AGENDA
TOTES LES ACTIVITATS ACTIVITATS FAMILIARS FESTES I FIRES
ARTS ESCÈNIQUES CINEMA CONFERÈNCIES I ACTES LITERARIS
ARTS PLÀSTIQUES CURSOS I TALLERS MISCEL·LÀNIA

Inauguració del curs acadèmic 22-23 - Institut Superior de Ciències Religioses de Vic

El moderador de l'Institut Superior de Ciències Religioses de Vic, l'Excm. i Rvdm. Mons. Romà Casanova i Casanova, bisbe de Vic us convida a l'acte d'inauguració del Curs 2022-2023, el dimecres 5 d'octubre de 2022.

A les 18.30h, Eucaristia al Seminari de Vic

A les 19.30h, Lliçó inaugural a la sala d'actes Torras i Bages

Pronunciarà la Lliçó inaugural el Dr. Josep Eladi Baños, Rector Magnífic de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya, amb la conferència que porta per títol:

VUIT-CENTS ANYS D'UNIVERSITATS A EUROPA: EL CAS DE CATALUNYA

Data: 05/10/2022
Horari: 18.30h
Lloc: El Seminari de Vic


         



Presentació del llibre "El vicecònsol" de Xavier Serra

Als anys seixanta, en un dels moments més tensos de la Guerra Freda, el diplomàtic nord-americà Timothy Towell és destinat com a vicecònsol a València. La seva missió serà la d’informar sobre l’estabilitat del règim i sobre les activitats dels grups clandestins contraris a la dictadura franquista. Amb tot, hi trobarà una situació políticament molt més complexa del que s’havia imaginat.

El vicecònsol és un relat sense ficció que combina diverses tècniques narratives que el situen entre el reportatge periodístic i la novel·la d’espies. Tot el que s’hi explica és real. I és per això que aquesta història encara és més sorprenent.

 

Xavier Serra

Director literari de la col·lecció “Moment-Memorialística” de la Institució Alfons el Magnànim i doctor en filosofia. Ha publicat, entre altres llibres, La tertúlia de Joan Fuster (2012), La filosofia en la cultura catalana (2013), quatre volums de la sèrie Biografies parcials (2009, 2011, 2015 i 2018). Recentment ha publicat en la col·lecció narrativa de l’editorial Afers de València la novel·la Espurna (2021) i El vicecònsol.

Data: 06/10/2022
Horari: 19.00 h
Lloc: Sala Modernista del Casino de Vic

+ info: https://ateneudevic.cat/activitat/presentacio-del-llibre-el-viceconsol-de-xavier-serra/


         



Què haurien de menjar els nostres fills?

En els darrers anys la nostra societat ha experimentat grans canvis pel que fa a l'alimentació. Les tradicions culinàries han estat substituïdes per un nou estil de vida sedentari amb dietes calòriques, riques en greixos, sucres afegits i plats precuinats. Les conseqüències d'aquesta mala alimentació són nefastes: més de dos milions de persones moren cada any a Europa per malalties cardiovasculars provocades per una mala alimentació. La població infantil amb problemes de sobrepès s'ha triplicat en els darrers 15 anys. Les dades ens diuen, doncs, que cal prendre consciència de la importància d'una alimentació sana durant la infantesa. Davant del desconcert en què vivim sobre el tema alimentari, amb massa interrogants i mites infundats, aquesta taula rodona pretén respondre l’enunciat des del rigor, l'experiència i la investigació: Què haurien de menjar els nostres fills?

Participants: Julio Basulto, Concepció Font i Cristina Vaqué Crusellas

Moderadora: Txell Vilamala

 

Julio Basulto

És dietista i nutricionista col·legiat al Col·legi de Dietistes-Nutricionistes de Catalunya. Professor associat en el grau en Nutrició Humana i Dietètica de la Facultat de Ciències de la Salut i el Benestar de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya. Come Mierda, on denuncia les catastròfiques conseqüències dels comestibles malsans, és un dels seus llibres més venuts. També és el coautor dels llibres No más dieta, Secretos de la gente sana, Comer y correr, Más vegetales, menos animales, entre altres.

 

Cristina Vaqué Crusellas

Docent a la Facultat de Ciències de la Salut i el Benestar de la UVic-UCC. Doctora en Psicologia. Màster en Promoció de la Salut i diplomada en Nutrició Humana i Dietètica. Forma part del Grup de Recerca en Metodologia, Mètodes, Models i Resultats de la Salut i les Ciències Socials (M3O) de la mateixa universitat. Ha treballat com a dietista-nutricionista al sistema sanitari públic i privat durant un llarg període de temps.

 

Concepció Font

Infermera pediàtrica d'atenció primària de l'Equip d'Atenció Primària (EAP) de Santa Eugènia de Berga. Especialista en infermeria familiar i comunitària, màster en Cures Infermeres a l'Atenció Primària. Referent en el programa de Salut i Escola dels instituts de la seva àrea, on s'ofereixen, entre altres, tallers i xerrades per a la prevenció dels trastorns de la conducta alimentària.

 

Txell Vilamala

Periodista i professora associada de la Facultat d’Empresa i Comunicació de la UVic-UCC. Des del 2013 treballa a la redacció d'EL 9 NOU, on elabora notícies, cròniques, entrevistes i reportatges en profunditat per a l’edició digital i en paper del bisetmanari.

Data: 13/10/2022
Horari: 18.30 h
Lloc: Biblioteca Pilarin Bayés

+ info: https://ateneudevic.cat/activitat/que-haurien-de-menjar-els-nostres-fills/


         



A la cuina!

