PATRIMONI DE LA CIUTAT - DOCUMENTAL

#Pessicsdelarxiu. Atenció als damnificats pel bombardeig de 1938

Acta del ple municipal de 5 de gener de 1939 on és debat sobre l'atenció que ha d'oferir l'Ajuntament de Vic als damnificats pel primer bombardeig per part de les tropes franquistes a la ciutat de Vic. Poc dies després es produirien encara tres bombardejos més: El 20 de gener de 1939, el 25 de gener de 1939 i l'1 de febrer de 1939.  

El company Lluís Sala pregunta si es possible obrir una suscripció per tal d’atendre o socórrer les víctimes i danys ocasionats pel bombardeig.

El company Alcalde contesta i diu que l’Ajuntament ha atès ja el que li ha estat demanat respecte de mobles i allotjament, i que la “Caixa Immobiliària” ha obert un crèdit per a reparar els edificis sinistrats. Afegeix, si l’Ajuntament acordés fer-se’n càrrec, per a un cas desgraciat no ho abastaria.

El company Calafell parla de l’interès que hi ha posat l’Ajuntament en atendre els perjudicats. Diu que ens trobem encara en guerra i que no es sap el que pot passar. Parla de l’impossibilitat d’atendre casos futurs si bé cal ajudar amb tot el que es pugui. Si no existís, afegeix, la possibilitat de que puguin ocórrer altres casos, la solució a lo passat no oferiria dificultats, però com no és possible establir una mesura ni mesurar l’abast econòmic en cas d’una extensió, podria succeir lo de les lleves, o sigui que, degut a l’excés d’incorporacions, els fons han resultat insuficients. Segueix dient, que la suscricpció representa una càrrega per l’Ajuntament però, no obstant, cal fer el mínim.

El company Vilaró creu que l’Ajuntament no pot comprometre’s en una cosa de tanta importància com és la d’una subscripció, però com tots, diu, portem la representació sindical o política, podem amb o d’acord amb el Front Popular de Vic, obrir una suscripció per atendre o solucionar aquest afer. Acaba manifestant que cal preparar-se.

El company Dordal diu que considera encertat la creació d’un fons per si es presentés un cas desgraciat, i que el que cal es atendre la qüestió de robes i altres primeres necessitats, amb les quals coses podria de moment sortir-se del pas, evitant-se el mal efecte que creu causaria la subscripció.

El company Padrissa manifesta que s’hauria de veure els perjudicis ocasionats a cada família i passar-ho pel seu estudi a la Corporació municipal.

Intervenen novament els companys Dordal, Calafell i Vilaró (...) seguint igualment el company Padrissia i finalment, per acabar, el company Dordal diu que quedi i queda sentat que les representacions sindicals i polítiques plantegin al Front Popular de Vic la qüestió de la constitució d’un fons al qual l’Ajuntament hi contribuirà amb el que pugui. 

Veure document


         Ajuntament de Vic
C. Ciutat 1, 08500 Vic
Tel. 93 886 21 00
Fax. 93 886 29 21
atenciociutadana@vic.cat
Horari d'atenció al públic de 9:00h a 14:30h.