ESPAIS CULTURALS

Temple Romà

El Temple Romà és un dels edificis més ben conservats d’arquitectura religiosa romana a Catalunya i a la península Ibèrica. És la seu del Patronat d’Estudis Osonencs i es troba situat en el punt més alt de la ciutat de Vic, entre els carrers de Cardona, Pare Xifré i la plaça de la Pietat.

S'edificà al segle II dC i se n’ignora l’advocació, però és possible que fos dedicat al culte imperial. A la ciutat d’Ausa, l’arqueologia ha posat al descobert altres restes de l'època romana que permeten corroborar que el temple no és una trobada aïllada.

Des del segle XI l’indret on s’assenta aquest monument fou ocupat pel castell dels Montcada, edifici de planta quadrada amb la capella de Sant Sadurní a ponent. Encara avui es conserva la paret nord amb l’arrencada de les voltes de la planta noble. Els murs de l’antic temple configuraven el pati central del castell.

L’enderroc de l’edifici medieval, molt deteriorat pel pas dels anys, es va portar a terme l’any 1882. Josep Serra i Campdelacreu i el canonge Jaume Collell l’identificaren com a temple i crearen, juntament amb altres prohoms vigatans, la Sociedad Arqueológica Vicense, precursora de l’actual Patronat d’Estudis Osonencs, que adquirí els terrenys i va restaurar-lo.

El 1890 es va cobrir la cel·la, el 1930 es va refer la columnata, el 1953 la teulada i l’arquitrau. El 1992 es va adequar la cel·la com a sala d’exposicions i el podi com a sala de reunions. El 1995 es va arranjar l’exterior i s’hi va instal·lar il·luminació.

+ info: http://www.patronatestudisosonencs.cat


         Ajuntament de Vic
C. Ciutat 1, 08500 Vic
Tel. 93 886 21 00
Fax. 93 886 29 21
atenciociutadana@vic.cat
Horari d'atenció al públic de 9:00h a 14:30h.