d’inscripció. En cas que la situació d’emergència sanitària s’estabilitzi, es podran fer arribar també a la regidoria de Cultura, a la Casa Serratosa (c/ Torras i Bages 6, 2n pis), de dilluns a divendres de 9 a 14 h.

El termini per presentar les propostes al concurs de cartells de la Festa Major 2020 és el dia 8 de maig i el guanyador s’endurà un premi de 1.200€. Les obres o cartells concursants hauran de ser originals i inèdits, i el tema haurà d’estar relacionat amb la ciutat de Vic i la Festa Major. El veredicte del jurat es donarà a conèixer el dia 15 de maig a les 19.30 h.

Concurs de la Festa Major Infantil

El concurs de cartells de la Festa Major Infantil de Vic també es veu afectat per aquesta situació d’excepcionalitat. Aquest any el concurs s’obrirà a tots els infants de 6 a 12 anys. Caldrà presentar un dibuix o composició d’imatges de la Festa Major Infantil sobre un full o cartolina (mida A4, orientació vertical). Els treballs es podran presentar fins al 22 de maig de forma digital enviant-los escanejats al correu electrònic cultura@vic.cat o, en cas que la situació millorés, presencialment a l’Oficina de Turisme de Vic.

 

L'Ajuntament de Vic treballa amb la voluntat de celebrar la Festa Major, però si finalment, per prevenció, no es pogués celebrar, els cartells guanyadors serien la imatge de la Festa Major 2021

 

BASES CONSURS CARTELL FESTA MAJOR

BASES CONCURS CARTELL FESTA MAJOR INFANTIL

  

BASES CONCURS CARTELL FESTA MAJOR


         25/03/2020

Quin és el vostre monument favorit de Vic?

Des de CulturaVic us proposem un joc per aquests dies de confinament. Volem saber quin és el vostre monument de Vic favorit. #MonumentVic

A través d'un concurs a twitter, 32 elements del patrimoni de la ciutat competiran per descobrir quin és el més estimat pels vigatans

El funcionament serà senzill. Cada dia podreu escollir entre dos monuments a través d'una enquesta que publicarem al twitter de l'Àrea de Cultura ( https://twitter.com/vic_cultura). El mes votat passarà a la següent ronda i s'enfrontarà amb el guanyador de l'altre duel.

Sota l'etiqueta #MonumentVic podreu seguir a twitter el resultat de tots els duels i descobrir la història i curiositats dels diferents elements patrimonials.

👇👇

 

Aquests són els 32 monuments participants i els aparellaments.

+ info: https://twitter.com/vic_cultura


         20/03/2020

Preguntes i respostes sobre les mesures preventives del coronavirus

Consulta les respostes a les preguntes més freqüents sobre el coronavirus. Si tens algun dubte o vols formular una pregunta que no està resolta pots escriure a comunicacio@vic.cat. Recorda que et pots subscriure al canal oficial de telegram de l'Ajuntament de Vic a http://t.me/aj_vic

L’alcaldessa de Vic, Anna Erra, agraeix a totes les persones de Vic que estan seguint fil per randa totes les mesures preventives per evitar l’expansió del coronavirus. Erra remarca que cal ser responsable i compromès i que és el moment de quedar-se a casa, a excepció dels casos que es resolen en les següents preguntes i respostes. 

Consulta les preguntes i respostes en el següent enllaç 

 

+ info: http://www.vic.cat


         18/03/2020

Propostes culturals per aquests dies de confinament

Com a mesura de prevenció del coronavirus i seguint les disposicions de la Generalitat de Catalunya, tots els equipaments culturals estaran tancats fins a nou avís.

Els equipaments i agents culturals de la ciutat però, no s’aturen. A continuació trobareu un llistat amb les diferents propostes que han preparat per fer-nos més agradables aquests dies de confinament. 

Trobareu el llistat de propostes actualitzat a l'agenda de www.culturavic.cat http://culturavic.cat/main.asp?opc=3&idi=cat
ACVIC
Des de ACVIC proposen 14 activitats senzilles i divertides  per exprimir la creativitat i imaginació de tots els membres de la família!
Més informació a https://www.acvic.org/ca/

 

BIBLIOTECA JOAN TRIADÚ
La Biblioteca ofereix un conjunt de propostes culturals i de qualitat per cada dia de confinament. A més a més, podreu trobar propostes específiques per nens i nenes a la web de la Sala infantil i juvenil.

La Biblioteca ha convocat també el Concurs de microrelats Obert per confinament. El tema, de qualsevol gènere literari, haurà de girar entorn al confinament arran de la crisi pel coronavirus. Categories infantil, juvenil i adults.

Més informació a https://bibliotecadevic.com/


MUSEU EPISCOPAL DE VIC
Sota l'etiqueta #elMevACasa, el Museu Episcopal de Vic ofereix continguts digitals per continuar aproximant l’art i el patrimoni a tot el públic. Destaca un recorregut per les sales del museu on podeu veure les obres d’art que s'hi exposen a través de fotografies panoràmiques 360º.
Més informació a https://www.museuepiscopalvic.com/ca/


MUSEU DE L’ART DE LA PELL
El Museu de l’Art de la Pell reforçarà la seva activitat online amb el propòsit de continuar compartint art, cultura i coneixement a través del de l’exposició temporal Pells de bosc  i la seva col·lecció permanent. 
Més informació a http://www.museuartpellvic.cat/


LA FARINERA CAVV
Des de La Farinera CAVV  han ideat #creatacasa_fcavv, un projecte de creació artística per donar-vos eines que us ajudin a crear el vostre propi vídeo amb stop-motion. 
Més informació a https://www.lafarinera.cat/index.php?option=com_content&view=article&id=146&Itemid=326&lang=ca


CINECLUB VIC
Cineclub Vic ha creat una llista amb 15 títols que han passat pels seus cicles i que podeu visualitzar en les diferents plataformes digitals. 
Més informació a https://www.facebook.com/1766718340213179/posts/2543776485840690/?d=n

LA RIALLERA

La Colla Sardanista la Riallera us anima a aprendre o refrescar els passos de la sardana a través d'un curs al seu compte d'Instagram.

Més informació al seu Instagram @grupsardanistariallera 

L'ATLANTIDA 

L'Atlàntida i La Farinera CAVV us proposen un Concurs de dibuix i pintura del 10è aniversari! Juga amb l'edifici i comparteix la teva obra a Instagram! Consulta les bases a  https://bit.ly/3bqBPEc

FUNDACIÓ MIQUEL MARTÍ POL / CAVA POESIA / REDUCCIONS

La Fundació Miquel Martí i Pol Reduccions: revista de poesia i La Cava Poesia
organitzen el «I Cicle de confinament sobre autors i autores».  10 minuts sobre l'autor/a del dia. https://www.facebook.com/FundacioMMP/

+ info: http://culturavic.cat/main.asp?opc=3&idi=cat


         
S'estan mostrant 10 notícies (81-90) de 688
123456789101112131415161718192021222324252627282930313233343536373839404142434445464748495051525354555657585960616263646566676869Ajuntament de Vic
C. Ciutat 1, 08500 Vic
Tel. 93 886 21 00
Fax. 93 886 29 21
atenciociutadana@vic.cat
Horari d'atenció al públic de 9:00h a 14:30h.