AGENDA
TOTES LES ACTIVITATS ACTIVITATS FAMILIARS FESTES I FIRES
ARTS ESCÈNIQUES CINEMA CONFERÈNCIES I ACTES LITERARIS
ARTS PLÀSTIQUES CURSOS I TALLERS MISCEL·LÀNIA

L'Esplendor del gòtic

Coneix les millors peces del gòtic català amb una visita guiada per les sales del museu i la catedral de Vic. 

Visita el tercer dissabte de cada mes.

Data: Del 02/10/2021 al 18/06/2022
Horari: 17:00h
Lloc: Museu Episcopal de Vic

+ info: https://www.museuepiscopalvic.com/ca


         Exposició "MANICOMIO INÈDIT" de Xevidom

Xevi Domínguez “Xevidom” (Vic, 1972) s’ha dedicat a la il·lustració des de ben petit, primer amb encàrrecs i col·laboracions en revistes locals, i des del 2003 ja professio- nalment, amb l’Estudi Xevidom, treballant per a clients
com Vicens Vives, Edicions 62, la Generalitat de Catalunya, TV3 o el Festival Nits de Cinema Oriental, del qual n’és autor de la mascota des dels seus inicis, fa gairebé 20 anys.
En el camp del còmic, l’any 2010 va guanyar, juntament amb la seva parella Montse Batalla, el Premi de Civisme Serra i Moret. Aquesta parella artística és responsable dels còmics d’En Pau, l’Arnau i l’Anna, de la campanya
Revetlles amb Precaució de la Generalitat (2010-2011). El 2019 publica la seva obra més personal, Manicomio (Edici- ones La Cúpula), que va trigar nou anys en acabar. El seu darrer llibre publicat és On és l’Estel·la? Història de
Catalunya (Comanegra, 2022).

Data: Del 12/05/2022 al 18/06/2022
Horari: Horari habitual de l'ACVIC
Lloc: ACVIC - Centre d'Arts Contemporànies

         RELATS FOTOGRÀFICS 14

Relats fotogràfics és un diàleg entre una imatge i un text. Una imatge, creada en un context periodístic, arriba en mans d’un escriptor que, sense tenir més informació que la mateixa imatge, en prepara un text.
Un text que destaca la poètica de la imatge.

Antoni Anguera i Puig (Vic 1946). Fotògraf des de 1962. Ha estat docent, ha realitzat 6 exposicions i ha publicat més de 20 llibres.

Data: Del 12/05/2022 al 18/06/2022
Horari: Horari habitual de l'ACVIC
Lloc: ACVIC - Centre d'Arts Contemporànies

+ info: https://www.acvic.org/ca/projectes-expositius/3848-relats-fotogràfics-15


         Exposició "ART+ESCOLA+CURA"

Més de trenta escoles han protagonitzat la nova edició d’ ART i ESCOLA. Originat ara fa més de deu anys, aquest projecte és un dels pilars d’aquest centre d’art que es concep com una institució viva que valora i treballa al costat de la comunitat educativa del territori i n’aprèn d’ella. L’edició d’aquest any, dedicada a treballar a partir de la noció de “LA CURA”, presenta més allà del tema, l’esperit de fons i el nucli general d’aquesta iniciativa. El projecte té com a base tots aquells gestos (reunions, correus, treball, pensament, temps de dedicació i afecte, etc.) que articulen un procés de treball en xarxa que funciona gràcies a la cura que hi posen les múltiples i atentes mans dels seus protagonistes veritables: mestres i estudiants, assessors/es i coordinadors/es. Persones que s’entusiasmen, pensen, recreen, inventen i materialitzen cada any un treball de creació artística, de creació relacional i de creació educativa.

Subratllo la paraula creació perquè és fonamental anomenar-la avui en dia tot canviant l’imaginari que se’ns ha imposat sobre ella. Art i Escola aposta per l’art contemporani entès com un art de creació, és a dir, com una mediació privilegiada per impulsar el creixement real, integral i transversal, i, per tant, per confiar i acompanyar el ritme orgànic que necessitem totes les persones, petites i grans, per desenvolupar-nos i créixer en totes les dimensions vitals. En l’exposició que presentem podrem apreciar doncs com el tema inicial s’ha desplegat en múltiples direccions en els contextos concrets de les comunitats d’aprenentatge on s’ha acollit i ha pres sentit propi. De vegades portant-nos a llocs més comuns i d’altres a propostes inesperades i inaudites, demostrant que l’art i l’educació comencen a trobar territori comú per conversar i saber-se còmplices en el viatge relacional que són els aprenentatges de vida.

L’exposició a ACVIC no és la finalitat principal del projecte però sí una de les parts més visibles, la que es presenta per a ser mirada per d’altres ulls amb la il·lusió de compartir allò que s’ha fet i allò que ha succeït, celebrar el seu interès i també els seus límits, i continuar inspirant.

