PATRIMONI DE LA CIUTAT - DOCUMENTAL

El consell municipal i la moda del segle XV

Dimecres 2 d’abril de 1460

Els honorables consellers de la ciutat de Vic consideren necessari dictar provisió sobre la indumentària dels ciutadans en considerar que en la roba exterior dels homes hi ha gran deshonestedat per quant són tan curts que mostren les vergonyes i d’altra banda  les dones porten les gonelles tan llargues que arrosseguen per terra amb molta incomoditat i amb perill. Per això acorden que d’ara endavant cap home podrà portar les peces de roba exterior curtes, sinó que les hauran de portar fins a mitja cuixa. Igualment  d’ara endavant cap dona podrà portar pel carrer  gonella que arrossegui més d’un pam. Qui incompleixi l’acord serà sancionat amb multa de 10 lliures i  se li confiscarà la roba. Igualment s’obliga als sastres a confeccionar la roba seguint aquestes disposicions amb igual sanció si no les compleixen. En cas d’infracció, si es tractava d’una dona casada, aquesta havia de pagar la multa amb els seus béns propis i no amb els del seu marit


AMVI. Acords.  Volum 1 foli 195


Aquest acord municipal va contra la moda en el vestir del segle XV, quan la tendència era oposada en la moda masculina i la femenina. Els homes tendien a anar cada vegada més curts i les dones cada vegada més llargues fins arrossegar per terra cada vegada més.. Com ha passat sempre la funcionalitat i la comoditat no era prioritària en la moda.

En els homes d’aquell temps s’havia posat de moda el gipó, peça de vestir exterior i curta que arribava als malucs i que deixava a la vista les mitges que cobrien les cames i es subjectaven a les bragues. 

Les dones portaven la gonella, peça de vestir ce cap a peus, llarga i ajustada al bust, que s’eixamplava a partir de la cintura i tenia mànigues estretes que es cordaven amb botons. 

Veure document


         Ajuntament de Vic
C. Ciutat 1, 08500 Vic
Tel. 93 886 21 00
Fax. 93 886 29 21
atenciociutadana@vic.cat
Horari d'atenció al públic de 9:00h a 14:30h.