Maria Nicolau i Pep Salsetes no han fet mai —ni en volen fer— allò que anomenen alta cuina. Per a ells, volgudament allunyats del glamur de la gastronomia estel·lar, la cuina és una altra cosa: és tradició, ofici artesà, transmissió, resiliència, territori, vector de transformació social... és allò que passa al costat dels fogons i al voltant de la taula.

Enmig de la societat sedentària del fast food Nicolau i Salsetes reivindiquen amb claredat i contundència que cal tornar a cuinar a casa. Amb Pep Palau com a moderador coneixerem una cuina que és i vol ser una eina social, cultural, política i econòmica.

 

Participants: Maria Nicolau i Pep Salsetes

Moderador: Pep Palau

Tast a càrrec de Jordi Coromina (L'Horta, Tavertet) i Eduard Aliberch (Mas Monells, Sant Bartomeu del Grau), integrants del col·lectiu Osona Cuina.

 

Maria Nicolau

Va estudiar Sociologia i Ciències Polítiques, però al cap de poc temps ho va deixar per apuntar-se a una Escola d'Hostaleria. Va treballar en cuines com la Fonda Europa de Granollers, l'Hotel W de Barcelona, i en restaurants de París i la Rioja. Actualment és una de les cuineres més populars i mediàtiques de Catalunya. Des de la cuina del restaurant El Ferrer de Tall de Vilanova de Sau defensa la cuina tradicional en que prioritza el producte per sobre de la forma i s’allunya de modes i tendències. La seva manera de cuinar l’ha traslladada al llibre Cuina!, o barbàrie que ja va per la quarta edició.

 

Pep Salsetes

Tothom el coneix per Pep Salsetes, però el seu nom real és Josep Sabatés. Cuiner, pagès, escriptor i guardià de llavors. S’ha passat mitja vida darrere els fogons de diversos restaurants i ha dedicat també molts anys a la recerca i recuperació de llavors. Com a fundador del Banc de Llavors del Vallès Oriental, dona suport als agricultors i restauradors que lluiten per oferir productes de temporada, de proximitat i de qualitat. Amb la seva activitat ha visitat més de 200 pobles a la recerca de llavors i productes tradicionals.

 

Pep Palau

Gastrònom, divulgador i director del Fòrum Gastronòmic de Barcelona i de la Corunya. Col·labora en diversos mitjans de comunicació, imparteix classes, cursos i conferències i és autor, entre d’altres, dels llibres, La tòfona. De la terra a la cuina i La cuina del Pirineu català. Gran coneixedor del territori, dels seus productors i del sector de la restauració, és un referent en el món de la cuina.

Data: 26/10/2022
Horari: 19.00 h
Lloc: Sala Modernista del Casino de Vic

+ info: https://ateneudevic.cat/activitat/a-la-cuina/


         



Salut i medi ambient: el cas dels antibiòtics

El tractament de moltes malalties tant en humans com en animals depèn de l’accés a productes farmacèutics eficaços. Tot i això, ja fa més de tres dècades que la comunitat científica va identificar l’impacte ambiental que pot suposar la introducció continuada de fàrmacs en el medi ambient. La persistència d’aquestes substàncies en el medi ambient és particularment preocupant a causa també dels possibles efectes que poden desencadenar en la salut humana. Els estudis científics i els informes de vigilància ambiental que demostren els efectes i el risc que suposa la exposició crònica (i també puntual) a aquests compostos són nombrosos.

A més, el desenvolupament i la dispersió de resistències bacterianes als antibiòtics provocada pel consum continuat d’aquests fàrmacs en medicina humana i veterinària són temes de preocupació creixent per a la salut humana.

 

Participants: Lorenzo Proia i Ingrid Vilaró

Moderadora: Àngels Crusellas

 

Lorenzo Proia

Biòleg i doctor en Ciències Experimentals i Sostenibilitat. Te expertesa principalment en els camps de l’ecologia i l’ecotoxicologia aquàtiques, amb especial èmfasi en el paper de les comunitats microbianes en el funcionament dels ecosistemes. Va estudiar els efectes de múltiples factors d’estrès sobre les comunitats microbianes d’aigua dolça, centrant-se especialment en les conseqüències en els ecosistemes. Recentment ha investigat el paper de les activitats humanes en la difusió de la resistència als antibiòtics en entorns aquàtics.

 

Ingrid Vilaró:

Metgessa Internista, especialista en infeccions. Treballa actualment en el camp  de les infeccions, i és responsable de la Consulta de Malalties Infeccioses i la Unitat de VIH i Malalties de transmissió sexual del Consorci Hospitalari de Vic, també és responsable de l'equip de control de prescripció antibiòtica (PROA) del Consorci Hospitalari de Vic, i també forma part del Grup PROA Comunitari de la Comarca d'Osona. Ha realitzat múltiples cursos en relació a les infeccions i prescripció antibiòtica, així com un Màster en Infecció Nosocomial.

 

Maria Àngels Crusellas

Doctora en Ciències Físiques i professora del departament d’Enginyeries de la Facultat de Ciències, Tecnologia i Enginyeries (FCTE) de la UVic-UCC. Ha exercit diversos càrrecs de gestió a la UVic-UCC. És, conjuntament amb Joan Masnou, representant de la UVic-UCC a l’Ateneu.

Data: 09/11/2022
Horari: 19.00 h
Lloc: Sala Modernista del Casino de Vic

+ info: https://ateneudevic.cat/activitat/salut-i-medi-ambient-el-cas-dels-antibiotics/


         



Ajuntament de Vic
C. Ciutat 1, 08500 Vic
Tel. 93 886 21 00
Fax. 93 886 29 21
atenciociutadana@vic.cat
Horari d'atenció al públic de 9:00h a 14:30h.