Assumpta Bassas, curadora de l’exposició

Data: Del 12/05/2022 al 30/07/2022
Horari: Horari habitual de l'ACVIC
Lloc: ACVIC - Centre d'Arts Contemporànies

+ info: https://www.acvic.org/ca/projectes-expositius/3847-art-escola-cura


         Taula rodona sobre Inclusió de les persones amb discapacitat intel·lectual: utopia o realitat?

Participants en el debat: Mila Naranjo, Francesc Mateu i Marta Paxau

Moderadora del debat: Gemma Ventura

A Catalunya, hi ha més de 40.000 persones amb discapacitat intel·lectual diagnosticada i només un 17,6% tenen un lloc de treball. A més, durant els primers mesos del 2020 més d’un 10% d’aquestes persones que tenien feina van perdre-la degut a la pandèmia. Una situació de vulnerabilitat que s’agreuja encara més si parlem de dones amb discapacitat intel·lectual.

La igualtat d’oportunitats existeix quan estem parlant de persones que per accedir a una plaça per poder viure amb els suports necessaris tenen llistes d’espera de més de 3.500 persones i que en alguns casos arriben a més de 15 anys? O les més de 1.000 persones que no tenen plaça en un servei d’atenció diürna?

La inclusió social i laboral d’aquest col·lectiu és una utopia o és assolible? Calen més recursos o conscienciació social? Els recursos públics són escassos però la societat està preparada per la inclusió real d’aquest col·lectiu? ¿Acceptem que alguna persona amb discapacitat intel·lectual faci la feina a la que aspiràvem, que es reservin adjudicacions per empreses socials en licitacions totalment competitives o que els infants amb discapacitat intel·lectual o problemes en el desenvolupament s’integrin a l’escola inclusiva?

Aquesta sessió plantejarà tots aquests aspectes a través de tres veus que investiguen, sensibilitzen i treballen per dotar d’oportunitats a tot aquest col·lectiu.

 

 

Mila Naranjo Llanos, és professora d'universitat, Llicenciada en Psicopedagogia i Doctora en Psicologia per la Universitat de Barelona. És professora en els Graus de Psicologia, Mestres d'Educació Infantil i Primària. També al Màster en Educació Inclusiva, Democràcia i Aprenentatge Cooperatiu i al Màster de Psicologia de l'educació de la UB. S’ha especialitzat en temes d'avaluació inclusiva, aprenentatge cooperatiu, i millora dels processos d'ensenyament i aprenentatge. Pertany al GRAD (Grup de Recerca sobre Atenció a la Diversitat a la UVIC-UCC). Ha publicat diversos articles en revistes científiques com Cultura y Educación, Bristish Journal of Educational Technology, Revista de Educación, entre d'altres.

Francesc Mateu i Hosta, és director del Fòrum de Síndics/ques i Defensors/es locals. Doctor amb un mestratge en medicina tropical. A Oxfam Intermón va treballar com a metge a Bolívia i va coordinar els projectes a Àfrica Austral. Director d'Oxfam Intermón a Catalunya del 2004 al 2019. Va ser president de Lafede.cat (antiga FCONG) i vicepresident de la Coordinadora española de ONGD.Membre d'Espai21, un col·lectiu de pares i mares amb fills amb la Síndrome de Down, de la Plataforma Ciutadana per l'Escola Inclusiva i del patronat d’Arrels.

Marta Paxau Tura, és diplomada universitària en treball social a la UB, diplomada de Post-grau: Antropologia aplicada al benestar social per la UAB, diplomada de Post-grau: Mediació per la UVic, habilitació com a mediadora familiar al Col.legi oficial de Treball social, habilitació com a pèrit en dictàmen pericial social al Col.legi oficial de Treball sociali té formació contínua dins l’àmbit de la discapacitat Intel.lectual i d’intervenció amb famílies. Realitza funcions de Treballadora social a Sant Tomàs en diferents serveis de l’entitat (CET, SOI, STO, Eina) i actualment és coordinadora del Servei d’atenció a les Famílies i Demandes (SAFD). És membre del Patronat de la Fundació Tutelar l’Esguard.

Gemma Ventura treballa de periodista a la revista cultural Catorze, on fa entrevistes a fons i textos de reflexió, i on s'encarrega de seccions com "L'autisme en singular", en què, amb la col·laboració de la Federació Catalana d'Autisme, cada mes fa un retrat d'un cas concret i poc conegut d'aquest espectre. Va treballar de mestra de primària, ha fet xerrades i cicles sobre educació i col·labora amb revistes com Dialogal i Enderrock, així com amb l'Auditori de Barcelona, per qui ha escrit el Cantagran, o per l'Ajuntament de Vilafranca, per qui ha escrit la cançó de Reis d'enguany.

Organització conjunta amb Associació Sant Tomàs

Data: 25/05/2022
Horari: 19.00 h
Lloc: Sala Modernista del Casino de Vic

+ info: https://ateneudevic.cat/


         Ajuntament de Vic
C. Ciutat 1, 08500 Vic
Tel. 93 886 21 00
Fax. 93 886 29 21
atenciociutadana@vic.cat
Horari d'atenció al públic de 9:00h a 14:30h.